ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “EUROPEAN DATA FORUM”
Βασικοί ομιλητές στο ετήσιο διήμερο συνέδριο «European Data Forum», που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα στις 19 – 20 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., ήταν ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Χριστοφιλοπούλου συναντήθηκαν με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για τις ψηφιακές τεχνολογίες και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νέλι Κρουζ.
«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο “κάθονται” πάνω σε ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών και δεδομένων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του. «Πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν αυτόν τον πλούτο ώστε να τονώσουν την επιχειρηματικότητα και να κάνουν στρατηγικές κινήσεις στην αγορά, που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των πελατών τους και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα. Επιπλέον, σε μία εποχή αυξημένης καχυποψίας για τις προθέσεις κάθε κυβέρνησης, είναι προς όφελος όλων να είναι ανοικτά όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, ώστε να ενισχυθεί και η διαφάνεια και η λογοδοσία. Ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι κρίσιμος, τόσο ως πηγή των ανοικτών δεδομένων, όσο και ως ρυθμιστή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του προγράμματος «Διαύγεια» και επανέλαβε τη δέσμευσή του να το ενισχύσει, να το διευρύνει και να το καταστήσει πιο λειτουργικό. Υπογράμμισε επίσης τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη μείωση των διοικητικών βαρών και την απλούστευση των διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση, καθώς και για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης την αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Όπως επεσήμανε, «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν προθεσμία έως το τέλος του 2015 για να ενσωματώσουν την οδηγία 2013/37 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση».
Από την πλευρά της, η κυρία Χριστοφιλοπούλου τόνισε:
«Στόχος είναι να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμοδίων φορέων για τα την ανοιχτή διάθεση δημοσίων δεδομένων, θέτοντας σε προτεραιότητα την “ψηφιακή ατζέντα”. Κάθε απόφαση της δημόσιας διοίκησης, αποκτά ισχύ μόνο μετά την ανάρτησή της στη Διαύγεια, ενισχύοντας έτσι τον έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες. Έχουμε ήδη επεξεργαστεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα δεδομένα να είναι ανοικτά εξ ορισμού (open data by default). Εμπλουτίζεται η διαδικτυακή πλατφόρμα data.gov.gr, στην οποία Υπουργεία και φορείς της διοίκησης, αναρτούν δημόσια δεδομένα, με στόχο την ανοιχτή χρήση τους. Γιατί τα δεδομένα δεν είναι κτήμα της δημόσιας υπηρεσίας που τα παράγει, αλλά του κοινωνικού συνόλου. Η ουσία βρίσκεται, όμως, και στην έμπρακτη εφαρμογή των καινοτόμων πολιτικών για τα ανοιχτά δεδομένα. Έχω τη χαρά, σήμερα να ανακοινώσω τη διεξαγωγή του 1ου ελληνικού “Hackathon” τον Απρίλιο στην Αθήνα, μια διαγωνιστική διαδικασία, μέσα από την οποία οι συμμετέχοντες – επιχειρηματίες, ερευνητές, προγραμματιστές, ιδιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, μαθητές – θα αξιοποιήσουν τα Δημόσια Ανοικτά Δεδομένα που διαθέτουμε ελεύθερα, για να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες».
Το «European Data Forum» είναι ένας σχετικά νέος θεσμός που έχει ως στόχο να επιταχύνει την εδραίωση της Οικονομίας των Δεδομένων (Data Economy), μιας ανερχόμενης περιοχής οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 1,4%. Φέτος συνδιοργανώνεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», απευθύνεται σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), κ.λπ., ενώ θεωρείται θεσμός κομβικής σημασίας για την προώθηση, ανάπτυξη και εφαρμογή της Οικονομίας των Δεδομένων στην Ελλάδα.