Αρχική > Ελλάδα > Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το εργατικό ατύχημα στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το εργατικό ατύχημα στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


kke

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το τελευταίο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ, με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματος βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Σπύρος Χαλβατζής προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Συνεχίζουν και πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα – εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ στην Δυτική Μακεδονία.
Στον κατάλογο των νεκρών εργατών προστέθηκε στις 17.07.2014 ακόμη ένας εργάτης, ο ποίος δούλευε στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου, στο τμήμα των «σκληρών» και ήταν χειριστής σκαπτικού μηχανήματος τύπου σόβερ. Εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο όπου δούλευε (είχε προηγηθεί ελεγχόμενη έκρηξη και ο στενός χωματόδρομος είχε καταβραχεί), φορτηγό αυτοκίνητο βαρέως τύπου που οδηγούσε συνάδελφός του, ξέφυγε από τον έλεγχο και παρέσυρε και πέταξε το κουβούκλιο του σόβερ που χειριζόταν.
Από την πτώση υπέστη σοβαρά κατάγματα σε όλο του το σώμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου τελικά κατέληξε από ανακοπή.
Η περίπτωση του νεκρού εργάτη στα ορυχεία της ΔΕΗ, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός που συμβαίνει πρώτη φορά, άλλωστε το ΚΚΕ τις έχει αναδείξει με αντίστοιχες Ερωτήσεις (7211/21.03.2014, 6362/18.02.2014, 1087/29.08.2013, 11716/11.06.2013, 8473/14.03.2013).
Το πλήθος των θανατηφόρων και των εργατικών ατυχημάτων είναι αποτέλεσμα της ικανοποίησης της ανάγκης για μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων, μιας και η κερδοφορία τους περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους που απαιτούν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Πολιτική που υπηρετεί, σε συνέχεια των προκατόχων της, η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας την απελευθέρωση στην αγοράς της ενέργειας, στην ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και στην λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
•Την ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, την απόδοση των ευθυνών, την κάλυψη των νέων αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργαζόμενου.
•Την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.
•Τη δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Κοζάνη και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους των ορυχείων.
•Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.»

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Λάβρος κατά της εταιρείας «Ιωσηφίδης» για την υπόθεση ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ο Άνθιμος Μπιτάκης: «Ροκανίζονται χρήματα και προκύπτουν κακουργηματικού χαρακτήρα ενέργειες»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Για ανηλεή επίθεση, εξοντωτικές αγωγές με υπέρογκα ποσά και στόχο την πολιτική εξόντωση του έκανε λόγο στο Δημοτικό ...