Στο κλείσιμο των νοσοκομείων της περιοχής μας μετά τις 10 Νοεμβρίου οδηγεί η απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών να εφαρμόσουν το Νόμο για τις εφημερίες τους, η οποία ορίζει ότι οι ειδικοί γιατροί θα πραγματοποιούν δύο εφημερίες το μήνα και τέσσερεις οι ειδικευόμενοι.
Με ανοιχτή επιστολή της προς τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) ενημερώνει την κοινωνία της περιφέρειάς μας για τα «τρομακτικά προβλήματα» που θα ανακύψουν με το κλείσιμο των νοσοκομείων μετά τις 10 Νοεμβρίου και ζητά την κατανόησή και τη συμπαράστασή της στα δίκαια, όπως τα χαρακτηρίζει, αιτήματα του κλάδου, επισημαίνοντας ότι «η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρόλο που είναι ενήμερη για το τι πρόκειται να συμβεί κωφεύει στα αιτήματά μας».
Παράλληλα προειδοποιεί ότι» δεν θα δεχθούμε ούτε πιέσεις, ούτε εκβιασμούς, ούτε προσφυγές στον εισαγγελέα», δηλώνοντας αποφασισμένοι «να παλέψουμε και να νικήσουμε».
Η ΕΙΝΔΥΜ ενημερώνει για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, τα οποία όπως σημειώνει, επηρεάζουν όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δηλαδή την εξέταση και νοσηλεία των ασθενών, αλλά και για τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει διεκδικώντας το αυτονόητο. Ένα σύστημα Υγείας ΔΗΜΟΣΙΟ, καλά χρηματοδοτούμενο από την πολιτεία για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του που είναι η παροχή δωρεάν υγείας στον λαό.
Ενημερώνει ταυτόχρονα ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι ο μόνος κλάδος εργαζομένων που εργάζεται μέχρι και 100 ώρες την εβδομάδα, αφού εκτός από το πρωινό ωράριο έχουν να πραγματοποιήσουν έως 15 εφημερίες το μήνα, ανάλογα με το νοσοκομείο και την κλινική που εργάζονται. «Τόσες ώρες εργασίας δεν μας εξαντλούν απλώς, αλλά μας κάνουν ελάχιστα ικανούς (έως επικίνδυνους) για το έργο που πρέπει να φέρουμε σε πέρας, από το οποίο πολλές φορές κρέμεται η ζωή ανθρώπων. Και όλα αυτά ενώ οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών έχουν μείνει καθηλωμένοι εδώ και 10 χρόνια, ενώ η κάθε ώρα εφημερίας αμείβεται με 3-5 ευρώ, εξευτελίζοντας τα ατέλειωτα χρόνια σπουδών μας και δίνοντας άλλοθι σε κάποιους ασυνείδητους που επιδίδονται στην παραοικονομία και το «φακελάκι». Ζητάμε να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές».
Από τον Σεπτέμβριο του 2008 με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθορίζεται ως ανώτατο όριο εργασίας των γιατρών οι 48 ώρες την εβδομάδα για τους ειδικούς και 58 ώρες για τους ειδικευόμενους ιατρούς. Όμως όταν κάποιοι γιατροί το διεκδίκησαν κλήθηκαν από τον εισαγγελέα και την αστυνομία «για υποδείξεις»
Μετά από όλα αυτά και μετά από τόσους εμπαιγμούς τόσων χρόνων από μέρους της πολιτείας και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας οι γιατροί αποφάσισαν ότι «δεν πάει άλλο». Σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, αστικά και επαρχιακά, πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις των Νοσοκομειακών γιατρών με πρωτοφανή για τα δεδομένα συμμετοχή και το αποτέλεσμα ήταν κοινό: η διεκδίκηση Ανθρώπινων συνθηκών δουλειάς, Αξιοπρεπείς μισθοί, Προσλήψεις άμεσα ιατρικού προσωπικού.
ΟΧΙ άλλη ανοχή στην υποβάθμιση του ΕΣΥ.
Ρ.Β.