Αρχική > Uncategorized > Κλείνουν τη Δευτέρα τα καταστήματα καφεστίασης στη Δυτ. Μακεδονία
None

Κλείνουν τη Δευτέρα τα καταστήματα καφεστίασης στη Δυτ. Μακεδονία

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Λουκέτο βάζουν τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της εφαρμογής απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, καθώς όπως τονίζουν η καθολική εφαρμογή του μέτρου απειλεί με κλείσιμο τα καταστήματά τους.
Η απόφαση των ιδιοκτητών καταστημάτων καφεστίασης για κινητοποιήσεις αποφασίστηκε σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν τα σωματεία του κλάδου όλης της Δυτικής Μακεδονίας το προηγούμενο διάστημα σε Κοζάνη και Καστοριά, δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του σωματείου καφεστιατορίων και καταστημάτων αναψυχής Εορδαίας Σίμος Καλαϊτζόπουλος. «Σε νεότερη επαφή των διοικήσεων των σωματείων μας αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε κλείσιμο των καταστημάτων μας τη Δευτέρα για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην καθολική εφαρμογή του μέτρου, καθώς δεν δίνεται το δικαίωμα της επιλογής. Να επιλέγει ο καταστηματάρχης εάν στο κατάστημά του θα επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα, αφού η εφαρμογή του μέτρου αυτού γίνεται σε μια εποχή που τα καταστήματά μας σημειώνουν κατακόρυφη πτώση του τζίρου λόγω της κρίσης και απειλούνται με κλείσιμο», ανέφερε.
Ο κ. Καλαϊτζόπουλος σημείωσε μάλιστα ότι ήδη αρκετές από τις επιχειρήσεις του κλάδου αντιµετωπίζουν πρόβληµα επιβίωσης, καθώς η κρίση πλήττει πρωτίστως τα εστιατόρια και τα συναφή καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ με βάση έρευνες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες στον Τύπο η πτώση του τζίρου σ’ αυτά τα καταστήματα έχει ξεπεράσει το 50% -60% και πολλές επιχειρήσεις του κλάδου απειλούνται με κλείσιμο και απώλεια 60.000 θέσεων εργασίας.

«Φασιστικό μέτρο»
Σημειωτέον ότι οι καταστηματάρχες προμηθεύτηκαν και θα αναρτήσουν στα κλειστά καταστήματά τους αφίσες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με τα κάτωθι συνθήματα:
«Η επιλογή είναι Δικαίωμα
Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία
Οι καθολικές απαγορεύσεις βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία».
Για αισθητή μείωση της πελατείας του καταστήματός του έκανε λόγο ο Νίκος Ποζίδης η οικογένεια του οποίο διατηρεί την καφετερία «Ντα Κάπο» στην Πτολεμαΐδα, λέγοντας πως οι πελάτες που καπνίζουν έχουν εξαφανιστεί από το μαγαζί και η πελατεία του μειώθηκε πάνω από 40%. Εξέφρασε μάλιστα τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Δημοτική Αστυνομία τους υποχρέωσε να ξηλώσουν το προστατευτικό νάιλον που είχαν τοποθετήσει έξω από το κατάστημα, με αποτέλεσμα όποιος βγαίνει έξω για κάπνισμα να είναι εκτεθειμένος στο κρύο.
«Με το μέτρο απαγόρευσης του καπνίσματος έχουν αδειάσει τα μαγαζιά», δήλωσε ο ιδιοκτήτες του καφέ «Λυχνάρι» Νίκος Τσαβδαρίδης, ο οποίος μίλησε για μείωση του τζίρου του καταστήματός του τουλάχιστον κατά 60%.
Αντίστοιχα παράπονα έκανε και ο ιδιοκτήτης της καφετερίας «Πλατώ» Γιάννης Μπερμπερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε όμως για στα θετικά του μέτρου για τους μη καπνιστές που απειλούνται από το παθητικό κάπνισμα, έκανε ωστόσο λόγο για τη σοβαρή μείωση του τζίρου του καταστήματος που ξεπερνά το 40%.
Την κάθετη αντίθεσή του με το μέτρο εξέφρασε και πελάτης του άνωθεν καταστήματος, ο κ. Δημήτρης Κεβρεκίδης, που αν και δεν είναι ο ίδιος καπνιστής δήλωσε πως πρόκειται «για φασιστικό μέτρο», διότι: «εμένα δεν με υποχρέωνε κανείς να πηγαίνω σε μαγαζιά που καπνίζουν, ενώ τώρα απαγορεύουν στους καπνιστές να βγαίνουν, με αποτέλεσμα να έχω χάσει όλες τις παρέες μου, αφού οι φίλοι μου δεν βγαίνουν πλέον για καφέ στα μαγαζιά».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team