Σε κατάληψη και κλείσιμο της μιας λωρίδας της γέφυρας Πολυφύτου των Σερβίων προχώρησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ (εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου), διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια για διάλυση και κλείσιμο της επιχείρησης, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».
Στην κινητοποίηση που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, πήραν μέρος δεκάδες οδηγοί με τα φορτηγά τους οι οποίοι πλήττονται από επικείμενο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, καθώς συμμετείχε και το Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών και Μηχανημάτων Σερβίων, συμπαραστεκόμενο στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και διότι αντιτίθεται στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και υπολειτουργία του ορυχείου Προσηλίου.Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με ανακοίνωσή τους ζητούσαν την κατανόηση των πολιτών, αλλά και τη συμπαράστασή τους, τονίζοντας ότι «ο αγώνας μας ταυτίζεται απόλυτα με την προάσπιση των συμφερόντων ολόκληρης της περιοχής, ενάντια στην υποβάθμιση και την ανεργία».
Σύμφωνα μάλιστα με το Σωματείο των εργαζομένων, τα σχέδια της κυβέρνησης που βασίζονται σε πρόταση των δανειστών, είναι να ξεπουλήσουν τον φυσικό πλούτο και να βάλουν λουκέτο στην εταιρεία ώστε να αγοραστεί έναντι πινακίου φακής από «επενδυτή». Σημειώνεται ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μία εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία προσφέρει καθημερινά συνάλλαγμα ύψους 1 εκ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία, σε μία εποχή που η ελληνική οικονομία το έχει τόσο ανάγκη. Συγκαταλέγεται άλλωστε, ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως σε παραγωγή νικελίου, ενώ διαθέτει αποθέματα των οποίων η αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 20 δις ευρώ.
Παρών στην κινητοποίηση έδωσαν ο δήμαρχος Σερβίων- Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος και οι βουλευτές της Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ευγενία Ουζουνίδου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, ενώ όλη η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. «Θέλουμε η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει ενιαία», δήλωσε ο δήμαρχος Σερβίων- Βελβεντού, καθώς, όπως σημείωσε, ακούγονται σχέδια για διαχωρισμό της ΛΑΡΚΟ σε “καλή” και “κακή”. Την επιφύλαξή του για ενδεχόμενο διαχωρισμό της ΛΑΡΚΟ εξέφρασε και ο Π. Κουκουλόπουλος, ενώ η Ε. Ουζουνίδου ανέφερε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και στα σχέδια τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ. Την αντίθεσή της στο σχέδιο διαχωρισμού της ΛΑΡΚΟ και το πέρασμά της σε ιδιώτη εξέφρασε η Ρ. Μακρή, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ