Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > ΚΑΝΟΝΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 3 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
None

ΚΑΝΟΝΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 3 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ένα κανόνι που έσκασε στην Κοζάνη, προκαλεί αναστάτωση και σοβαρές παρενέργειες στην αγορά της περιοχής.
Ένας εργολάβος εξαφανίστηκε εδώ και μία εβδομάδα, αφού προηγουμένως «φέσωσε» την αγορά με ακάλυπτες επιταγές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Αν και το ποσό που οφείλει ο εν λόγω εργολάβος σε τράπεζες, προμηθευτές, πελάτες και προς τρίτους, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, εν τούτοις το κανόνι είναι εκκωφαντικό, καθώς κύκλοι των τραπεζών εκτιμούν ότι ξεπερνάει τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο κατασκευής κατοικιών, φέρεται να έπεσε θύμα της κρίσης, οπότε άρχισε το τελευταίο διάστημα να φεσώνει την αγορά, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Μάλιστα ο εκκωφαντικός θόρυβος του κανονιού αιφνιδίασε τραπεζικούς κύκλους και παράγοντες της αγοράς, αφού ο επιχειρηματίας ήταν συνεπής και πλήρωνε κανονικά τις υποχρεώσεις του, μέχρι την ημέρα που εξαφανίστηκε, δηλαδή μέχρι πριν από μία εβδομάδα. Οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν μάλιστα ότι «πρόκειται για εργολάβο που δεν είχε δώσει καμιά αφορμή. Είναι και ο ίδιος θύμα της κρίσης, εκ της οποίας ήρθε η κατάρρευση».
Πάντως, ο εργολάβος εδώ και καιρό έπαιρνε «επιταγές ευκολίας» από πελάτες του, τις οποίες κατέθετε στις τράπεζες, προκειμένου να συνεχίσει να δανειοδοτείται. Τις «επιταγές ευκολίας» τις αντάλλαζε με επιταγές που έδινε ο ίδιος, οι οποίες όμως ήταν ακάλυπτες. Αυτό σημαίνει ότι πολύς κόσμος βρέθηκε να έχει στα χέρια του ακάλυπτες επιταγές του χρεοκοπημένου επιχειρηματία. Πάντως, οι εξαπατηθέντες θα κληθούν τώρα από τις τράπεζες να καλύψουν τις «επιταγές ευκολίας» που έδωσαν στον επιχειρηματία, διαφορετικά κινδυνεύουν να μπουν στη λίστα του Τειρεσία. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργολάβος «φέσωσε» περί τους είκοσι συγχωριανούς του, τους οποίους έβαλε και πήραν για λογαριασμό του δάνειο της τάξης των 20.000 ευρώ ο καθένας. Το τελευταίο διάστημα ο επιχειρηματίας εκτελούσε εργολαβία δεκαπέντε κατοικιών στον Νέο Κλείτο, ενώ συγχρόνως δραστηριοποιούνταν στην ανέγερση πολυκατοικιών στην ευρύτερη περιοχή. Παλιότερα δραστηριοποιούνταν σε υπεργολαβίες στη ΔΕΗ, στην περιοχή της Φλώρινας.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι «τα χειρότερα έρχονται», καθώς όπως δήλωσε στέλεχος τράπεζας, «επίκεινται να σκάσουν πολλά κανόνια, μεγάλων επιχειρήσεων που θα προκαλέσουν σοκ στην αγορά». Ενδεικτικά της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά είναι τα παρακάτω στοιχεία: Στους πρώτους δυόμιση μήνες του 2009 στο ειρηνοδικείο Κοζάνης υπάρχουν 170 διαταγές πληρωμής, όταν πέρυσι στο πρώτο τρίμηνο υπήρχαν 117 διαταγές πληρωμής. Στο μονομελές πρωτοδικείο Κοζάνης οι διαταγές πληρωμής στους πρώτους δυόμιση μήνες του 2009 είναι 120, έναντι μόλις 60 το πρώτο τρίμηνο του 2008.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team