Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου και μέτρων για τη διασφάλιση της καθαριότητας και ασφαλούς μετακίνησης στο οδικό δίκτυο
None

Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου και μέτρων για τη διασφάλιση της καθαριότητας και ασφαλούς μετακίνησης στο οδικό δίκτυο

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Τη θέσπιση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και την καθιέρωση μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τη διασφάλιση της καθαριότητας των δρόμων και την ασφάλεια μετακίνησης στο οδικό δίκτυο, ζητά ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης Αλέξανδρος Αθανασιάδης με ερώτησή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμίλη.
Ο κ. Αθανασιάδης στην ερώτησή του αναφέρει πιο συγκεκριμένα τα εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Σε μία εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος και η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτελεί παγκόσμιο ζητούμενο, η Ελλάδα εξακολουθεί να έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της ρύπανσης του δημόσιου οδικού δικτύου και των ακάθαρτων και επικίνδυνων ελληνικών δρόμων, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών της χώρας.
Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν α) τα χιλιάδες φορτηγά που δουλεύουν καθημερινά σε ορυχεία, εργοτάξια, κατασκευαστικά έργα, εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, μεταλλεία και άλλες εγκαταστάσεις και μεταφέρουν σκόνη, λάσπες και πέτρες, β) τα αγροτικά μηχανήματα και τα οχήματα μεταφοράς ζώων από κτηνοτροφικές μονάδες, σφαγεία, τα οποία ενδεχομένως μεταφέρουν πέραν των τόνων λάσπης και μολυσματικές ασθένειες, γ) φορτηγά αλλά και ΙΧ αυτοκίνητα που εισέρχονται από τις πύλες εισόδου της χώρας (λιμάνια, τελωνεία) χωρίς καμία απολύμανση, μεταφέροντας πολλές φορές ιούς, ασθένειες, λάσπη και σκόνη, δ) τα απορριμματοφόρα οχήματα που μπαινοβγαίνουν στους ΧΥΤΑ και τις χωματερές, μεταφέρουν κάθε είδους μικρόβια και ακαθαρσίες καθ’ όλη τη διαδρομή τους.
Κυρία Υπουργέ,
Η θέσπιση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου με την καθιέρωση μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τη διασφάλιση της καθαριότητας των δρόμων και την ασφάλεια μετακίνησης παρουσιάζεται πλέον ως αδήριτη ανάγκη. Συγκεκριμένα η καθιέρωση υποχρεωτικής πλύσης των τροχών όλων των οχημάτων που εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις των παρακάτω οργανισμών σε δημόσιους δρόμους:
1. Ορυχεία πάσης φύσης
2. Μεταλλεία πάσης φύσης
3. Μονάδες ανακύκλωσης πάσης φύσης
4. Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
5. Εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου
6. Εργοστάσια παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος
7. Λατομεία πάσης φύσης
8. Εμπορευματικά κέντρα
9. Εργοτάξια κατασκευής δημόσιων και ιδιωτικών έργων
10. Αγροτικές, κτηνοτροφικές μονάδες και σφαγεία από τα οποία εξέρχονται οχήματα στο δημόσιο οδικό δίκτυο
11. Στρατόπεδα, πεδία βολής ή ασκήσεων του Ελληνικού Στρατού από τα οποία εξέρχονται οχήματα στο δημόσιο οδικό δίκτυο
12. Εργοστάσια, βιοτεχνίες, εγκαταστάσεις και μονάδες πάσης φύσης από τις ουσίες ή άλλα ρυπογόνα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και την οδική ασφάλεια υλικά.
13. Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), χωματερές και κάθε εγκατάσταση απόθεσης, επεξεργασίας ή ανακύκλωσης απορριμμάτων
14. Τελωνεία
15. Λιμάνια.
Ειδικά δε για τις τρείς τελευταίες αναφερόμενες περιπτώσεις η πλύση των τροχών θα πρέπει να συνδυάζεται με την απολύμανσή τους, προς αποφυγή μεταφοράς ενδεχόμενων μολυσματικών ουσιών. Προτείνεται οι σταθμοί πλύσης τροχών να εγκατασταθούν κοντά στις εξόδους των εκάστοτε εγκαταστάσεων, με χρησιμοποίηση συστημάτων ανακύκλωσης ώστε το χρησιμοποιούμενο νερό να επιστρέφεται στο περιβάλλον χωρίς να το μολύνει. Ήδη πριν από τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου, με εκστρατεία ενημέρωσης οι αρμόδιοι φορείς, οι πιθανοί παραβάτες αλλά και το κοινό θα κατατοπιστεί σχετικά. Επίσης η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας, γραφείου υποδοχής παραπόνων-υποδείξεων σε επίπεδο Νομαρχίας/Περιφέρειας θα αποτελούσε ένα βήμα προς την αυστηρή τήρηση του νόμου, ταυτόχρονα με τη θέσπιση αυστηρών προστίμων και κυρώσεων στους παραβάτες αλλά και με τη δημιουργία ειδικού κλιμακίου επιφορτισμένου με την επιτήρηση της σωστής εφαρμογής του νόμου.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Εάν συμφωνεί με την προπεριγραφείσα δράση.
2. Εάν προτίθεται να φέρει το θέμα για διαβούλευση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
3. Εάν το θέμα μπορεί να συμπεριληφθεί στον γενικότερο σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.
4. Εάν προτίθεται να θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο κατάλληλο για αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών».

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team