Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Ζεσταίνουν τα τρακέρ οι αγρότες
None

Ζεσταίνουν τα τρακέρ οι αγρότες

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Στους δρόμους κατεβαίνουν ξανά οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, προβάλλοντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Ήδη σε πανελλαδικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιοχής της χώρας, με πρόσφατη αυτή της Κατερίνης, που συμμετείχαν και αγροτοσυνδικαλιστές της Δυτικής Μακεδονίας, καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο και οι μορφές των κινητοποίησεων. Έτσι, οι αγρότες στήνουν μπλόκα σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου στις 20 Ιανουαρίου, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων στις 3 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, προετοιμάζονται κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα, όπως: Οι αγρότες της περιοχής Αμυνταίου, στις 20 τρέχοντος θα κλείσουν τον κόμβο του Αντιγόνου, στον εθνικό δρόμο Φλώρινας – Έδεσσας. Κτηνοτρόφοι της Φλώρινας προσανατολίζονται σε κλείσιμο του Τελωνείου Νίκης στις 3 Φεβρουαρίου. Εξετάζεται επίσης, μία πιο δυναμική κινητοποίηση, με αποκλεισμό των τούνελ της Εγνατίας οδού στον Πολύμυλο, αλλά αυτό θα αποτελέσει προϊόν διαβούλεσης των αγροτικών φορέων ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.
Το πρώτο αγροτικό μπλόκο θα στηθεί στις 18 Ιανουαρίου στον κόμβο της Νίκαιας από αγρότες της Καρδίτσας, για να κλιμακωθεί ο πολιορκητικός κλοιός στις 20 του ίδιου μήνα, με μπλόκα στην Αγιά Λάρισας και στην Ελασσόνα. Το πρώτο θα καλύψει το σημείο διέλευσης των οχημάτων της εθνικής οδού Κοζάνης – Θεσσαλονίκης και το δεύτερο θα μπλοκάρει την κίνηση του εθνικού δρόμου Κοζάνης – Λάρισας. Επίσης, μπλόκα θα στηθούν στα τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων από τους αγρότες του Κιλκίς, στη Χαλκηδόνα, στα Μάλγαρα και στο δρόμο προς αεροδρόμιο «Μακεδονία» από αγρότες της Θεσσαλονίκης, στο τελωνείο της Εξοχής από Δραμινούς αγρότες, στους Κήπους του Έβρου και στον Μπράλο της Φθιώτιδας.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κοζάνης ο «Μπούρινος» και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Γιώργος Πουτακίδης, δήλωσε ότι «εδώ και τρία χρόνια οι κτηνοτρόφοι βιώνουν μία παρατεταμένη κρίση που τους οδηγεί στον αφανισμό. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι εξευτελιστικές, το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό, χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα ουσιαστική ενίσχυση και στήριξη από πλευράς πολιτείας». Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι του νομού Κοζάνης μαζί με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας, διεκδικούν: Άμεση καταβολή των επιδοτήσεων, άμεση ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων, οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο για αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος λόγω των χαμηλών τιμών και του υψηλού κόστους παραγωγής. Ακόμη απαιτούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ για την περσινή καλοκαιρινή ξηρασία και συνεχή απώλεια εισοδήματος, μέτρα ελέγχου αγοράς για μείωση ψαλίδας παραγωγού – καταναλωτή με διασφάλιση τιμών στο 1,30 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα, 0,90 για το κατσικίσιο, 0,60 για το αγελαδινό και 7 ευρώ μέση ετήσια τιμή για τα αμνοερείφια. Ζητούν, τέλος, άμεση τροποποίηση του κτηνοτροφικού νομοσχεδίου για την απλούστεση των διαδικασιών έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων, καθώς και την νομιμοποίηση των αλλοδαπών βοσκών στα κοπάδια με άμεσες και απλές διαδικασίες και δέσμευση για παραμονή σ’ αυτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team