Μία ακόμα δράση οργάνωσε η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Νομού Κοζάνης στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της που αφορούν στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας και την αναταραχή που επικρατεί στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα.
Την προηγούμενη Τετάρτη η Νεολαία ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το 1ο και 2ο Λύκειο Πτολεμαΐδας, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη βρέθηκε στο 1ο Λύκειο Κοζάνης, όπου μοίρασε φυλλάδια με τις θέσεις της για τη Δευτεροβάθμια και Μέση Εκπαίδευση. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μαθητές των σχολείων, να ακούσει προβληματισμούς των παιδιών και να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τους νεολαίους που φοιτούν στη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση.
Θέσεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης για την Δευτεροβάθμια και Μέση Εκπαίδευση
Η αναταραχή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο νομού στη Δευτεροβάθμια και Μέση εκπαίδευση φανερώνει για μια ακόμη φορά τις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν στα γυμνάσια και λύκεια, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας των μαθητών να αναδείξουν τα προβλήματα στην Εκπαίδευση, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ δηλώνει απερίφραστα την αμέριστη στήριξή της στο αγώνα τους και βρίσκεται στο πλευρό τους, διότι πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο για την Παιδεία στη χώρα μας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εκπαίδευση δεν είναι άμορφη μάζα την οποία οι ατεκμηρίωτες απόψεις γονέων ή συλλογικών φορέων μπορεί να πλάσουν όπως αυτοί επιθυμούν.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις στον χώρο της εκπαίδευσης και προβάλει τις θέσεις της:
1) Αποφυγή αλληλοκαλύψεων στην διδασκόμενη ύλη και εξοικονόμηση του ελεύθερου χρόνου για τη λειτουργία άλλων νέων προγραμμάτων στα σχολεία.
2) Άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος που ταλανίζει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
3) Μικρότερο αριθμός μαθητών σε κάθε τάξη και πιο ευέλικτα τμήματα.
4) Άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου διδακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.
5) Διαρκής ανανέωση σχολικών βιβλίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό τη προσαρμογή της διδακτέας ύλης στα καθημερινά επιτεύγματα της ανθρωπότητας.
6) Πραγματοποίηση του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.
7) Διαρκής αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
8) Ενσωμάτωση σύγχρονων μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σεξουαλική αγωγή, τοπική ιστορία, ευρωπαϊκοί κοινωνικοί θεσμοί κ.α).
9) Αναβάθμιση του ρόλου του 15μελούς συμβουλίου, έτσι ώστε να γίνει ένα κυρίαρχο όργανο εκπροσώπησης.
10) Αύξηση στο 5% του ΑΕΠ για την παιδεία και στο 1,5 % για την έρευνα.
11) Εθνικό απολυτήριο μετά από γενικές και αντικειμενικές εξετάσεις.
12) Κατάργηση της βάσης του 10 και παράλληλα αναβάθμιση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
13) Σύγχρονες υποδομές, πληροφορική και νέες τεχνολογίες παντού, από το σχολείο έως το Πανεπιστήμιο
14) Απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας στη χρήση του διαδικτύου και γλωσσομάθειας μέσα από το σχολείο.
15) Φορητός υπολογιστής και δωρεάν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για κάθε μαθητή.