Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > «ΕΞΥΠΝΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
None

«ΕΞΥΠΝΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι φορείς του νομού Κοζάνης για τη δημιουργία ενός πρότυπου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου. Για την ανέγερση του «έξυπνου σχολείου» που θα αναγερθεί στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης, υπόγραψαν χτες προγραμματική σύμβαση η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ο δήμος Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Δημοτική Επιχείρηση Ενεργού Πολεοδομίας (ΔΕΠΕΠΟΚ) και η Δημοτική Επιχείρηση Μελετών Κατασκευών (ΔΕΜΚΟ) του δήμου Κοζάνης.
Η ολοκλήρωση της σύγχρονης σχολικής μονάδας αναμένεται σε τρία χρόνια, ενώ έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών των παιδιών προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατοικούν στον οικισμό της ΖΕΠ και στη γύρω περιοχή. Το έργο εντάσσεται στον πενταετή σχεδιασμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης για τη σχολική στέγη.
Η βασική φιλοσοφία που διέπει την κατασκευή του νεόδμητου σχολικού συγκροτήματος είναι η ανάδειξη του πρότυπου χαρακτήρα του, ο οποίος συνάδει με την πολιτική του υπουργείου Παιδείας που περικλείεται στον όρο «ευφυή σχολεία», ενώ ως προς τον σχεδιασμό του θα ακολουθεί τις αρχές σχεδιασμού του πρότυπου οικισμού της ΖΕΠ. Προβλέπεται ενεργειακός και βιοκλιματικός σχεδιασμός με μέγιστη χρήση Ανενεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ενεργειακή κατανάλωση και η εξάρτησή του σε συμβατικά καύσιμα. Το νέο και φιλικό προς το περιβάλλον σχολείο θα κατασκευαστεί με προδιαγραφές που θα αξιοποιούν τις σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες του ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών, την υλοποίηση των οποίων ξεκινά ο δήμος Κοζάνης. Στόχος είναι το σχολείο να διαθέτει όλο τον ενεργό εξοπλισμό και πλήρη καλωδίωση οπτικής ίνας, που θα καταλήγει σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Αυτό θα εξασφαλίσει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, γρήγορο ίντερνετ, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και τηλε-συνεργασίες με άλλα σχολεία.
Στόχος της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι η ανέγερση ενός πρότυπου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχο­λείου στη ΖΕΠ του Δήμου Κοζάνης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας και πρω­τοβάθμιας εκπαίδευσης που κατοικούν στη ΖΕΠ και στη γύρω περιοχή.
Την προγραμματική σύμβαση υπόγραψαν χτες εκ μέρους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, από τη δημοτική αρχή ο δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρύτανης Χρήστος Μασσαλάς, καθώς και οι πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων (ΔΕΠΕΠΟΚ και ΔΕΜΚΟ) του δήμου Κοζάνης. Με την υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση κάθε φορέας ανέλαβε:
• Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, την κατασκευή του έργου περίπου 3.000 τ.μ. και προϋπολογισμού 3,8 εκατ. €, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
• Ο δήμος Κοζάνης την διαχείριση και λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος.
• Η ΔΕΠΕΠΟΚ παραχωρεί το οικοδομικό τετράγωνο στην ΖΕΠ Κοζάνης, έκτασης 4.200 τμ και χρηματοδοτεί τις απαιτούμενες κτιριακές μελέτες και τις μελέτες ενεργειακού σχεδιασμού, προϋπολογισμού 390.000 €.
• Η ΔΕΜΚΟ αναλαμβάνει την εκπόνηση των κτιριακών μελετών.
• Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών ενεργειακού σχεδιασμού.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης και φορέας λειτουργίας ο δήμος Κοζάνης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team