Εντός στόχου θα είναι και ο φετινός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, αλλά και αυτός του 2014, δηλώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός, τονίζοντας πως το στοίχημα είναι να μην δημιουργηθούν ξανά νέα ελλείμματα.
Εκφράζει μάλιστα τη βεβαιότητα πως παρά τη μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων για την επόμενη χρονιά, οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τη μείωση της τιμής σε γενόσημα φάρμακα και σκευάσματα των οποίων έχει λήξει η πατέντα προστασίας τους αφενός και αφετέρου ο κλινικός έλεγχος που θα «σκανάρει» όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκαν φέτος, θα ισοσταθμίσουν την απώλεια εσόδων.
Σημειώνει μάλιστα πως η μεγαλύτερη ελάφρυνση στα οικονομικά του Οργανισμού θα προέλθει από τις περικοπές στο φάρμακο. Πιο συγκεκριμένα, με την εφαρμογή της διάταξης για τα γενόσημα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεσοσταθμικά μείωση τιμών κατά 18,75%, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση έως και 123 εκατ. ευρώ από την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ.
Αντιστοίχως, μετά τις αλλαγές στην τιμολόγηση των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα τους μετά το 2012 προβλέπεται να υπάρξει μεσο-σταθμικά μείωση τιμών 15% το πρώτο εξάμηνο του 2014 και 7,5% το δεύτερο εξάμηνο, ενώ για όσα η πατέντα έληξε πριν το 2012, η μείωση θα κυμανθεί στο 15%. Το ύψος της εξοικονόμησης για αυτή την κατηγορία εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 176 εκατ. από τη συνολική δαπάνη για τα φάρμακα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, για το 2014 τα πραγματικά του έσοδα υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 430 εκατ. ευρώ λιγότερα. Η επιχορήγησή του από την άλλη από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι την επόμενη χρονιά 774 εκατ. (αντί 808 εκατ. φέτος), μειωμένος κατά 34 εκατ. Η πραγματική όμως μείωση είναι μεγαλύτερη, δεδομένου πως ο ΕΟΠΥΥ είχε λάβει για το 2013 επιπλέον πιστώσεις 300 εκ. ευρώ για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του, διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος της κρατικής επιχορήγησης για το 2013 σε 1,108 εκατ. ευρώ.
Συρρικνωμένος θα είναι και ο κωδικός για τις ιατρικές υπηρεσίες, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα. Εκεί σημειώθηκε φέτος η μεγαλύτερη υπέρβαση. Η μείωση εντούτοις θα είναι μικρή, περίπου στα 30 εκατ. Από τα 1,67 δισ. που ήταν το κονδύλι το 2013, θα φτάσει τελικά τα 1,64 την επόμενη χρονιά, ενώ ο συγκεκριμένος κωδικός θα παρακολουθείται εξίσου στενά με το φάρμακο.
Σε περίπτωση πάντως που παρατηρηθεί έστω και μικρή υπέρβαση, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζει ότι θα μπαίνει κατευθείαν σε εφαρμογή ο μηχανισμός επιστροφής της διαφοράς της δαπάνης από τους παρόχους υγείας. Με τον τρόπο αυτό, το «ταβάνι» των εξόδων είναι καθορισμένο εξαρχής και ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνει για δαπάνες που υπερβαίνουν τον αρχικό προϋπολογισμό.