Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Δύο «όχι» και μία καταγγελία στη ΔΕΗ
None

Δύο «όχι» και μία καταγγελία στη ΔΕΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Δύο «Όχι» στη ΔΕΗ και μία προσφυγή εναντίον της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε το νομαρχιακό συμβούλιο, το οποίο ασχολήθηκε με μείζονα θέματα που αφορούν τη δημόσια επιχείρηση και την περιοχή.
Ειδικότερα, το νομαρχιακό συμβούλιο αντιτάχθηκε ομόφωνα σε οποιοδήποτε σενάριο πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτιρκών μονάδων της ΔΕΗ, απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για τον Σουλού και αποφάσισε να καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επιχείρηση για τη μη επαναπόδοση αγροτικών εκτάσεων.
Ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, επέμεινε σε μια «σκληρή γραμμή» κατά της ΔΕΗ στα ανωτέρω μείζονα ζητήματα, ωστόσο δέχτηκε ομοβροντία κριτικής από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησαν για «προεκλογική εκμετάλλευση».
Ο νομάρχης Κοζάνης δήλωσε πως «είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε ενδεχόμενη πώληση του 40% της ΔΕΗ» και τάχθηκε υπέρ μιας ΔΕΗ «με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα», καθώς, όπως είπε «το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και των νερών της περιοχής, δεν μπορεί παρά να αποσκοπεί στο κοινωνικό όφελος». Σημείωσε ακόμη ότι «αδυνατώ να κατανοήσω την μείωση του δημόσιου χρέους κατά ένα – δύο δις ευρώ, από τα εκατοντάδες δις ευρώ του συνολικού χρέους της χώρας, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την εκχώρηση του φυσικού πλούτου της περιοχής».
Για τα εδάφη που η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξόρρυξη, ο Γ. Δακής, είπε ότι «έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει και να επιστρέψει τα εδάφη στην τοπική κοινωνία», διαφορετικά ανακοίνωσε ότι «η Ν.Α. θα προχωρήσει σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».Ο Ιορδάνης Ανδρεάδης επιτέθηκε σφοδρά σε όσους απεργάζονται τα σενάρια πώλησης της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι «η απελευθέρωση δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε τζάμπα μάγκες κάποιους νταβατζήδες. Όσοι θέλουν να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να επενδύσουν στη ΔΕΗ ας το κάνουν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν νταβατζήδες με την περιουσία του ελληνικού λαού». Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ μια «ορθολογισμένης απελευθέρωσης με ξεκάθαρους όρους», ώστε να προστατευθεί η δημόσια περιουσία». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα είμαστε απέναντι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ». Τέλος κατηγόρησε το νομάρχη, καταγγέλλοντας ότι «η επαναφορά του θέματος σχετίζεται με την προεκλογική περίοδο, ενώ στο διάστημα της παντοδυναμίας της ΝΔ, διατηρούσε εν υπνώσει το Σύμφωνο Συνεργασίας».
Ο Γιάννης Αποστολίδης χαρακτήρισε «προεκλογικού χαρακτήρα» τα θέματα που έφερε για συζήτηση ο νομάρχης. «Βολεύει προεκλογικά να βγαίνουμε και να διεκδικούμε εδάφη από τη ΔΕΗ, γιατί έτσι δείχνουμε στον κόσμο ότι απαιτούμε». Σημείωσε ότι «αυτή η τακτική που ακολουθείται συστηματικά υποβαθμίζει το όργανο του νομαρχιακού συμβουλίου», ενώ ο Γ. Αποστολίδης εξέφρασε την διαφωνία του με «την αποσπασματική μελέτη του Σουλού».
Ο Γιάννης Μητσιάκος διατύπωσε την πάγια θέση του συνδυασμού του για «ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας», χαρακτηρίζοντας «αποπροσανατολιστική» τη συζήτηση για πώληση του 40% της ΔΕΗ, ενώ απέδωσε ευθύνη για την όλη κατάσταση «σε τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και συνδικαλιστές των δύο μεγάλων κομμάτων». Σημείωσε ότι «μεγαλύτερο και από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι το σκάνδαλο με τις μεγάλες εκτάσεις που πήρε η ΔΕΗ, τις οποίες οφείλει να τις επαναποδώσει στην τοπική κοινωνία». Τέλος, χαρακτήρισε την προχτεσινή συζήτηση του νομαρχιακού συμβουλίου «προεκλογικό πυροτέχνημα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team