Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Δραματικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις καταδεικνύει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
None

Δραματικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις καταδεικνύει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Δραματικά είναι τα στοιχεία της 6μηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία MARC σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011.  Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:
• Πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις ποσοστό 26,8% θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα. Αυτό υπολογίζεται σε 225.000 επιχειρήσεις ενώ ορατό είναι να χαθούν πάνω από 320.000 θέσεις απασχόλησης το επόμενο διάστημα. Αυτό υπολογίζεται σε 225.000 επιχειρήσεις.
• Μέσα σε ένα εξάμηνο μπήκαν στο «κόκκινο» άλλες 50.000 επιχειρήσεις, αφού ο αντίστοιχος αριθμός πριν ένα εξάμηνο ήταν 175.000.
• Σχεδόν 3 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, εξέλιξη η οποία με τις πιο μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς άλλες 110.000 θέσεις εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2011.
• 4 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους, πάνω από 7 στις 10 δηλώνουν ότι δεν χρειάστηκε να περικόψει τους μισθούς ενώ 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών απασχόλησης
• 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, 3 στις 10 έχουν οφειλές στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.
• Προβλήματα υπάρχουν και στο κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης αφού 2 στις 10 των επιχειρήσεων που απευθύνθηκε στις Τράπεζες μόνο για το 31,8% έγινε δεκτό το αίτημά τους. Την ίδια ώρα 6 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας θεωρούν αναγκαία τη δημιουργία ενός ισχυρού κρατικού πυλώνα με τη συνένωση της Εθνικής, του ΤΤ και του Παρακαταθηκών.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι η έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον καθώς ποσοστό 46,8% υποστηρίζει ότι δεν θα αποφύγουμε την χρεοκοπία ενώ 8 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν ότι οι επιπλέον φόροι δεν θα πιάσουν τόπο
Προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο
Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης βλέπει το 68% των επιχειρηματιών. Ειδικότερα 7 στις 10 βλέπουν μείωση τζίρου, επιδείνωση στη ρευστότητα βλέπει το 74,3%, στη ρευστότητα το 74,3%, στη ζήτηση το 70,5%, στις παραγγελίες το 70,8%, ενώ στις επενδύσεις αύξηση προβλέπει το 3,2%, μείωση το 43,2% και στασιμότητα το 37,9%. 
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει να εξετάσει η κυβέρνηση τη μείωση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ να υπάρξει ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τον εξορθολογισμό των πληρωμών και να υπάρξει ευνοϊκότερο καθεστώς σε ότι αφορά στα ενοίκια της επαγγελματική στέγης καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρηματιών που ως αντίδραση στην κατάσταση που βιώνει θεωρεί ως λύση να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Από 43,5% που ήταν υπέρ αυτής της λύσης στην προηγούμενη έρευνα το ποσοστό αυτό ανέβηκε τώρα στο 51,7%.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team