Στο πλαίσιο του παγκόσμιου έτους «Πλανήτης Γη», η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού του ΙΓΜΕ, ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν διημερίδα με θέμα: «Οι Γεωεπιστήμες στην Υπηρεσία της Κοινωνίας». Η διημερίδα, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2008, ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή, στην Κοζάνη στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το 2008 ανακηρύχθηκε ως Διεθνές Έτος για τον Πλανήτη Γη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της UNESCO και της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών IUGS. Η ιδέα για το «Διεθνές Έτος Πλανήτη Γη» ξεκίνησε το 2000 από τη Διεθνή Ένωση Επιστημών (JUGS) και η UNESCO υιοθέτησε την ιδέα αυτή έχοντας υπόψη ότι οι Γεωεπιστήμες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή, εφόσον χρησιμοποιηθούν ικανοποιητικά από την κοινωνία καθώς και ότι η ανακήρυξη του διεθνούς έτους, υπό την αιγίδα των χωρών μελών του Ο.Η.Ε., θα βοηθήσει τις Γεωεπιστήμες να οργανώσουν αρτιότερα τη συμβολή τους προς μία υπεύθυνη και βιώσιμη διαχείριση του πλανήτη Γη.
Οι θεματικές ενότητες, που θα παρουσιαστούν στη Διημερίδα έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τις προτεραιότητες, το ενδιαφέρον και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου της Περιφέρειας και είναι:
Ενέργεια (Λιγνίτες, Γεωθερμία, κ.λ.π.)
Υδατικοί πόροι ( διαχείριση, ποιοτικά ποσοτικά προβλήματα)
Ορυκτοί Πόροι
Γεωλογικά- Γεωτεχνικά Θέματα
Φυσικά καταστροφικά φαινόμενα –Τεχνικά έργα
Γεωπεριβάλλον- Υγεία- Πολιτισμός
Οι εισηγητές είναι, κυρίως, εξειδικευμένοι επιστήμονες του ΙΓΜΕ οι οποίοι γνωρίζουν τις τοπικές γεωεπιστημονικές ιδιαιτερότητες της περιοχής καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές με διεθνές κύρος από άλλους Ερευνητικούς φορείς / Πανεπιστήμια.
Βασικό στόχο έχει τη βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας με βάση τη συσσωρευμένη γνώση των γεωεπιστημόνων του ΙΓΜΕ και άλλων φορέων για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη διαβίωση των κατοίκων της σε υγιέστερες και ασφαλέστερες συνθήκες.