Στις 15 Οκτωβρίου όταν ανακοινώθηκε και η έκθεση της Goldman Sachs ακολούθησε ένα διήμερο μικρής διόρθωσης με τη μετοχή από τα 9,93 να πέφτει στα 9,55 ευρώ. Η εκτίμηση των αναλυτών της Goldman Sachs πάντως ότι το ράλι για τη μετοχή κάπου εδώ σταματά, δεν επιβεβαιώνεται τουλάχιστον μέχρις στιγμής. Και αυτό γιατί μετά τη μικρή διήμερη διόρθωση, συνεχίστηκε το ράλι που έφερε χθες τη μετοχή σε υψηλό 52 εβδομάδων, στα 10,28 ευρώ. Θυμίζουμε ότι το χαμηλό έτους ήταν πέρυσι τον Οκτώβριο στα 3,5 ευρώ με τη μετοχή να έχει πάει ακόμη πιο χαμηλά έως και το 1,13 ευρώ το Μάιο του 2012.
Η εξέλιξη της τιμής της μετοχής πάντως επιβεβαιώνει όχι την έκθεση της Goldman αλλά μάλλον την αξιολόγηση της Standard and Poor’s η οποία κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ότι η πορεία της εταιρείας συναρτάται άμεσα με την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο ο κύριος θετικός καταλύτης για τη ΔΕΗ, πάντα σύμφωνα με την S&P’s βρίσκεται εκτός από τη γενικότερη οικονομική ανάκαμψη και στις προσδοκίες από την αποκρατικοποίηση.
Και εδώ υπεισέρχεται και η Goldman, η οποία εκτίμησε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να φέρει στους μετόχους σημαντικό μέρισμα της τάξης των 3 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η Standard & Poor’s είχε υπογραμμίσει στην τελευταία αξιολόγησή της για τη ΔΕΗ ως θετικό καταλύτη για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας, τη μείωση του δανεισμού της εταιρείας από τα έσοδα που θα προκύψουν από πωλήσεις παγίων. Η S&P’s πάντως αναμένει σημαντική μείωση του δανεισμού από την πώληση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, με πολλαπλασιαστική θετική επίπτωση για την εταιρεία που θα καταφέρει και να μειώσει το συνολικό δανεισμό της αλλά και να βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα και άρα τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δανεισμού της με καλύτερα επιτόκια.
Σε καθαρά χρηματιστηριακό επίπεδο πάντως η μετοχή συγκαταλέγεται μεταξύ των χαρτιών που έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2011. Ακόμη και μετά την κρίση πάντως είχε ξεπεράσει το 2009 τα επίπεδα των 16 ευρώ φτάνοντας ακόμη και σε υψηλό των 17 ευρώ. Ακόμη και έτσι πάντως η μετοχή απέχει αρκετά από τα υψηλά του 2007 πάνω από τα 35 ευρώ ή πιο συντηρητικά από τα επίπεδα των 17 με 22 ευρώ που κινήθηκε στη διετία 2005 – 2006. Μέσα στο έτος η μετοχή ήδη καταγράφει σημαντική άνοδο πάνω από 20% συγκριτικά με το υψηλό του Μαΐου.
Πηγή:www.capital.gr