Την προηγούμενη Πέμπτη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε πολιτικές που στοχεύουν, σύμφωνα με το σκεπτικό της, στη μείωση του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δήθεν προς όφελος των καταναλωτών. Σε σχέση με το κρίσιμο αυτό ζήτημα η ΓΕΝΟΠ υπογραμμίζει:
Η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έμεινε για άλλη μία φορά στα χαρτιά.
Η αλήθεια είναι ότι τα νέα μέτρα της ΡΑΕ επιδοτούν ξανά τις μονάδες τον ιδιωτών παραγωγών παχυλά για να κάθονται, χωρίς πάλι να τους δίνουν κίνητρο για να αναζητήσουν φθηνό καύσιμο και να συνεισφέρουν στη μείωση του κόστους, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν τη ΔΕΗ σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η ΡΑΕ πρωτοτύπησε για ακόμη μια φορά.
Δημιούργησε και συντηρεί κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που ζητά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Αντί να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή επέλεξε μια λύση που επί της ουσίας δεν αλλάζει απολύτως τίποτα και συνεχίζει να επιτρέπει στους ιδιώτες παραγωγούς να είναι πιο κρατικοδίαιτοι από ποτέ.
Το σκεπτικό της ΡΑΕ ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι ειδικά ρυθμιστικά μέτρα περιορισμένης χρονικής διάρκειας, που έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρι να θεσμοθετηθούν άλλα μέτρα που θα τονώσουν τον ανταγωνισμό στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η παρούσα οικονομική συγκυρία, αποτελούν προκάλυμμα του πραγματικού σκοπού της ΡΑΕ που όπως κατ’ επανάληψη έχει αποδειχθεί στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα δυστυχώς λειτουργεί ως χορηγός των ιδιωτών.
Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση των ΑΔΙ που έγινε σύμφωνα με τις επιθυμίες των ιδιωτών παραγωγών δεν τεκμηριώνεται. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τελικά οι μονάδες φυσικού αερίου θα εισπράξουν περίπου 88000 €/MW το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μονάδα θα εισπράττει περίπου 36 εκ. € το χρόνο, ποσό υπερβολικά μεγάλο και πολύ πιο πάνω από το εύλογο κόστος που χρειάζεται να ανακτήσουν για να επιβιώσουν.
Τα ερωτήματα που μπαίνουν για την επιλογή αυτή της ΡΑΕ είναι πολλά:
• Φρόντισε η ΡΑΕ να εφοδιάσει το υπουργείο με στοιχεία από αναλυτικό κοστολογικό έλεγχο των μονάδων των ιδιωτών παραγωγών για να εξασφαλιστεί ότι η επιδότηση αυτή πληρώνει τα απολύτως απαραίτητα;
• Διερεύνησε η ΡΑΕ τη δυνατότητα να ακολουθήσει τις πρακτικές και τις προϋποθέσεις που αναφέρει σε κείμενά της η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ για την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου; (διαγωνισμούς, μη διακριτική μεταχείριση τεχνολογιών κ.α.)
• Διαβουλεύτηκε η ΡΑΕ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν;
• Αξιοποίησε η ΡΑΕ τα συμπεράσματα, τις λύσεις και την εμπειρία του τραπεζικού τομέα που αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα βιωσιμότητας (συγχωνεύσεις, δημιουργία ισχυρών σχημάτων, ανακεφαλαιοποιήσεις);
Συνειδητοποιεί η ΡΑΕ ότι η Απόφασή της αυτή για τα ΑΔΙ συνιστά καραμπινάτη παράνομη κρατική ενίσχυση;
Αν ναι, τότε έχει ενεργήσει με δόλο. Αν όχι, τότε είναι απελπιστικά ανεπαρκής. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνη.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν θα επιτρέψει τη νέα αυτή λεηλασία σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή και της Επιχείρησης του Ελληνικού Λαού.