Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Αυτόνομο Πανεπιστήμιο και κλείσιμο τριών ολιγάριθμων σχολείων
None

Αυτόνομο Πανεπιστήμιο και κλείσιμο τριών ολιγάριθμων σχολείων

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Να μην κλείσει καμία σχολική μονάδα, πλην ελάχιστων πολύ μικρών σχολείων και να μην γίνει συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ, αντιθέτως το Πανεπιστήμιο πρέπει αν παραμείνει αυτόνομο, να αναπτυχθεί και να αναβαθμιστεί ποιοτικά.
Αυτό είναι το περίγραμμα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, το οποίο συζήτησε προχτές τις συγχωνεύσεις καταργήσεις σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και την κατάσταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δυναμικό παρόν στη συνεδρίαση είχαν οι φοιτητές που έφτασαν με πορεία μέχρι το Κοβεντάρειο και άνοιξαν πανό στην αίθουσα συνεδριάσεων. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και την εικόνα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσίασαν οι διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κ.κ. Γκαμπούρας και Σαβιλωτίδης, τις θέσεις της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου εξέφρασε το μέλος της Ηλίας Βλαχόπουλος, ενώ το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των φοιτητών που υποστήριξαν τις θέσεις τους. Λόγω του ενδιαφέροντος του θέματος παρακολούθησαν τη συνεδρίαση αρκετοί γονείς και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.
Μετά την εισήγηση του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Μανόλη Παφίλη, την ομιλία του δημάρχου και τις παρεμβάσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
Να καταργηθούν μόνο το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Τετραλόφου και το νηπιαγωγείο Μεταμόρφωσης. Να μην κλείσει κανένα άλλο σχολείο. Επιπροσθέτως το δημοτικό συμβούλιο ζητά από τη δευτεροβάθμια και το υπουργείο Παιδείας να εξετάσει θετικά το αίτημα της τοπικής κοινωνίας που προέκυψε από την διαβούλευση για ίδρυση λυκείου Αιανής. Ιδιαίτερα η απόφαση αναφέρεται στα γυμνάσια Άνω Κώμης, Ξηρολίμνης και Ποντοκώμης, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Ειδικά για το γυμνάσιο Ποντοκώμης επισημάνθηκε τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας ότι «δεν μπορεί να τίθεται θέμα κλεισίματος τη στιγμή που οι κάτοικοι και οι φορείς βρίσκονται σε έναν αγώνα για την μετεγκατάσταση του χωριού». Ακόμη το δημοτικό συμβούλιο ζητά να ληφθούν υπόψη στις τελικές αποφάσεις του υπουργείου οι προτάσεις και οι θέσεις των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτές εκφράστηκαν στη διαβούλευση. Ειδική μνεία έκανε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας στο 2ο και 5ο γυμνάσιο Κοζάνης. Αν και τα συγκεκριμένα σχολεία δεν συμπεριλάμβανονται στη διαβούλευση, ο δήμαρχος είπε ότι δέχτηκε μαθητές και φορείς της σχολικής κοινότητας των δύο σχολείων, οι οποίοι ανησυχούν για ενδεχόμενη συγχώνευση. Εκφράζοντας τη θέση του δήμου, ο δήμαρχος είπε ότι «τα δύο σχολεία πρέπει αν μείνουν ως έχουν».
Σχετικά με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα κινείται στην εξής κατεύθυνση: Να συνεχιστεί η αυτόνομη λειτουργία του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, ενώ συγχρόνως να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την ανάπτυξή τους και την ποιοτική αναβάθμιση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι εκ μέρους της διοικούσας επιτροπής, ο Ηλίας Βλαχόπουλος, διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση του πανεπιστημίου και όχι η συγχώνευση με το ΤΕΙ. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος των φοιτητών επέκρινε τους χειρισμούς της διοικούσας και τις θέσεις που είχε εκφράσει ο πρόεδρός της Γιάννης Μανωλόπουλος για συγχώνευση ΑΕΙ – ΤΕΙ. Επίσης ήταν επικριτικός και με τους τοπικούς φορείς, επισημαίνοντας ότι δεν στήριξαν επαρκώς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως προαναφέρθηκε η απόφαση για τις συγχωνεύσεις των σχολείων πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Η παράταξη της Άννας Νανοπούλου πρότεινε την ίδρυση 5ου λυκείου και 7ου γυμνασίου στην Κοζάνη. Η παράταξη του Γιάννη Μητσιάκου, καταψήφισε όλες τις συγχωνεύσεις, υποστηρίζοντας «να μην κλείσει κανένα σχολείο». Απείχε της ψηφοφορίας ο Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ υπερψήφισε ο Κώστας Πουτακίδης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team