Αρχική > Uncategorized > Αστυνομικοί, κρατούμενοι και πολίτες, συνυπάρχουν …μέσα στα βοθρολύματα
None

Αστυνομικοί, κρατούμενοι και πολίτες, συνυπάρχουν …μέσα στα βοθρολύματα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Τριτοκοσμικές είναι οι συνθήκες στο αστυνομικό κτίριο Γρεβενών όπου αστυνομικό προσωπικό, πολίτες και κρατούμενοι συνυπάρχουν μέσα σε ένα χώρο που συχνά πλημμυρίζει από λύματα της αποχέτευσης!
Τις άθλιες συνθήκες διαπίστωσε η υγειονομική υπηρεσία της νομαρχίας Γρεβενών, η οποία έκρινε «ακατάλληλο το κτίριο», σε αυτοψία που διενήργησε πριν από δύο εβδομάδες, μετά τη βλάβη που παρουσίασε εξωτερικός αγωγός που περνά ακριβώς δίπλα από ενοικιαζόμενο κτίριο, όπου στεγάζονται το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας. Όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών, Χρήστος Τριγώνης, «οι συχνές διαρροές λυμάτων έχουν δημιουργήσει ένα χρόνιο πρόβλημα στο κτίριο και η διαβίωση μέσα σ’ αυτό είναι αφόρητη».
Η έκθεση με θέμα «συνθήκες υγιεινής στο κτίριο συστεγαζόμενων υπηρεσιών Αστυνομικού Τμήματος και Τμήματος Ασφάλειας Γρεβενών», την οποία έστειλε το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας στην Αστυνομική Διεύθυνση Γρεβενών, είναι αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί, καθώς υπογραμμίζει:
1) Στις σκάλες εισόδου του κτιρίου που οδηγεί στους ορόφους και συγκεκριμένα στους χώρους που βρίσκονται οι μετρητές της ΔΕΗ, υπήρχαν λιμνάζοντα ακάθαρτα ύδατα (λύματα υπονόμου), δυσοσμία, αποπνικτική ατμόσφαιρα και μούχλα στους τοίχους.
2) Στα κρατητήρια υπήρχε δυσοσμία, απαρχαιωμένα και ακάθαρτα αποχωρητήρια, μούχλα στους τοίχους, ακάθαρτα ύδατα στον προθάλαμο και έλλειψη καταιωνιστήρων (ντουζιέρων) για την ατομική υγιεινή».
Εν κατακλείδι το έγγραφο της υγειονομικής υπηρεσίας αποφαίνεται:
«Μετά τις πιο πάνω διαπιστώσεις κρίνουμε ότι στην παρούσα κατάσταση, από υγειονομικής άποψης το ανωτέρω οίκημα δεν προσφέρεται για τις ανάγκες στέγασης της υπηρεσίας σας».
Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είναι ήδη γνώστης της άθλιας εικόνας που παρουσιάζει το …αστυνομικό μέγαρο Γρεβενών, καθώς ένα από τα πρώτα έγγραφα που έλαβε, είναι η επιστολή που έστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Γρεβενών, η οποία «επανέρχεται για πολλοστή φορά στο θέμα του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες». Τονίζει ότι «είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε και να εργαζόμαστε μέσα σε λιμνάζοντα ακάθαρτα ύδατα, δυσοσμία και αποπνικτική ατμόσφαιρα και μούχλα στους τοίχους». Επιπλέον τονίζει ότι «η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο, η υπομονή μας έχει εξαντληθεί, η υγεία μας κινδυνεύει άμεσα, αφού οι προβλεπόμενες απολυμάνσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Η υποχρέωσή μας να κρατάμε συνανθρώπους μας σε εξευτελιστικές συνθήκες καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, προσβάλλοντας συνάμα και τη δική μας αξιοπρέπεια».
Ακόμη, σύμφωνα με τον Χ. Τριγώνη, «η πεπαλαιότητα των εγκαταστάσεων, η στενότητα του χώρου και η ακαταλληλότητα των κρατητηρίων, σε συνδυασμό με την πολυήμερη κράτηση επικίνδυνων αποφυλακισθέντων αλλοδαπών από το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, προκειμένου αυτοί να απελαθούν από τη χώρα επιβάρυνε σημαντικά τις συνθήκες υγιεινής, κράτησης και λειτουργίας των υπηρεσιών».
Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τους υπηρετούντες αστυνομικούς, θα δώσει η ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου, το οποίο όμως έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team