Αρχική > Uncategorized > Απορρίπτεται ο υγειονομικός χάρτης του Λοβέρδου
None

Απορρίπτεται ο υγειονομικός χάρτης του Λοβέρδου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα κατέβηκαν χτες σε τετράωρη στάση εργασίας 11 – 3 και το νοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στη μείωση των κλινών, σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοινώνει την οριστική του απόφαση για τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας.
Στο μεταξύ, ημερίδα για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα στην Καστοριά, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, με τη συμμετοχή των φορέων υγείας.
Με τον νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) διεκδικεί την υγειονομική θωράκιση της χώρας με ποιοτική ολοκλήρωση του ΕΣΥ, οργάνωση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα αστικά κέντρα, λειτουργία όλων των έτοιμων κλινών εντατικής και λειτουργία αυτοτελών τμημάτων επειγόντων περιστατικών, κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών κ.λ.π. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με συγκέντρωση που πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Υγεία απαίτησε την απόσυρση του σχεδίου συγχωνεύσεων.
Στο μεταξύ, από την Καστοριά, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη με θέμα «προβλήματα και προοπτικές στο χώρο της υγείας», ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής Αθανάσιος Κοσματόπουλος, εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στον νέο «υγειονομικό χάρτη», επειδή «η εφαρμογή του μειώνει δραστικά τον αριθμό των κλινών των νοσοκομείων, τη στιγμή που αυξάνονται οι ασθενείς, οι οποίοι πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να πάνε σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης». Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «ειδικά σ’ αυτή τη συγκυρία είναι επιτακτική η ανάγκη αύξησης των νοσοκομειακών κλινών αντί για μείωση που επιλέγει το υπουργείο υγείας».
Μιλώντας, στην ίδια σύσκεψη ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής τόνισε: «Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που πληττόμαστε από μια πολυεπίπεδη κρίση με αιχμή την πρωτόγνωρη εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας, αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες και απαραίτητες παραμέτρους ποιοτικής διαβίωσης των συμπατριωτών μας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Θεωρώντας τους τομείς της υγείας και της πρόνοιας ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και συστατικά στοιχεία της ανάπτυξης, συμμετέχουμε ενεργά στη διαβούλευση για την αναδιάρθρωση των υγειονομικών υπηρεσιών. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με υπευθυνότητα και γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες αρμοδιότητες Υγείας που προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Έκδηλη ήταν η αντίθεση της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας στον νέο υγειονομικό χάρτη του υπουργείου. Ο αντιπρόεδρος Χρήστος Κατσίνας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση με τον νέο υγειονομικό χάρτη υποβαθμίζει περαιτέρω την δημόσια υγεία, η οποία έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Δεν είμαστε αντίθετοι στον όποιο εξορθολογισμό χρειάζονται τα νοσοκομεία, είμαστε όμως απέναντι στις επιλογές που κατεδαφίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας».
Ο Αντώνης Παπαργύρης παρουσίασε στοιχεία της έρευνας που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με το επίπεδο υγείας και των αναγκών αναδιαμόρφωσης των Υπηρεσιών Υγείας.
Ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, παρουσίασε την πρότασή του για την αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας στη Δυτική Μακεδονία.
Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία των νοσοκομείων σε επιχειρησιακή βάση, με εκτεταμένη αυτονομία και ευθύνη. Αναπτύχθηκαν οι εναλλακτικές δομές νοσοκομειακής περίθαλψης, έγινε επισκόπηση σε διεθνείς εμπειρίες και ανάλυση των δεδομένων της υφιστάμενης κατάστασης στη Δυτική Μακεδονία και σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα προτείνεται για τα Νοσοκομεία Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας να αναπτυχθούν οι δραστηριότητες με τη συγκρότηση Μονάδας Διαγνωστικής Τεχνολογίας, Επειγόντων Περιστατικών και Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, και ταυτόχρονα να υπάρχει εξαρτημένη σχέση συνεργασίας με εξωτερικό προσωπικό, ιδιώτες ιατρούς.
Αντίθετα, για τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, προτείνεται να λειτουργήσουν με ενιαία νομική και διοικητική μορφή ώστε σταδιακά να εξελιχθούν σε ένα ισχυρό νοσοκομείο, το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις περίθαλψης των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, οι αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Σόκουτης, Γιώργος Δασταμάνης, Δημήτρης Σαββόπουλος, Πασχάλης Χαρούμενος και Αθανάσιος Κοσματόπουλος, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη ιατρικών συλλόγων, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, χτες βράδυ, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συλλαλητήρια στις κεντρικές πλατείες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης που κατεδαφίζει την δημόσια υγεία. «Τα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο της υγείας από την κυβέρνηση (συγχωνεύσεις, επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, ελλείψεις, περικοπές παροχών κ.λ.π.), πλήττουν βάναυσα το δικαίωμα του λαού στην υγεία και τα δικαιώματα των υγειονομικών», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team