Εν αναμονή της πλήρους λειτουργίας του φράγματος της Πραμόριτσας που θα υδροδοτήσει ολόκληρη την επαρχία Βοΐου βρίσκονται περίπου 25.000 κάτοικοι των εκατό και πλέον οικισμών.
Βεβαίως το νερό της Πραμόριτσας «έτρεξε στ’ αυλάκι», όμως το έργο δεν τέθηκε σε κανονική λειτουργία, ώστε να μπορέσουν να υδροδοτηθούν όλοι οι οικισμοί. Δύο είναι τα αγκάθια της πλήρους λειτουργίας, η οριστική παράδοση του μεγάλου και σημαντικού έργου που κόστισε περί τα 50 εκ. ευρώ και ο ουσιαστικός ρόλος της νεοσυσταθείσας εταιρίας, η οποία μέχρι τώρα είναι υπαρκτή μόνο στα …χαρτιά. Κοντά σ’ αυτά τα δύο μεγάλα θέματα προστέθηκε προσφάτως και ένα οικονομικό θέμα για τη χρήση του νερού της τρέχουσας περιόδου, καθώς οι ορισμένοι δήμοι δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το νερό για τους πέντε – έξι μήνες της φετινής περιόδου.
Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει η οριστική παράδοση – παραλαβή του έργου, δεδομένου ότι η εργολήπτρια εταιρία έχει να λαμβάνει περί τα 5 εκ. ευρώ για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίο δεν παραδίδει αν δεν πληρωθεί. Πάντως, μπορεί να δοθεί νερό στο δίκτυο και χωρίς την παράδοση του υδροηλεκτρικού, αλλά υπάρχει ζήτημα για το ποιος θα διαχειρίζεται αυτό το νερό. Με βάση τη σύμβαση που υπογράφτηκε με τον εργολάβο, ο τελευταίος έχει την υποχρέωση να τροφοδοτεί το δίκτυο με νερό μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά, δηλαδή ποιος θα διαχειριστεί το δίκτυο. Για το λόγο αυτό συστάθηκε βεβαίως η Δ.Υ.ΠΡΑ. (Διαχείριση Υδάτων Πραμόριτσας), υπάρχουν όμως σκέψεις να δοθεί το έργο αυτό σε ιδιώτη.
Με αυτό διαφωνούν αρκετοί δήμαρχοι οι οποίοι θεωρούν ότι το έργο πρέπει να το διαχειριστεί η Δ.Υ.ΠΡΑ., προκειμένου να αποφέρει έσοδα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να επιφέρει έσοδα. Εκτιμάται ότι η διαχείριση του έργου μπορεί να επιφέρει 1,2 εκ. ευρώ ετησίως και να δημιουργήσει τουλάχιστον είκοσι θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. «Είναι σημαντικά τα έσοδα και αρκετές οι θέσεις εργασίας, γι’ αυτό η διαχείριση του έργου πρέπει να γίνει από την Δ.Υ.ΠΡΑ. και όχι από ιδιώτη», σημείωσε ο κοινοτάρχης Πενταλόφου, Γιώργος Καρούτας.
Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, το νερό της Πραμόριτσας έτρεξε στο δίκτυο, αλλά δήμαρχοι της περιοχής είναι επιφυλακτικοί να το χρησιμοποιήσουν γιατί θα κληθούν να πληρώσουν για φέτος ένα σημαντικό ποσό για τη χρήση του. Σε σύσκεψη δημάρχων, νομαρχίας και ΑΝ.ΚΟ. που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μήνες, τέθηκε θέμα να μπουν υδρόμετρα και να πληρώσουν οι δήμοι το κόστος. «Μας ζητάνε να πληρώσουμε 50.000 ευρώ για τους μήνες του 2010 που θα πάρουμε νερό. Τη στιγμή που μας κόβουν φέτος 800.000 ευρώ λόγω περικοπών, που να βρούμε τόσα λεφτά να πληρώσουμε; Θα προτιμήσουμε να μην κάνουμε φέτος χρήση του νερού», δήλωσε ο δήμαρχος Τσοτυλίου, Μανόλης Γκάσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ