Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Αναδίπλωση ΔΕΗ για τον αποθέτη Ε2

Αναδίπλωση ΔΕΗ για τον αποθέτη Ε2

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

pag1Σε τακτική υποχώρηση προχωρά η ΔΕΗ ΑΕ αναφορικά με το σχεδιασμό της για δημιουργία νέας απόθεσης πλησίον του οικισμού του Καρυοχωρίου, Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Εορδαίας, μετά την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των Τοπικών Κοινοτήτων Καρυοχωρίου, Αγίου Χριστοφόρου και Σπηλιάς της Ανατολικής Εορδαίας, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας.
vryzidoy viki

Αυτό ανακοίνωσε χθες η Δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, επισημαίνοντας ότι για την εξέλιξη αυτή επρόκειτο να ενημερωθούν χθες το απόγευμα και οι κάτοικοι των θιγομένων οικισμών της Ανατολικής Εορδαίας, σε νέα λαϊκή συνέλευση που είχε προγραμματιστεί στο Καρυοχώρι, καθώς οι κάτοικοι βρισκόταν επί ποδός για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την εγκατάσταση νέας απόθεσης δίπλα στους ήδη επιβαρυμένους περιβαλλοντικά από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ οικισμούς τους.
Η κ. Βρυζίδου ανέφερε ότι η τελευταία ενημέρωση που υπήρξε από τη ΔΕΗ μετά την έντονη κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, η ΔΕΗ άρχισε να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για την εγκατάσταση νέας απόθεσης από την εξορυκτική της δραστηριότητα. «Πριν από δύο μέρες τα στελέχη της ΔΕΗ μάς ενημέρωσαν ότι επανεξετάζουν το θέμα, αφού φάνηκε ότι με τα επιχειρήματά μας μια τέτοια λύση δεν είναι βιώσιμη και ικανοποιητική για το περιβάλλον και έτσι μπαίνει στο τραπέζι η διερεύνηση μιας εναλλακτικής λύσης.»
Σημείωσε ότι «ο σχεδιασμός της ΔΕΗ μας βρήκε κάθετα αντίθετους» διότι εκτός από το ότι επρόκειτο να δημιουργήσει νέα απόθεση δίπλα σε παλιές και αποκατεστημένες αποθέσεις προέβλεπε επίσης την αύξηση του ύψους των αποθέσεων από τα 35 σε 70 μέτρα. «Η περιοχή δεν μπορούσε να αντέξει μια τέτοια παρέμβαση, μια τέτοια επιπλέον υποβάθμιση και δεν μπορούσαμε να δεχθούμε μια τέτοια καταστροφή και αλλοίωση του περιβάλλοντος της περιοχής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Δήμαρχος Εορδαίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναδίπλωση της ΔΕΗ, τονίζοντας πως «η συστράτευση φορέων, πολιτών και της δημοτικής αρχής έφεραν αποτέλεσμα». Υπογράμμισε ωστόσο ότι φορείς, κάτοικοι και επιτροπές αγώνα παραμένουν σε επαγρύπνηση και θα παρακολουθούν το κάθε βήμα της ΔΕΗ και εφόσον χρειαστεί θα βοηθήσουν για την εξεύρεση της εναλλακτικής εκείνης λύσης, που θα απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο της αλλοίωσης του περιβάλλοντος και της επιβάρυνσης της περιοχής μας.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλευρό των τοπικών κοινοτήτων και των κατοίκων του Καρυοχωρίου και του Αγίου Χριστοφόρου, που τάχθηκαν σύσσωμοι ενάντια στην εγκατάσταση του αποθέτη Ε2 της ΔΕΗ πλησίον των προαναφερόμενων οικισμών, συντάχθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στη συνεδρίασή του την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου. Καθώς το Δ.Σ. επικύρωσε την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καρυοχωρίου αλλά και της λαϊκής συνέλευσης που είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου στο Καρυοχώρι, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, όπου αποφασίστηκε να μην επιτραπεί στη ΔΕΗ να υλοποιήσει το σχεδιασμό της για δημιουργία νέας απόθεσης στείρων υλικών από την εξόρυξη των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ δίπλα στους εν λόγω οικισμούς.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team