Αρχική > Uncategorized > Ανάγκη έντασης του παρεμβατικού ρόλου των ΑμεΑ
None

Ανάγκη έντασης του παρεμβατικού ρόλου των ΑμεΑ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Την άποψη ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει, ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, να εντείνουν τον θεσμικό- παρεμβατικό τους ρόλο στα αρμόδια όργανα καθώς πολλές από τις αρμοδιότητες του κράτους περνούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μην αποφασίζεται τίποτε γι’ αυτούς χωρίς αυτούς, εξέφρασε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Αναπήρων Νομού Κοζάνης Μιχάλης Μήγγος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αναφέρθηκε στην υπολειτουργία των δομών Υγείας– Πρόνοιας στο νομό λόγω έλλειψης του αναγκαίου ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας νευρολόγος για όλο τον Νομό Κοζάνης, με αποτέλεσμα για μια βεβαίωση για αναπηρία να τρέχουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη.
Ειδική μνεία έκανε στην έλλειψη δομών εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία στον νομό Κοζάνης, πέρα από το ΚΔΑΠ ΑμεΑ του δήμου Κοζάνης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κέντρο αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης μη αυτοεξυπηρετούμενων αναπήρων, με συνέπεια να μην έχει μια μητέρα που να αφήσει το ανάπηρο παιδί της για να μπορέσει να πάει στο γιατρό, για ψώνια ή για να ξεκουραστεί μια ώρα, ενώ οι γονείς ζουν με την αγωνία που θα πάνε τα παιδιά τους όταν φύγουν οι ίδιοι από τη ζωή. Χαρακτήρισε μάλιστα το ΚΑΦΚΑ (Κέντρο Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμυνταίου) «περιστερώνα», αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει για το σκοπό που φτιάχτηκε εδώ και χρόνια.
Προβληματικές χαρακτήρισε και τις εκπαιδευτικές δομές για ΑμεΑ λέγοντας ότι δεν υπάρχουν Ειδικές Σχολικές Μονάδες στο νομό και πρόσθεσε ότι οι υπάρχουσες είναι ανεπαρκείς και δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών, ενώ για τα Ειδικά Εργαστήρια που λειτουργούν στο νομό υπό την εποπτεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είπε ότι «εδώ και πολλά χρόνια ανακυκλώνουν τα ίδια παιδιά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Ο κ. Μήγγος αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ, λέγοντας ότι ανέρχεται στο 80%, καθώς «η ΔΕΗ μόνο ρυπαίνει το περιβάλλον χωρίς να κάνει προσλήψεις αναπήρων στα δίμηνα και οχτάμηνα». Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι ανάπηροι που εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση (δήμο Πτολεμαΐδας) είναι απλήρωτοι εδώ και 16 μήνες και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση γι’ αυτό από τα Εργατικά Κέντρα ή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Την ίδια ώρα, είπε, υπάλληλοι ΑμεΑ στους δήμους δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 Ν. 3691/2006. Απηύθυνε τέλος πρόσκληση προς τους εργοδότες να κάνουν προσλήψεις ΑμεΑ μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, διότι η εργασία για τα Άτομα με Αναπηρία δεν είναι μόνο βιοποριστικό θέμα αλλά και ένα ανεκτίμητο φάρμακο που παίζει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην ζωή του Ατόμου με Αναπηρία.
Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο πρόβλημα προσπελασιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι, λέγοντας: «φτάνει ποια να είμαστε φυλακισμένοι μέσα στα ίδια μας τα σπίτια και να εξαρτόμαστε από την βοήθεια των άλλων», αφού υπάρχουν ακόμη απροσπέλαστα δημόσια κτίρια ή τα καινούργια πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα και δεν εξυπηρετούν γιατί ακόμη και όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ράμπες καταλαμβάνονται από ασυνείδητους που σταθμεύουν παράνομα, ενώ παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται και στις ειδικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ που είναι λίγες και συνέχεια κατειλημμένες από ασυνείδητους οδηγούς, από υπηρεσιακά αυτοκίνητα δημάρχων, αντιδημάρχων και διαφόρων υπηρεσιών ή οργανισμών, όπως π. χ. της ΔΕΗ.
Κατήγγειλε ακόμη την άρνηση δήμων να εφαρμόσουν μέτρα για την μείωση των Δημοτικών Τελών παρά την οικονομική κρίση, την ώρα που ξοδεύονται αφειδώς χρήματα για «σουβλάκια και κλαρίνα σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και για εκδρομές στο συλλόγων στο εξωτερικό» και σημείωσε ότι όταν ζήτησε ο Αναπηρικός σύλλογος ένα λεωφορείο για να επισκεφθούν τα μέλη του δομές Πρόνοιας σε άλλο νομό της χώρας δεν υπήρχαν λεφτά.
Αναφερόμενος τέλος στον αθλητισμό επισήμανε ότι αν και υπάρχουν δύο κολυμβητήρια στο νομό δεν έχουν παραχωρηθεί ώρες για αθλητικούς και θεραπευτικούς λόγους στα ΑμεΑ, ούτε οι χώροι των κολυμβητήριων έγιναν πλήρως προσπελάσιμοι, ούτε αγοράσθηκαν ανεβατόρια που ζήτησε ο σύλλογος για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία στις πισίνες.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κοζάνης κάλεσε τέλος τα 2000 μέλη του συλλόγου που διαθέτουν Κάρτα Μετακίνησης Αναπήρου- ακόμη κι αν δεν έχει ανανεωθεί- να απαντούν με ανυπακοή όταν τους ζητούν να καταβάλλουν κανονικό εισιτήριο στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και των Αστικών γραμμών, αφού είναι δικαίωμα να μπορούν να μετακινούνται αυτόνομα και ισότιμα χωρίς καμία διάκριση, όπως όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team