Αγωνιστικό προσκλητήριο στο λαό για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, της περεταίρω απελευθέρωσης του ενεργειακού τομέα και για να δοθεί διέξοδος στον αδιέξοδο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, απηύθυνε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υπεύθυνος οικονομικού τμήματος, Μάκης Παπαδόπουλος από την Πτολεμαΐδα, καθώς θα ενταθεί το επόμενο διάστημα η αντιλαϊκή επίθεση.
Τα παραπάνω ανέφερε το στέλεχος του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα στην Πτολεμαΐδα όπου παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια, στις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ, καθώς επίσης κατά την πολιτική ομιλία που πραγματοποίησε στο Φεστιβάλ “ΚΝΕ-Οδηγητή”.
Οι εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, είπε, δρομολογούν νέες θυσίες των εργαζομένων, διότι οι πραγματικά ωφελημένοι θα είναι μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι, καθώς πρόκειται για το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης, που στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της ισχυρής Ελλάδα οδήγησε στην κρίση, μια κρίση που προήλθε από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να διασφαλίσουν ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. «Αυτή η πολιτική την οποία προωθούν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησε στον αυξανόμενο έλεγχο της ευρωενωσιακής και της ελληνικής αγοράς μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους. Επιτάχυνε την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην ενέργεια, την επέκταση ελαστικών θέσεων εργασίας, σφραγίστηκε από τη θεαματική άνοδο των τιμών της λαϊκής κατανάλωσης- παρά τη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, ακύρωσε σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης εγχώριων πηγών ενέργειας για να υπηρετηθεί το συμφέρον ισχυρών ιδιωτών επενδυτών και εισαγωγέων και ενίσχυσε πολύμορφα με πακτωλό κρατικού χρήματος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».
Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προωθεί θεαματική αύξηση των τιμολογίων οικιακής χρήσης ιδιαίτερα της λαϊκής οικογένειας, τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής για να διευκολύνει την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, την παράδοση των λιγνιτών σε ιδιώτες για να διασφαλίσουν φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, τη δρομολόγηση ιδιωτικών υδροηλεκτρικών έργων με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για το λαό, την παράδοση σημαντικών εκτάσεων γης για ιδιωτικές επενδύσεις με σημαντικούς κινδύνους για την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον, τις εκτεταμένες «πράσινες» επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα παρά το συγκριτικά χαμηλό βαθμό ενεργειακής αξιοποίησης- απόδοσης και το υψηλό κόστος του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς και την εξορυκτική και παραγωγική δραστηριότητα χωρίς ουσιαστική βελτίωση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.
Ειδική αναφορά έκανε στις «πράσινες» επενδύσεις, τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, λέγοντας ότι δυστυχώς γίνονται εις βάρος της αγροτικής παραγωγής και δασικών και ορεινών όγκων που καταστρέφονται στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και σε βάρος του λαϊκού καταναλωτή. «Ο μεγάλος κερδισμένος σ’ αυτές τις «πράσινες» επενδύσεις θα είναι οι τράπεζες κι αυτό φαίνεται από τους όρους των συμβολαίων των τραπεζών», είπε, ενώ αναφερόμενος στο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στο νομό μας τόνισε ότι το θέμα είναι τι θα γίνει με την μεγάλη δέσμευση εκτάσεων γης που απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ, για τις οποίες είπε ότι πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο. Χαρακτήρισε μάλιστα ψευδεπίγραφη τη διαμάχη μεταξύ τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με τη ΔΕΗ για την απόδοση των εκτάσεων αυτών, διότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί σήμερα τον βασικό ιμάντα για να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση και η παράδοση των εκτάσεων στη συνέχεια στους ιδιώτες, για να παίζεται και ένα προεκλογικό παιχνίδι «εδώ τα καλά στρέμματα».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι απέναντι σε όλα αυτά το ΚΚΕ αντιπροτείνει το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας όπου τα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, θα μετατραπούν σε λαϊκή περιουσία. Στην ενέργεια, όπως και σε όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, είπε, θα πρέπει να λειτουργεί ένας ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας που θα υπηρετεί την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος. Τη διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας. Τη στήριξη της αγροτικής και βιοτεχνικής παραγωγής με στόχο τη συνεταιριστική συγκεντροποίησή τους. Την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, η οποία θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό, τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.
Κάλεσε τέλος την τοπική κοινωνία να αγωνιστεί για διεκδίκηση φθηνού ρεύματος για το λαό, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%, κατάργηση του τέλους ΑΠΕ και απαγόρευση της διακοπής παροχής ρεύματος. Πλήρη- σταθερή εργασία με 5.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο ΛΚΔΜ, πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με χρηματοδότηση της ΔΕΗ και παράδοση των εκτάσεων των πρώην λιγνιτωρυχείων της Κοζάνης στο Δημόσιο, άμεση μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Αναργύρων, Ακρινής, καμία παράδοση λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών αποθεμάτων και υδάτινου δυναμικού σε ιδιώτες, κατάργηση των ΣΔΙΤ, και των συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή δημοσίων έργων.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ