Αρχική > Slider > Στον «αέρα» η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας – Σε λειτουργία καλοκαιριάτικα η 3η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς – Ξοδεύουν ώρες λειτουργίας το καλοκαίρι και θα έχουμε πρόβλημα το χειμώνα, υπογραμμίζουν κύκλοι της ΔΕΤΗΠ

Στον «αέρα» η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας – Σε λειτουργία καλοκαιριάτικα η 3η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς – Ξοδεύουν ώρες λειτουργίας το καλοκαίρι και θα έχουμε πρόβλημα το χειμώνα, υπογραμμίζουν κύκλοι της ΔΕΤΗΠ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της ΔΕΤΗΠ και του δήμου Εορδαίας σχετικά με το μέλλον της τηλεθέρμανσης, η οποία φαίνεται να έχει προδιαγεγραμμένο τέλος, εξ’ αιτίας του περιορισμού λειτουργίας της 3ης και 4ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς, οι οποίες κλείνουν οριστικά το 2023 ή και νωρίτερα, εφόσον συμπληρώσουν τον χρόνο λειτουργίας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανησυχία αυτή επιτείνεται και η αγωνία κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς: ενώ υπάρχει πλαφόν 17.500 ωρών λειτουργίας για την  κάθε μονάδα από 1/1/2016 έως 31/12/2023, η ΔΕΗ με εντολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας λειτουργεί την 3η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς (υπενθυμίζεται ότι η 4η είναι εκτός λειτουργίας λόγω σοβαρής βλάβης) μέσα στο καλοκαίρι και «ξοδεύει» ώρες, οι οποίες θα λείψουν τις χειμερινές περιόδους, που θα είναι άκρως απαραίτητες για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΤΗΠ, από την Τρίτη 27 Ιουνίου τέθηκε σε λειτουργία η 3η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς, λόγω καύσωνα, έπειτα από σχετική εντολή που πήρε η ΔΕΗ από την ΡΑΕ. Επίσης, να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ υποχρεώνει την ΔΕΗ να έχει σε ετοιμότητα τις ανωτέρω μονάδες περιορισμένης λειτουργίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε αν χρειαστεί λόγω καύσωνα να τίθενται σε λειτουργία.

Οι ίδιοι κύκλοι της ΔΕΤΗΠ υπογραμμίζουν ότι «υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις οι μονάδες της ΔΕΗ θα εξαντλήσουν νωρίτερα τον χρόνο λειτουργίας των 17.500 ωρών και επομένως η τηλεθέρμανση θα μείνει στον «αέρα» πριν από την  έναρξη λειτουργίας της «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5», με την οποία πρόκειται να συνδεθεί». Ειδικότερα τονίζουν ότι η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας χρειάζεται 5.200 ώρες ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι με έναρξη το 2016, οι 17.500 ώρες λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ επαρκούν μέχρι τον χειμώνα 2018-19 και περισσεύουν κάποιες ώρες για τον επόμενο χειμώνα. Ανησυχούν όμως οι ιθύνοντες της τηλεθέρμανσης, γιατί αν ξοδεύονται, όπως λένε το καλοκαίρι οι ώρες λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ, περιορίζεται κι’ άλλο ο χρόνος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.

Βεβαίως η αγωνία είναι μήπως μείνει ένα κενό διάστημα από τότε που θα κλείσουν οι εν λόγω μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5». Άλλωστε να σημειωθεί ότι η Κομισιόν απέρριψε σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και της ΔΕΗ, οι οποίες ζητούσαν κατά παρέκκλιση να αυξηθούν από 17.500 σε 32.000 οι ώρες λειτουργίας των μονάδων 3 & 4 του ΑΗΣ Καρδιάς και 1 & 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου, ο οποίος τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση Αμυνταίου.

Θυμίζουμε στο σημείο αυτό την δραματική επιστολή με ημερομηνία 9/6/2017 του δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, τον γενικό διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ Δημήτρη Μετικάνη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, με θέμα: «Τροφοδοσία Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας Χειμερινών Περιόδων 2019 – 2020 – 2021». Μεταξύ άλλων ο Σ. Ζαμανίδης αναφέρει:

«Με το παρόν επαναλαμβάνουμε την έντονη ανησυχία μας, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και από την σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ , για το κενό τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας των ετών 2019, 2020 και 2021, που είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ απόσυρσης του ΑΗΣ Καρδιάς  και λειτουργίας της διασύνδεσης με την Πτολεμαΐδα V.

Έχοντας υπόψη την αντίστροφη μέτρηση του χρόνου απόσυρσης του ΑΗΣ Καρδιάς, και την ανάγκη εξοικονόμησης ωρών συζητήσαμε με την ΔΕΗ την εναλλακτική λύση εξοικονόμησης ωρών, μέσω διασύνδεσης με τις Μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς. Η ΔΕΗ μας ενημέρωσε με το παραπάνω σχετικό έγγραφο ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και επομένως δεν μπορεί να υλοποιηθεί και ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια εξοικονόμησης ωρών για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.

Όμως , όπως προβλέψαμε και πλέον καταγράφεται ρητά στην πρόσφατη «ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2017 – 2027″ του ΑΔΜΗΕ, η απόσυρση των μονάδων δημιουργεί κίνδυνο κατά τη διετία 2020-2021, τόσο για την επάρκεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, όσο και για την τροφοδοσία των συστημάτων τηλεθέρμανσης…».

Βεβαίως, ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι αυτό της τροφοδοσίας από την 5η μονάδα. Ας πάρουμε το καλό σενάριο, μέχρι το 2020 που προβλέπεται η ολοκλήρωση της καινούργιας μονάδας, η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας να τροφοδοτείται κανονικά από την «Καρδιά». Όμως όταν λειτουργήσει η καινούργια μονάδα δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα δώσει και τηλεθέρμανση, για τον απλό λόγο ότι θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί το δίκτυο. Δυστυχώς εδώ παρατηρείται μία ολιγωρία. Ακόμη δεν ανατέθηκε η σχετική μελέτη, ενώ οι ειδικοί λένε ότι «η κατάσταση είναι οριακή και ακόμη και να είχε ανατεθεί η μελέτη δεν επαρκεί ο χρόνος για την  ολοκλήρωση του δικτύου μεταφοράς».

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας