Αρχική > Slider > Πάνω από τα όρια η ρύπανση στο λεκανοπέδιο – Σε λήψη μέτρων προχωρά η ΔΕΗ

Πάνω από τα όρια η ρύπανση στο λεκανοπέδιο – Σε λήψη μέτρων προχωρά η ΔΕΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Αυξημένη ρύπανση παρατηρείται το τελευταίο διήμερο στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με τον σταθμό μέτρησης της ρύπανσης στον Οικισμό της ΔΕΗ έξω από την Πτολεμαΐδα να χτυπά «κόκκινο», ενώ η διεύθυνση του ΛΚΔΜ προχωρά σε σειρά μέτρων, προκειμένου να βελτιωθεί όσο γίνεται η εικόνα.

Αιτία του νέου περιβαλλοντικού επεισοδίου, που έρχεται να προστεθεί σε πολλά προηγούμενα, είναι για άλλη μια φορά η θερμοκρασιακή αναστροφή που υπάρχει στο σκάμμα των ορυχείων, ενώ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται περισσότερο και η κατάσταση γίνεται αφόρητη.

Στις 8 το πρωί της Πέμπτης ο σταθμός μέτρησης του Οικισμού έδειχνε μέση ημερήσια τιμή 217 μg/m3, όταν το όριο είναι 50μg/m3, ενώ η ωριαία τιμή εκτοξεύτηκε σε 324 μg/m3. Την ίδια ώρα οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν οριακά κάτω στην πόλη της Πτολεμαΐδας με 37μg/m3 και στην Ποντοκώμη με 40μg/m3, αλλά ευτυχώς σε όλους τους άλλους σταθμούς οι τιμές κυμάνθηκαν πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Επομένως το πρόβλημα σε οξεία μορφή περιορίζεται εντός του κοίλου των ορυχείων, αφού ο οικισμός ουσιαστικά βρίσκεται πλέον μέσα στο ορυχείο, οπότε ευνοούνται συνθήκες θερμοκρασιακής αναστροφής, ενώ επιβαρυντικό παράγοντα αποτελούν και οι εξορυκτικές δραστηριότητες.

Περίπου ίδια εικόνα υπήρχε και το πρωί της Τετάρτης. Στον οικισμό της ΔΕΗ σημειώθηκε υπέρβαση με 94μg/m3, στην Πτολεμαΐδα ήταν 40μg/m3 και στην Ποντοκώμη 44μg/m3.

Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΛΚΔΜ για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Επειδή εκείνη την ώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή Στέφανο Παλαβό, η «εικόνα είχε επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα», όπως είπε «δεν χρειάστηκε να προχωρήσουμε άμεσα στη λήψη κάποιων μέτρων». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «έδωσα εντολή να μεταφερθούν το βράδυ της Πέμπτης βυτία νερού και να γίνει εντατική διαβροχή». Επίσης, δόθηκε εντολή «να σταματήσουν για μερικές ώρες όλα τα μηχανήματα (εκσκαφείς κ.λ.π.) στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώστε να μην επαναληφθεί και την Παρασκευή το φαινόμενο της Πέμπτης. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί επαρκώς θα ξανασταματήσουν τα μηχανήματα το πρωί της Παρασκευής».

Τέλος, να σημειωθεί ότι κρίσιμη είναι η κατάσταση και στις επόμενες ημέρες, καθώς το Σαββατοκύριακο ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ενώ αναμένεται και αύξηση της θερμοκρασίας.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας