Σε πρόβα τζενεράλε για το κλείσιμο των ορυχείων της ΔΕΗ Σαββατοκύριακα και αργίες, που αποκάλυψε το «e-ptolemeos.gr», προχωρά η ΔΕΗ στις 27 και 28 Οκτωβρίου, καθώς ο σχεδιασμός είναι να δουλέψει στο Λιγντικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας για το διήμερο αυτό μόνο το σύστημα αποκομιδής τέφρας μαζί με εκσκαφέα άγονων υλικών, έτσι ώστε να γίνεται ανάμειξη με την τέφρα και συναπόθεση των υλικών, με βάση τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους.
Ήδη οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της περιοχής έχουν ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε στο «e-ptolemeos.gr» και ο αναπλ. του διευθυντή εκμετάλλευσης του ΛΚΔΜ και διευθυντής του κλάδου Ορυχείου Καρδιάς, Κώστας Μαχτής.
Όπως σημείωσε ωστόσο το στέλεχος του ΛΚΔΜ, «εφόσον υπάρξει ανάγκη για διακίνηση λιγνίτη, σε περίπτωση δηλαδή που υπάρξει μείωση των λιγνιτικών αποθεμάτων ασφαλείας, μπορεί να δουλέψει και λιγνιτικός εκσκαφέας για όποιον Ατμοηλεκτρικό σταθμό του ΛΚΔΜ θα έχει ανάγκη τροφοδοσίας».
Ο κ. Μαχτής δήλωσε ότι το μέτρο αυτό οφείλεται στην υποχρέωση εναρμόνισης της ΔΕΗ με νόμο που επιβάλλει την περικοπή του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης κατά 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009, για να μειωθεί το μεγάλο κόστος του λιγνίτη.
Ταυτόχρονα υπάρχει μια απόφαση του προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, για περιορισμό των μισθολογικών προσαυξήσεων από υπερεργασία (υπερερωριών) το 2016 κατά 15% σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2015, προκειμένου να καλυφθούν μέχρι τέλος της χρονιάς τα όρια που ορίζει ο νόμος, καθώς ο εν λόγω νόμος καταλογίζει και ποινική ευθύνη όχι μόνο στη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και στους διοικητές των κλάδων, ακόμα και στους διευθυντές των ορυχείων!
Ο κ. Μαχτής επεσήμανε ακόμη ότι ήδη από το καλοκαίρι έχουν περιοριστεί οι υπερωρίες στο ημερήσιο προσωπικό, «γίνονται υπερωρίες μόνο για τα απολύτως απαραίτητα όπως η ασφάλεια του εξοπλισμού και για έκτακτες βλάβες.»
Όσον αφορά στη βάρδια το πρώτο περιοριστικό μέτρο που λαμβάνεται για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και συνολικά του κόστους παραγωγής είναι με την περικοπή στις 27 και 28 Οκτωβρίου, καθώς το σύνολο της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων πρέπει να μειώσει όχι μόνο το μισθολογικό κόστος αλλά και ό,τι συντελεί στην αύξηση του κόστους του λιγνίτη, δηλαδή υλικά, επισκευές, χωματουργικά κλπ..
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι συνδικάτα και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν προέβαλλαν σοβαρές αντιρρήσεις για τις περικοπές της υπερεργασίας στο προσωπικό της επιχείρησης, καθώς δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι στους δύσκολους αυτούς καιρούς για το λιγνίτη το σημαντικό είναι να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί των εργαζομένων και να προσληφθεί το τεχνικό προσωπικό που έχει ανάγκη η επιχείρηση.