Αρχική > Slider > ΕΟΡΔΑΙΑ: Στο στόχαστρο δενδροκαλλιεργητών του Μεσοβούνου ο ΕΛΓΑ – Για αποζημιώσεις “κοροϊδία” από τον περσινό παγετό

ΕΟΡΔΑΙΑ: Στο στόχαστρο δενδροκαλλιεργητών του Μεσοβούνου ο ΕΛΓΑ – Για αποζημιώσεις “κοροϊδία” από τον περσινό παγετό

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας προχώρησαν σήμερα Δευτέρα περί τους 40-50 δενδροκαλλιεργητές μήλων και κερασιών στο Μεσόβουνο, Τοπική Κοινότητα του δήμου Εορδαίας, διαμαρτυρόμενοι για τις ιδιαίτερα χαμηλές αποζημιώσεις που κατέβαλλε την περασμένη εβδομάδα ο ΕΛΓΑ για τις ζημίες που υπέστησαν από τον περσινό παγετό.

Σε στάση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σε δύο αγροκτήματα, κατήγγειλαν τις απαράδεκτα χαμηλές και αυθαίρετες αποζημιώσεις που κατέβαλλε ο ΕΛΓΑ και απαίτησαν να αποζημιωθούν στο 100% της ζημίας που υπέστησαν από τον φετινό παγετό που επικράτησε στην περιοχή τις πρωινές ώρες από την Πέμπτη 20 Απριλίου έως και την Κυριακή 23 Απριλίου.

«Την περασμένη Πέμπτη, 10 μήνες μετά τις περσινές ζημίες από τον περσινό παγετό, ο ΕΛΓΑ κατέβαλλε στους πληγέντες καλλιεργητές τις αποζημιώσεις οι οποίες ξεκινούν από 60 ευρώ έως 200 ευρώ ανά στρέμμα», δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο καλλιεργητής και πρόεδρος του ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγύων Βελτιώσεων) Μεσοβούνου, Γιάννης Ασφαλτίδης. Κατήγγειλε ειδικότερα ότι «λόγω των περσινών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ δεν στάθηκε δυνατό να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον παγετό από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Ήρθαν μήνες μετά, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου και απλά έκαναν καταγραφή των δέντρων, ενώ δεν έχουν έρθει ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων που έκανε ο ΕΛΓΑ, ο οποίος κατέθεσε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αυθαίρετα από 60 ευρώ έως 200 ευρώ αποζημίωση ανά στρέμμα,».

«Οι δενδροκαλλιεργητές του Μεσοβούνου ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να μάς ενημερώσει  με ποια κριτήρια κατέβαλλε αυτές τις αποζημιώσεις- κοροϊδία, από τη στιγμή που δεν είχε κάνει έγκαιρα τις εκτιμήσεις των ζημιών που έχουμε υποστεί από τον περσινό παγετό. Τα ποσά αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ζημίες. Κι επειδή έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη μας στον ΕΛΓΑ ζητάμε να μην επαναληφθεί το ίδιο και φέτος, ζητάμε να γίνει έγκαιρα λεπτομερής καταγραφή των ζημιών», σημείωσε ο κ. Ασφαλτίδης.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι «είχαμε ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να έρθει στην περιοχή μας να δει ο ίδιος το μέγεθος των ζημιών από τις φετινές παγωνιές. Μάθαμε ότι ήρθε την προπερασμένη Πέμπτη αλλά δεν τον είδε κανείς, γιατί δεν ενημέρωσε κανέναν από τους φορείς  ή τους καλλιεργητές».

Απηύθυνε τέλος κάλεσμα εκ μέρους όλων των δενδροκαλλιεργητών στον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης- ο οποίος μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας θα επισκεφθεί στις 2 Ιουνίου την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα «να επισκεφθεί το Μεσόβουνο για να δει ο ίδιος από κοντά το μέγεθος των ζημιών που προξένησε στις καλλιέργειες κερασιών και μήλων ο φετινός παγετός και να αποζημιωθούν για τις πραγματικές ζημίες οι παραγωγοί».

Ο πρόεδρος του ΤΕΟΒ Μεσοβούνου σημείωσε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί για τις  φετινές ζημίες όλοι οι βουλευτές του Νομού Κοζάνης, ενώ ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν δύο βουλευτές του ΚΚΕ οι οποίοι ζητούν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη