Αρχική > Slider > Με το αναπτυξιακό συνέδριο επιχειρείται η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος – Επιστρατεύονται Πρωθυπουργός και 7 Υπουργοί – Με συλλαλητήριο απαντούν τα συνδικάτα στην επερχόμενη μεταλιγνιτική περίοδο

Με το αναπτυξιακό συνέδριο επιχειρείται η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος – Επιστρατεύονται Πρωθυπουργός και 7 Υπουργοί – Με συλλαλητήριο απαντούν τα συνδικάτα στην επερχόμενη μεταλιγνιτική περίοδο

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Μια προσπάθεια αντιστροφής του δυσμενούς πολιτικού κλίματος επιχειρούν κυβέρνηση και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνουν το διήμερο 11-12 Ιουλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων, στο οποίο θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και συμμετέχουν με εισηγήσεις επτά υπουργοί.

Παράλληλα, με το βλέμμα του συνεδρίου στραμμένο στην μεταλιγνιτκή εποχή, η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε κάποιες ανακοινώσεις, “χρυσώνοντας” έτσι το χάπι για το “πωλητήριο” που έβαλε στη ΔΕΗ, οι βαριές συνέπειες του οποίου θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Έτσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα μιλήσει στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης, θα παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας «Σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας», ενώ αναμένεται να ανακοινώσει ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τη Δυτική Μακεδονία. Το ποσοστό της μείωσης δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο το ευνοϊκότερο σενάριο είναι το 30% για τα νοικοκυριά και 50% για τις επιχειρήσεις, όπως πρότεινε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για 20% στα νοικοκυριά συν άλλο ένα 20% στις επιχειρήσεις (σύνολο 40%) συν ακόμη ένα 20% σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις ( σύνολο μείωσης 60%).

Επίσης, οι υπουργοί θα παρουσιάσουν και θα εξειδικεύσουν τις πολιτικές των υπουργείων τους, υπό το πρίσμα της νέας δυσμενούς κατάστασης που διαμορφώνουν οι ενεργειακές εξελίξεις. Θα παραστούν στο συνέδριο με εισηγήσεις: Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης  Χαρίτσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, ο  Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Βεβαίως, στον αντίποδα των όποιων εξαγγελιών, τα συνδικάτα επιμένουν στη μη εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες και απαντούν με συλλαλητήρια, κατά την έλευση του πρωθυπουργού στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων. Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης ανακοίνωσε συλλαλητήριο ο «Σπάρτακος» και στις 6.30 η «Ένωση», η οποία με ανακοίνωσή της, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό αναφέρει: «Κύριε πρωθυπουργέ, ζητάμε από εσάς να τηρήσετε την προεκλογική σας δέσμευση που κάνατε στον ΑΗΣ Αμυνταίου στις 2 Ιουνίου 2014. Να αποτρέψετε την πώληση της ΔΕΗ γιατί είναι εθνικό θέμα».

Επίσης, στη σύσκεψη του Συντονιστικού για τη ΔΕΗ, αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μία συνάντηση που ο περιφερειάρχης πρότεινε να γίνει σε εργασιακό χώρο της ΔΕΗ. Κατά τα άλλα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού καταγράφηκαν για άλλη μια φορά οι συνήθεις στείρες αντιπαραθέσεις».

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός λόγω και της χειρουργικής επέμβασης που έκανε την περασμένη Παρασκευή, δεν θα πραγματοποιήσει καμία επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία. Θα περιοριστεί μόνο στην πολιτική του ομιλία στο συνέδριο, στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Μοναδικό ενδεχόμενο είναι μία επίσκεψη στην υπό κατασκευή 5η μονάδα, χωρίς κι’ αυτό να είναι βέβαιο.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη από τις 13 Περιφέρειες που έχουν προγραμματιστεί ανοιχτές διαδικασίες για το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, για  τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου. Στόχος του Συνεδρίου είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και της αναπτυξιακής προοπτικής της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και η επεξεργασία της πολιτικής και των πρωτοβουλιών, που θα σηματοδοτήσουν την μετάβαση της περιοχής, από την εποχή της κρίσης στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας