– Παρά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Άσχημα είναι τα μαντάτα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στο οποίο μεταφέρθηκε εσπευσμένα προχθές ο 46χρονος εργολαβικός εργαζόμενος που τραυματίστηκε σοβαρά σε εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στο Ορυχείο Καρδιάς, όταν το χωματουργικό εργολαβικό φορτηγό που οδηγούσε συγκρούστηκε μετωπικά με μηχάνημα καθαρισμού ταινιόδρομων μεταφοράς λιγνίτη που οδηγούσε συμβασιούχος της ΔΕΗ.
Παρά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε από νευροχειρουργούς του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων η προσπάθεια επανασυγκόλλησης του δεξιού ποδιού του, που ακρωτηριάστηκε αμέσως κάτω από το γόνατο, δεν κατέστη εφικτή.
Έγκυρες πηγές δήλωσαν στον «Π» ότι η κατάσταση του ποδιού του ήταν τόσο άσχημη που για ώρες οι γιατροί της Νευροχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων στο οποίο μεταφέρθηκε, κρατούσαν το πόδι σε κατάσταση ψύξης μέχρι να αποφασίσουν τι θα πράξουν. Τις βραδινές σχεδόν ώρες της Τρίτης αποφασίστηκε να υποβληθεί σε λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση για τη σωτηρία του κάτω άκρου που είχε αποκοπεί από το γόνατο και κάτω, η οποία διήρκησε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ωστόσο ήταν τόσο μεγάλη η καταστροφή του μυϊκού ιστού που δεν σώθηκε τελικά το πόδι του και ήδη γίνεται συζήτηση για προσθετική τεχνητού κάτω άκρου.
Μόνη καλή είδηση είναι ότι ο 46χρονος τραυματίας, ο οποίος είχε προσληφθεί πριν μια μόλις εβδομάδα σε υπεργολάβο της ΔΕΗ, είναι καλά στην υγεία του, παρά το γεγονός ότι κατά τη σύγκρουση χτύπησε άσχημα και στο θώρακα με το τιμόνι του φορτηγού και υπήρχαν φόβοι για τυχόν εσωτερική αιμορραγία.
Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του για το νέο εργατικό ατύχημα στα ορυχεία της ΔΕΗ το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια “Εργατική Αλληλεγγύη” ζητά «να σταματήσει τώρα η θανάσιμη αδιαφορία για την ζωή των εργαζομένων στα ορυχεία».
Το Συνδικάτο τονίζει ότι κάτω από την αδηφάγα βουλιμία της εργοδοσίας για λιγότερο κόστος και περισσότερο κέρδος, αφήνουν τους εργαζόμενους έκθετους σε κίνδυνο για την ίδια τους την ζωή και επισημαίνει τα εξής:
«Η έλλειψη προσωπικού στην επιχείρηση έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζόμενους, την κακή συντήρηση του εξοπλισμού και την καταστρατήγηση των κανόνων ασφάλειας προσωπικού στην εργασία.
Παράλληλα δίνει το άλλοθι στην διοίκηση της ΔΕΗ να βάζει στην παραγωγή πολυάριθμες εργολαβίες ιδιαίτερα στην μεταφορά λιγνίτη και χωμάτων.
Που εκεί τα πράγματα για τους εργαζόμενους είναι ακόμα χειρότερα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται στα ορυχεία μια μεγάλη αύξηση των εργολαβιών αυτών, -που είναι μεγάλο ερώτημα αν όλες αυτές οι εργολαβίες είναι αναγκαίες, όμως είναι και επικίνδυνες, γιατί εκσκαφείς, φορτωτές και φορτηγά εργολάβων εργάζονται δίπλα από τον πάγιο εξοπλισμό της ΔΕΗ και σε μερικές περιπτώσεις μπερδεύονται η μια στην άλλη χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις και κανόνες ασφάλειας.
Επιτέλους η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να σταματήσει αυτήν την άναρχη καταστροφική και θανατηφόρα παραγωγική διαδικασία.
Τα συνδικάτα και εργαζόμενοι από την δική τους πλευρά θα πρέπει να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες και να μην εθελοτυφλούμε σε αυτά τα προβλήματα, να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να εμποδίσουμε την συνήχηση αυτής της κατάστασης.
Να μην κινδυνεύει η ζωή μας όταν πάμε για μεροκάματο
Να μην χάσουμε και άλλους συναδέλφους.
Γιατί η ζωή ενός εργάτη αξίζει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε κέρδος».