Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Zωντανή κρατιέται η πολιτισμική παράδοση του Κομάνου – Τονίστηκε στην κοπή πίτας του συλλόγου

Zωντανή κρατιέται η πολιτισμική παράδοση του Κομάνου – Τονίστηκε στην κοπή πίτας του συλλόγου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Πράξη  έκαναν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομάνου, την περσινή ευχή του ιερέα Αθανάσιου Καμπούρη, στην κοπή της βασιλόπιτάς τους, να υπάρξει πρόοδος του συλλόγου καθώς ο σύλλογος διευρύνει συνεχώς τις δραστηριότητές του.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα της καφετερίας Splendor, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης και Γιώργος Ντζιμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας – Πολιτισμού – Τουρισμού και Αθλητισμού Παύλος Τσότσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Καρακασίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισιμου Εορδαίας Δημήτριος Πολυχρονίδης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Κομάνου Κώστας Μαυρόπουλος.

O Κώστας Μαυρόπουλος επισήμανε ότι χρειάζεται η βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης του πρώτου και του δευτέρου βαθμού, ώστε να καταφέρουν το ακατόρθωτο, να φτιάξουν τον νέο οικισμό Κομάνου.

Ο πολιτισμός μας πρέπει να διασωθεί και ακόμα περισσότερο ο πολιτισμός μιας κοινότητας που έχει χαθεί ουσιαστικά, όπως είναι ο Κόμανος, ανέφερε ο βουλευτής Μίμης Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι πρέπει να διασωθεί για να υπάρξει σαν μια κιβωτός για να τον κρατήσουμε εμπρός μας. Αυτό προϋποθέτει, πρόσθεσε, και κάτι ακόμα, το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, και για πολλά χρόνια δεν γινόταν, ότι ο  νέος οικισμός δεν ευτύχισε ακόμα να πάει στον νέο του τόπο για να ξαναδημιουργηθεί. «Αυτό είναι ένα καθήκον, γιατί η μνήμη των χρόνων που χάθηκαν με τα σοκάκια του πρώην χωριού, πρέπει να φτιαχτούν  με νέα δεδομένα, κρατώντας μέσα σε αυτήν την νέα ταυτότητα όλα αυτά που οι πρόγονοι μας δημιούργησαν και δωροδότησαν τις αξίες και το διαχρονικό πολιτισμικό υλικό.»

Παρά τη δραστηριότητα της ΔΕΗ που ως είχε συνέπεια να διασκορπίσει τους κατοίκους του Κομάνου, δεν το κατάφερε, παρά μόνο τους ένωσε,. τόνισε ο αντιδήμαρχος Δ. Πολυχρονίδης κι επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ο δήμος Εορδαίας ήταν δίπλα στους Κομανιώτες. Υπήρξε απόλυτη συνεργασία με τον πρόεδρο του χωριού, οι δράσεις και οι κινήσεις ήταν ακαριαίες σε ό,τι χρειάζονταν την εκάστοτε στιγμή και αυτό επιβεβαιώνεται. Έτσι θα συνεχίσουν μέχρι και την τελευταία στιγμή που θα έχουν την δυνατότητα να αποφασίζουν αυτοί,

Την χαρά του που ο πολιτισμός του Κομάνου κρατιέται ζωντανός με τις δράσεις του πολιτιστικού του συλλόγου, παρότι που ο οικισμός δεν έχει ξαναδημιουργηθεί, εξέφρασε ο ιερέας π. Αθανάσιος και τόνισε ότι «έτσι οι ρίζες μας δεν χάνονται, είμαστε γηγενείς Μακεδόνες και η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική, όπως έλεγε και ο μακαριστός Μητροπολίτης Φλώρινας, ο γέροντας Αυγουστίνος.»

 

 

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Νίκη Φίλκα