Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Ξεχωριστή κάλπη και αυξημένες αρμοδιότητες ζητούν οι πρόεδροι των ΤΚ Αμυνταίου – Οι ενστάσεις στο νέο εκλογικό νόμο ΟΤΑ – Ο δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης για Φ/Β, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Ξινό Νερό

Ξεχωριστή κάλπη και αυξημένες αρμοδιότητες ζητούν οι πρόεδροι των ΤΚ Αμυνταίου – Οι ενστάσεις στο νέο εκλογικό νόμο ΟΤΑ – Ο δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης για Φ/Β, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Ξινό Νερό

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου στη συνεδρίασή της Τετάρτης, συζήτησε για τη λήψη απόφασης για τον νέο εκλογικό νόμο των ΟΤΑ ως προς την εκλογή των προέδρων ΤΚ, με τους προέδρους που έλαβαν ως εκπρόσωποι το λόγο, να αντιδρούν σε δύο βασικά σημεία του νομοσχεδίου, ιδίως ως προς την εκλογή τους με το ψηφοδέλτιο των δημάρχων, αλλά και στο θέμα των αρμοδιοτήτων τους. Το σώμα τάχθηκε ομόφωνα με τη στάση των προέδρων.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντιγόνου Νικόλαος Πατμάνογλου εστίασε ως προς τις θέσεις των προέδρων των ΤΚ Αμυνταίου, σε δύο θέματα: Στην ξεχωριστή κάλπη, ώστε να ψηφίζεται ξεχωριστά ο πρόεδρος, οι σύμβουλοι και ο συνδυασμός του δημάρχου, ώστε «ο καλύτερος να κερδίζει». Ενώ έθεσε και το θέμα αρμοδιοτήτων, καθώς άλλος ο ρόλος του προέδρου που είναι γνωμοδοτικός και άλλος ο ρόλος της δημοτικής αρχής που είναι εκτελεστικός, για αυτό και δεν θα έπρεπε να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον δήμαρχο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας των Αναργύρων Γιώργος Τσισμαλίδης, τόνισε ότι οι πρόεδροι ασχολούνται με την Τ.Α. γιατί αγαπούν τον τόπο, συνεργαζόμενοι με τη δημοτική αρχή για να λύνουν προβλήματα. «Εκλεγήκαμε ως κοινοτικά συμβούλια, θέλουν να μας επαναφέρουν κάτω από τους υποψήφιους δημάρχους. Αυτό αν γίνει, στον α΄ και β΄ βαθμό θα είναι χειρότερο στις κοινότητές μας και αντιδρούμε πανελλαδικά», τόνισε, ζητώντας να μην γίνει «ταφόπλακα» για τα τοπικά συμβούλια. Ζήτησε ξεχωριστή κάλπη για τα κοινοτικά συμβούλια, αλλά και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων.

Ο Κ. Θεοδωρίδης από την πλευρά του συμφώνησε με τα αιτήματα των προέδρων, ιδίως και στο θέμα ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και να εκπροσωπούνται από μόνοι τους και όχι συνακόλουθα ενός Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπέρ των αιτημάτων των προέδρων τάχθηκε και ο κ. Γρομπανόπουλος, ενώ ο κ. Ελευθεριάδης συμφώνησε στη βάση του ψηφίσματος των προέδρων, εκφράζοντας επί μέρους διαφορές.

Ο Άνθιμος Μπιτάκης από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ των θέσεων των προέδρων, τασσόμενος υπέρ της 4ης κάλπης στις εκλογές. Φέρνοντας το παράδειγμα σε μια ΤΚ ο δήμαρχος να έχει πολύ μικρό ποσοστό αλλά οι κάτοικοί της να θέλουν άλλον πρόεδρο άλλης παράταξης. Ευχήθηκε η πολιτεία να κατανοήσει ότι πρόκειται για στρέβλωση της λαϊκής βούλησης ο εν λόγο νόμος όπως υπάρχει.

 

Για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

Στις ερωτήσεις προς τον δήμαρχο που προηγήθηκαν του πρώτου θέματος, τέθηκε το ερώτημα δημιουργίας πυροσβεστικού κλιμακίου στο Αμύνταιο, μετά και το πράσινο φως στις Πρέσπες, με τον δήμαρχο να απαντάει πως, για το κλιμάκιο στις Πρέσπες, ο κ. Χαρδαλιάς είχε πει ότι προχώρησε με βάση σχεδιασμό του 2019, με τον δήμαρχο να σημειώνει πρόσθετα πως λόγω πανδημίας δεν είναι εύκολη η επικοινωνία.

 

Για τις εκτάσεις για φωτοβολταϊκά

Για τις εκτάσεις που παραχωρούνται για φωτοβολταϊκά αλλά και τον σχεδιασμό της ΔΕΗ στην περιοχή, μετά από ερωτήσεις, ο δήμαρχος σχολίασε πως  για την ανάπτυξη φ/β 1 Γιγαβάτ στην περιοχή «η ανάπτυξη έχει μόνο αρνητικά».

Τάχθηκε, δε, υπέρ αξιοποίησης των εκτάσεων σε έξυπνη γεωργία, λέγοντας ότι: «Οι αδιατάρακτες εκτάσεις της ΔΕΗ, που απαλλοτρίωσε, χωρίς να αξιοποιηθούν, θα πρέπει να αναπτυχθούν είτε για έξυπνη γεωργία, είτε για ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Όταν από μια περιοχή στερείται βίαια θέσεις εργασίας, πρέπει βίαια να τις πάρει πίσω. Μια μεγάλη επένδυση θέλει μεγάλες και έτοιμες εκτάσεις. Θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους να αναπτυχθούν Φ/Β σε αυτές τις εκτάσεις. Μόνο η φωταύγεια από αυτά, θα προσελκύσουν πουλιά. Δεν θέλουμε ειδικά αυτές οι εκτάσεις να πάνε εκεί, αλλά να πάνε σε μεγάλες επενδύσεις και έξυπνη γεωργία», σημείωσε ο κ. Μπιτάκης.

Μίλησε, δε, για ποινικές ευθύνες για όσους με δημόσιους πόρους θα αποκαταστήσουν εδάφη, που είναι μια υποχρέωση της ΔΕΗ.

Ενώ, για τη διαφαινόμενη παραχώρηση παραλίμνιων εκτάσεων στους ΔΕΗ, είναι μια καλή αρχή, μακάρι να αποδοθεί στους εμπλεκόμενους δήμους, και στο Δήμο Σερβίων.

 

Για το Ξινό Νερό

Σε ερώτηση για το μονομετοχική και πως προχωράει ο σχεδιασμός της, ο κ. Μπιτάκης ήταν αιχμηρός, λέγοντας πως: «Τα εμπόδια που είχαμε στην πορεία υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, είναι μια καταγγελία από γνωστό άτομο της περιοχής, στη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, για ποιο λόγο δεν πρέπει να υλοποιηθεί και υπάρχουν και σήμερα άτομα στο ΔΣ που το στηρίζουν.  Είμαστε σε διαδικασία υλοποίησης. Δεν  είναι εύκολο για έναν δήμαρχο να παίρνει πρωτοβουλίες ήδη από τις πρώτες ημέρες της θητείας, και με βαρίδια ενδοπαραταξιακά και στρεβλώσεις Κλεισθένη, να έχει να πορευθεί 4 χρόνια. Και όμως το τολμήσαμε. Και το ΔΣ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων πολλές φορές. Πήρατε επιστολές πολλές φορές, να μην έρθετε στο ΔΣ και να στηρίξετε πρωτοβουλίες δημάρχων».

 

Αίτημα για ανεύρεση θησαυρού στον Άγιο Παντελεήμονα

Το ΔΣ Αμυνταίου, μετά και από ομόφωνη απόφαση του ΤΣ Αγίου Παντελεήμονα, κλήθηκε να αποφασίσει μετά από αίτημα ιδιώτη, να προχωρήσει για ανασκαφή για κρυμμένο θησαυρό στην Τοπική Κοινότητα.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Γεραπετρίτης: Την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί η κατάργηση των sms – Πιθανόν να χρειαστούν self test για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί η κατάργηση των sms για μετακινήσεις, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στα Παραπολιτικά ...