Αρχική > Οικονομία > «Βραχνάς» και το 2018 – Δείτε τα 8 νέα μέτρα που είναι σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά

«Βραχνάς» και το 2018 – Δείτε τα 8 νέα μέτρα που είναι σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Οκτώ νέα φοροεισπρακτικά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από το υπουργείο Οικονομικών με τον ερχομό του 2018.

Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν κυρίως τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα και τους κατοίκους 30 νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για νομοθετικές διατάξεις που έχουν περιληφθεί σε νόμους ψηφισθέντες τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν, συγκεκριμένα, τα εξής:

1) Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και η αντίστοιχη μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων. Ειδικότερα, εξαιτίας της κατάργησης αυτού του μικρού ποσοστού έκπτωσης η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η οποία διενεργείται επί των μισθών και των συντάξεων άνω των 650-700 ευρώ το μήνα είναι από την 1η-1-2018 αυξημένη κατά 1,52%. Οι απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με χαμηλά μηνιαία εισοδήματα είναι σχεδόν μηδαμινές, ενώ για όσους λαμβάνουν κάθε μήνα ποσά από 1.000 έως 2.000 ευρώ οι μειώσεις των καθαρών μηνιαίων αποδοχών, τις οποίες προκαλεί η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος, κυμαίνονται από 0,5 έως 5,25 ευρώ.

2) Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του. Συνέπεια της κατάργησης της διάταξης αυτής θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ…..

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team