Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Τροπολογία για μείωση του κόστους των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο εισηγήθηκε στη Βουλή ο βουλευτής Γιάννης Θεοφύλακτος

Τροπολογία για μείωση του κόστους των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο εισηγήθηκε στη Βουλή ο βουλευτής Γιάννης Θεοφύλακτος

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Τροπολογία, η οποία μειώνει το κόστος των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο (όσων εμπραγμάτων δικαιωμάτων στηρίζονται στην έκτακτη χρησικτησία) εισηγήθηκε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νομού Κοζάνης, Γιάννης Θεοφύλακτος την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής.

Η τροπολογία ήταν αρχικώς πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης και έλαβε την τελική της μορφή μετά από διαβούλευση με το ΥΠΕΚΑ και με την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και, φυσικά με τους συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖΑ. (άπαντες δικηγόροι).

Η τροπολογία έγινε δεκτή και ψηφίστηκε , συνεπώς πλέον καθίσταται οικονομικότερη η διαδικασία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για τους πολίτες.

 

Η εισήγηση με βάση τα σχετικά πρακτικά της Βουλής:

 

 

Αθήνα, σήμερα στις 13 Απριλίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.17΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαπιστωθείσης της απαρτίας, αρχίζει η συνεδρίαση.

………………….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε την κ. Θεοπεφτάτου.

Ο κ. Θεοφύλακτος έχει τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα αναφερθώ στη βουλευτική τροπολογία με γενικό αριθμό 317 και ειδικό αριθμό 15, η οποία αφορά διατάξεις του Κτηματολογίου και η πρωτοβουλία της οποίας ανήκει στο Σύλλογο που ανήκω, στον Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης.

Ποια είναι η ουσία και ο πυρήνας της τροπολογίας; Έως τώρα υπήρχε άνιση μεταχείριση όσων δήλωναν εμπράγματα δικαιώματα με βάση την έκτακτη χρησικτησία εντός προθεσμίας συλλογής των δηλώσεων και όσων δεν ήταν εμπρόθεσμοι. Αυτή που δεν ήταν εμπρόθεσμοι είχαν την υποχρέωση να επιδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο με δική τους δαπάνη. Αυτή η δαπάνη με το πέρασμα των ετών αυξήθηκε και εάν συνυπολογίσουμε και τα συνημμένα έγγραφα τα οποία κάποιος πρέπει να επιδόσει με δική τους δαπάνη, είναι μια δαπάνη που ξεπερνάει τα 200 και πολλές φορές τα 300 ευρώ και καθιστά πρακτικά αδύνατη, ιδίως σήμερα, τη δήλωση δικαιωμάτων από ιδιώτες.

Οπότε, καταργείται αυτή η άνιση μεταχείριση των δηλώσεων δικαιωμάτων των εμπραγμάτων, που υπάρχει έως σήμερα. Και -γιατί η τροπολογία έγινε και σε διαβούλευση με το ΥΠΕΚΑ και με τη «Κτηματολόγιο Α.Ε.»-, για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Δημοσίου, η υποχρέωση αυτή μετακυλίεται, μεταβιβάζεται και την έχει πλέον σήμερα η «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Εάν δηλαδή κάποιος δηλώσει εμπράγματο δικαίωμα με βάση την έκτακτη χρησικτησία,  το ελληνικό Δημόσιο θα ενημερωθεί και πάλι, αλλά αυτήν τη φορά πλέον μετά την τροπολογία αυτήν από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Για κάθε ενδεχόμενο δηλαδή διασφαλίζονται και τα δικαιώματα του Δημοσίου. Παραμένει δε η υποχρέωση του ιδιώτη, εάν κάνει τη δήλωση αυτή σε ακίνητο αγνώστου ιδιοκτήτη μετά την ανάρτηση των πινάκων, οπότε τότε την υποχρέωση εξακολουθεί όπως και σήμερα να την έχει ο ιδιώτης.

Όσοι υπογράφουμε την τροπολογία είμαστε συνάδελφοι δικηγόροι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έλθει σε συνεννόηση με τους Συλλόγους που ανήκουμε. Είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι όσοι ασχολούνται με το Κτηματολόγιο, λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, αν καταλάβουν την ουσία, θα το κάνουν δεκτό και είναι καλό να την ψηφίσουν όλοι οι συνάδελφοι.

Να εξηγήσω μόνο -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με αυτό- το επείγον πού έγκειται, γιατί ήλθε σε αυτό το νομοσχέδιο αυτή η τροπολογία. Έγκειται στο ότι σε πολλές περιφέρειες της χώρας τρέχουν οι διαδικασίες υποβολής δηλώσεων, οπότε εάν κλείσουν αυτές οι διαδικασίες μετά χάνει το νόημά της αυτή η τροπολογία. Το δε εκπρόθεσμο, το εξηγώ, έγκειται στο ότι έως τελευταίες στιγμές, τις τελευταίες μέρες ήμασταν σε διαβούλευση και με το ΥΠΕΚΑ και με την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και για τη μεταβατική διάταξη, γι” αυτό φτάσαμε και ήταν εκπρόθεσμη η τροπολογία αυτή.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Θεοφύλακτο και για την οικονομία του χρόνου.

 

Βίντεο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://drive.google.com/file/d/0B0-xWti5bGThZXk1bXRDdUd0MFU/view

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team