Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι > Το Σωματείο Αρτεργατών και Μυλεργατών Πτολεμαϊδος το 1960 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 10/07/2019

Το Σωματείο Αρτεργατών και Μυλεργατών Πτολεμαϊδος το 1960 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 10/07/2019

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Είναι η πρώτη γενική συνέλευση του νεοσύστατου Σωματείου Αρτεργατών-Μυλεργατών Πτολεμαϊδος και είχε σαν μοναδικό στόχο, όχι μόνο την γνωριμία μεταξύ των μελών του, αλλά και την συζήτηση – πληροφόρηση των προβλημάτων του κλάδου, ώστε, να αξιολογηθούν και να προβληθούν για την επίλυσή τους επ’ ωφελεία, τόσο των μελών του, όσο και των καταναλωτών.
Στη φώτο μας, από αριστερά, καθιστοί-λόγω σεβασμού- οι πρεσβύτεροι (ηλικιακά): ο Σεφτελής Χρήστος (Μπαρμπαχρήστος), ο Κοκκινίδης Γιάννης, ο Πρόεδρος, Καράμπελας Στέφανος, ο Γενικός Γραμματέας, Ορφανίδης Δημήτρης και ο Φωτιάδης Πέτρος.
Όρθιοι, από αριστερά, πάνω-κάτω: Ο Αντιπρόεδρος Μαλακάκης Σαράντης – ο Βενιαμίν της Διοίκησης και του επαγγέλματος, ο Ορφανίδης Γιάννης, ο Καρανάτσιος Γιάννης, ο Φωτίου Κώστας (από Αναρράχη), τα μέλη της Διοίκησης, Σαχπατζίδης Γιάννης και Κριτσάνης Παναγιώτης, ο Βαφειάδης Μιχάλης, ο Σαχπατζίδης Νίκος ο Παπαδόπουλος Νίκος ο Φωτιάδης Χρήστος, ο άγνωστός μας Χ; και ο Κοκκινίδης Κούτσος.
Οι εικονιζόμενοι αποτελούν και τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, συνολικά 17, όπως προβλέπονταν (την εποχή εκείνη) από τη σχετική νομοθεσία.
Διευκρινίζουμε, πως, η κοινή παρουσία, αρτεργατών και μυλεργατών, προέκυψε από το γεγονός, ότι και οι δύο ασχολιόνταν με το άλευρο, οι μεν μυλεργάτες με την μετατροπή του σιταριού σε άλευρο και οι αρτεργάτες με την μετατροπή του αλεύρου σε ψωμί και τα παράγωγα του (κουλούρια κ.λ.π.).
Μη συγκρίνετε, φίλες και φίλοι νέοι, το μικρό αριθμό των εργαζόμενων, με την σημερινή κατάσταση, δεδομένου ότι, την εποχή εκείνη, το σύνολο, σχεδόν, των οικογενειών διέθεταν τον δικό της φούρνο και παρήγαγαν το εβδομαδιαίο ψωμί της οικογένειας και ως εκ τούτου λίγοι ήταν οι εργαζόμενοι, αφού μικρή ήταν και η κατανάλωση από τα αρτοποιία.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team