Αρχική > Uncategorized > Το Γυμνάσιο Αιανής στην Καισάρεια της Καππαδοκίας στην Τουρκία

Το Γυμνάσιο Αιανής στην Καισάρεια της Καππαδοκίας στην Τουρκία

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Αιανής Κοζάνης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Καισάρεια της Καππαδοκίας στην Τουρκία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  ανταλλαγής μαθητών Erasmus+, Δράση KA229/’Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών’, με τίτλο “Food Ethos Course  – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής”, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ι.Κ.Υ.

Η στρατηγική σύμπραξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με σχολεία-εταίρους από την Ισπανία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Σλοβακία, ενώ η Ελλάδα είναι ο συντονιστής όλου του προγράμματος με δύο σχολεία-εταίρους, το Γυμνάσιο Αιανής Κοζάνης και το ΓΕΛ Βελεστίνου. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι δύο έτη (2018 – 2020).

Ο στόχος του προγράμματος είναι  να δραστηριοποιηθούν οι μαθητές σε ποικίλους εκπαιδευτικούς τομείς αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολλαπλά οφέλη. Η θεματική ενότητα του προγράμματος πάνω στην οποία  εργάζεται η σύμπραξη και επιδίωξε να υλοποιήσει  την προσδοκώμενη διασυνοριακή συνεργασία ήταν η υγιεινή διατροφή ως μάθημα στο σχολείο.

Στα πλαίσια της πρώτης μετακίνησης η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-30 Νοεμβρίου 2018 στο Yahya Kemal Beyatli Ortaokulu στο Καϊσερί της Τουρκίας , η αποστολή  του Γυμνασίου Αιανής με 2 εκπαιδευτικούς και 2 μαθήτριες συμμετείχε σε μια πληθώρα δραστηριοτήτων που διοργάνωσε με άψογο τρόπο το τουρκικό σχολείο/ εταίρος Yahya Kemal Beyatli: βιωματικά εργαστήρια παραδοσιακών φαγητών, μαθήματα εκγύμνασης και χορού από το Δημοτικό Οργανισμό Αθλητισμού , συναντήσεις με το Διευθυντή Εκπαίδευσης και  τη Δημοτική Αρχή, εργαστήρια και διαλέξεις από διατροφολόγους ειδήμονες αναφορικά με τις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες αλλά και τα προϊόντα που οφείλουμε να συμπεριλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας.

Οι Ευρωπαίοι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στη σύμπραξη φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Τούρκων συμμαθητών τους και είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν την καθημερινή ζωή των συμμαθητών τους, ενώ δήλωσαν συγκινημένοι από τη φιλοξενία των οικογενειών κι ενθουσιασμένοι από την εμπειρία αυτή. Την τελευταία ημέρα της συνάντησης οι φιλοξενούμενοι μαθητές ετοίμασαν τις δικές τους παραδοσιακές συνταγές για τους οικοδεσπότες, δέχτηκαν δώρα και αποχαιρετίστηκαν με την αίσθηση ότι καινούριες φιλίες γεννήθηκαν και με την πεποίθηση όλων ότι η αλληλογνωριμία και η αλληλεπίδραση των λαών είναι ο πιο σταθερός εγγυητής της ειρήνης σε μια Ευρώπη που δονείται από το φάντασμα της ξενοφοβίας και του εθνικισμού.

Η δεύτερη συνάντηση είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Αιανή στα μέσα του Φεβρουαρίου.

 

  Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

Τζήμκας-Δακής Χρήστος

ΠΕ78 – Κοινωνικών Επιστημών

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Τροποποίηση Προγράμματος Δρομολογίων ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Πτολεμαϊδας Α.Ε. από Δευτέρα,10 Μαΐου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Κατασκευαστική Εταιρεία επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό σε μορφή μόνιμης απασχόλησης η με σύμβαση εργασίας ...