Αρχική > Αρθρογραφία > Το 16ο Αντάμωμα των Ηπειρωτών και των Θρακιωτών στην Ορεστιάδα Θράκης – Γράφει η Συρματένια (Τούλα) Καλογήρου, Φιλόλογος – Παιδαγωγός

Το 16ο Αντάμωμα των Ηπειρωτών και των Θρακιωτών στην Ορεστιάδα Θράκης – Γράφει η Συρματένια (Τούλα) Καλογήρου, Φιλόλογος – Παιδαγωγός

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΣάββατο πρωί

Φίλοι και μέλη του συλλόγου Ηπειρωτών Εορδαίας ξεκινάμε με χαρά για Διδυμότειχο από Πτολεμαΐδα .

Όλα προμηνύουν πως το ταξίδι μας θα είναι τέλειο . Όλοι ευδιάθετοι και καλόκαρδοι.

Κάνουμε δύο στάσεις για καφεδάκι , Θεσσαλονίκη , Καβάλα.

Το βράδυ φτάνουμε στην πολύ ήρεμη και ιδιαίτερα φωταγωγημένη πόλη του Διδυμότειχου.

Τακτοποιούμε τις αποσκευές μας στο ξενοδοχείο , όπου το προσωπικό μας έκανε να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας , με την προθυμία και την  διάθεση  για εξυπηρέτηση μας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Δημ. Ζήκος μας ανακοίνωσε πως σύντομα πρέπει να είμαστε όλοι στο χώρο του ραντεβού μας , στο Νέο Χειμώνιο , χωριό της Ορεστιάδας.

Εκεί σαν φτάσαμε διαπιστώσαμε εκ νέου την καλοσύνη των Θρακιωτών. Κάτοικοι απλοί , αγνοί , χαρούμενοι. Το πέρασμα του χρόνου και ο «λεγόμενος» πολιτισμός , δεν τους αλλοίωσε καθόλου , περνάμε μια βραδιά μαζί τους ονειρεμένη.

Φαγητά , πιοτά , όργανα χορευτικά από όλη την Ελλάδα ,δίνουν έντονο το παρόν τους στην φανταστική , καταπράσινη κοιλάδα του Έβρου.

‘Όλοι συμμετέχουν σε όλα!!

Λες και αναβίωσαν τα πανηγύρια του παλιού καλού καιρού. Τότε που ο κόσμος λειτουργούσε μόνο με κριτήριο την ανθρωπιά και τα φιλικά αισθήματα . Όλοι απολαμβάνουν τα υπέροχα εδέσματα της Θράκης, πίνουν και αφού χόρεψαν πρώτα τα καλεσμένα χορευτικά , στη συνέχεια όλοι πιάνονται χέρι- χέρι και χορεύουν με ξεχωριστό κέφι και διάθεση .

Άγνωστοι μεταξύ μας σύντομα γνωριζόμαστε , ανταλλάσσουμε φιλικές κουβέντες και τηλέφωνα .

Ίσαμε το τέλος της βραδιάς , περασμένα μεσάνυχτα , τους νιώθουμε πλέον φίλους. Αποχωρούμε για το ξενοδοχείο μας , όπου, κουρασμένοι αλλά ψυχικά αναζωογονημένοι και ικανοποιημένοι κοιμόμαστε.

Το πρωί της Κυριακής άλλοι παίρνουν το πρωινό τους , άλλοι πάνε στην εκκλησία, άλλοι κάνουν την πρωινή τους βόλτα στην πόλη.

Προσωπικά με την παρέα μου βρεθήκαμε στην Μητρόπολη που πανηγύριζε για τον Ιησού Σωτήρα . Οι άνθρωποι του τόπου τόσο καλοί μαζί μας , άλλοι μας   μοίραζαν εκκλησιαστικά έντυπα, άλλοι βασιλικό και άλλοι τσουρέκια , σύμβολο του σώματος του Χριστού.

Στις 11 π.μ. έχουμε ραντεβού με το λεωφορείο μας , με το οποίο κατευθυνόμαστε στην  Ορεστιάδα , μια πόλη νεοσύστατη , με ωραίους δρόμους , πάρκα και ρυμοτομικό σχέδιο . Τα χορευτικά συγκροτήματα με τις πολιτιστικές τους σημαίες , μετά τον εκκλησιασμό στην κεντρική εκκλησίατης πόλης Ορεστιάδας , κατευθύνονται στο κέντρο όπου πελώριος χώρος θα τα φιλοξενήσει. Θράκης , Ηπείρου . Ο Ελληνισμός στη δόξα του!

Ηχούν τα όργανα . Ελληνικός Παραδοσιακός χορός . Η μεγαφωνική εγκατάσταση ηχεί πέρα ως πέρα την ξεχωριστή ελληνική παραδοσιακή μουσική . Τα χορευτικά μεγαλείο , κάμερες και φωτογράφοι απαθανατίζουν τις όμορφες ελληνικές στιγμές και στολές.

Τα πρόσωπα όλων λάμπουν από χαρά και ευτυχία .

Στο τέλος ακούμε την πρόταση του προγραμματιστή ότι όλοι θα πάμε με τα λεωφορεία μας σε ξεχωριστό σημείο, στις «Καστανιές» του παραπόταμου του ποταμού Έβρου.

Εκεί το μεγαλείο της φύσης!

Το καταπράσινο τοπίο με τα γάργαρα νερά , που δημιουργούν λίμνες μας συγκινεί και μας χαλαρώνει.

Τραπεζαρίες με λογής- λογής φαγητά μας περιμένουν . Παίρνουμε τις θέσεις μας . Το πιοτό ρέει άφθονο.

Τα μουσικά συγκροτήματα, ώσπου να απολαύσουν οι συνδαιτημόνες τα φαγητά  τους , κομπανιάρουν επιτραπέζιους σκοπούς . Στη συνέχεια αλλάζουν ρυθμό : Νησιώτικα , Ηπειρώτικα , Θρακιώτικα και όλων των ελληνικών διαμερισμάτων ρυθμοί χορευτικοί ηχούν σε όλο τον Έβρο. Όλοι χορεύουν . Οι εκδηλώσεις θυμίζουν τις αρχαίες μας Διονυσιακές λατρείες .

Όλα μια συνέχεια , απ’ το παρελθόν στο παρόν.

Αργά το βραδάκι , όλοι ικανοποιημένοι αναχωρούμε για το ξενοδοχείο μας, στο Διδυμότειχο .

Το βράδυ , ελεύθεροι άλλοι τιμούν τα Θρακιώτικα σιροπιαστά του Διδυμοτείχου , άλλοι τους ξεχωριστούς , φημισμένους καφέδες τους και άλλοι το ποτάκι τους. Το βράδυ κυλά όμορφα . Μας βρίσκει κατάκοπους απ’ όλα  να κοιμόμαστε γιατί αύριο μια άλλη μέρα κουραστική μας περιμένει.

Δευτέρα πρωί ξεκινάμε για το Σουφλί  όπου επισκεπτόμαστε τις βιοτεχνίες παραγωγής μεταξιού.

Οι πρόθυμοι βιοτέχνες μας ενημερώνουν για τα πάντα : Τους μεταξοσκώληκες , που τρώνε τα φύλλα της μουριάς ,….. και υφαίνουν το μετάξι , αυτό το αριστούργημα της μοναδικής στον κόσμο  παραγωγής μεταξιού , μένουμε άφωνοι !

Στο τέλος όλοι ανεξαίρετα αγοράσαμε μεταξωτά μαντήλια , σάρπες κ.α

Αλλά εδώ στο Σουφλί όλοι μας προμηθευόμαστε τον ξεχωριστό μοσχαρίσιο , έτοιμο  να τον φας , καβουρμά. Μεζές άλλο πράμα! Το μεγαλείο των γεύσεων.

Αφού και εδώ ήπιαμε το πεντανόστιμο Σουλιώτικο καφεδάκι μας , αναχωρήσαμε για την Αλεξανδρούπολη , όπου απολαύσαμε τα καταγάλανα θαλασσινά της νερά κάνοντας βουτιές , ώσπου πεινάσαμε και όλοι  πιάσαμε τις καλύτερες ψαροταβέρνες τρώγοντας το  φρέσκο αλλά ιδιαίτερα φτηνό ψάρι τους.

Γοητευμένοι από όλα παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής .

Μια στάση στην Ξάνθη  μας χαροποιεί , γιατί από εκεί όλοι αγοράζουμε τους φημισμένους καφέδες τους , γλυκά , σιροπιαστά με φρέσκο βούτυρο , που μοσχοβολούν . Αφού κάναμε τις βόλτες μας στην Αρχαία και Νέα Ξάνθη, με το λεωφορείο μας φτάνουμε στη  Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Πτολεμαΐδα.

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του συλλόγου για την υπέροχη εκδρομή , που πάλι μας διοργάνωσε προσφέροντας μας τα πάντα και φαγητά των γυναικών του συλλόγου και πιοτά (τσίπουρο άφθονο) και τον δεσμεύουμε να μας ετοιμάσει μια άλλη το ίδιο όμορφη εκδρομή.

 

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Υποδοχή της εικόνας της Παναγίας στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με κατάνυξη και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας για την δημόσια υγεία έγινε η «Υποδοχή» της Αγίας εικόνας ...