Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Τιμήθηκε η 19η Μαΐου: ‘’Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου’’ και στις Ενορίες της Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης- του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Τιμήθηκε η 19η Μαΐου: ‘’Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου’’ και στις Ενορίες της Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης- του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Τιμήθηκε η 19η Μαΐου: «Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και στις Ενορίες της Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές, θανατώσεις και εκτοπισμούς εναντίον των Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923 και αριθμεί 353.000 νεκρούς, 100.000 ορφανά και 1.500.000 εκτοπισμένους. (Τα στοιχεία από το βιβλίο »Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί – Λευτεριά στους λαούς της Μικράς Ασίας, έκδοση »Εύξεινος Λόγος»).

Το έτος 1994 η Βουλή των Ελλήνων, με εισήγηση του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, καθιέρωσε με το ν. 2193/1994, την 19η Μαΐου ως »Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο».

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου αναδεικνύει, διαχρονικώς το στυγερό έγκλημα των Νεότουρκων κατά της Ανθρωπότητας.

Ο λόγος της Εκκλησίας για την παρεχόμενη από το Χριστό σωτηρία στους ανθρώπους είναι οικουμενικός: ‘’Δεύτε πάντα τα έθνη’’ (Στιχηρό Αναστάσιμο, ήχος γ’). Από το μικρό αυτό βήμα απευθύνουμε μήνυμα αφύπνισης και εγρήγορσης σε εμάς (στον συλλογικό εαυτό μας) και σε όλους τους Λαούς: Αφύπνιση και επαγρύπνηση διαρκής, για να μην συμβεί ποτέ στο μέλλον η τέλεση τέτοιων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.

Καλούμε τους θύτες της Γενοκτονίας, έστω και τώρα, να ανανήψουν και να εκφράσουν ειλικρινώς και εμπράκτως την αναδρομική τους συγγνώμη.

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ενοποίησης των Γενοκτονιών (Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακιωτών) σε μία, τη Γενοκτονία του Ελληνισμού της καθ” ημάς Ανατολής. Να το πράξουμε και να το διεθνοποιήσουμε.

«Από το βήμα αυτό, της Ενορίας του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού, με το Τρισάγιο που τελούμε (19-5-2020) στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μεταφέρω την πατρική-επισκοπική ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου στις προσφυγικές Ενορίες της Α.Π.Β.: Ίμερας και Αύρας, Νεράιδας, Βαθυλάκκου, Μεσιανής και Κουβουκλίων, Ροδίτη, Λευκάρων. Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη! Η ειρήνη του Χριστού σε όλους και σε όλα!», είπε στο Τρισάγιο ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κ.Ι.Κ.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
20-5-2020

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Στάση Σερβίων: «Κύριε Γενικέ γραμματέα της αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας…ΒΟΗΘΕΙΑ- Με κλειστά μικρόφωνα η Δημοκρατία δε λειτουργεί»

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Ανακοίνωση για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων που συνεδρίασε σήμερα και καλώντας ...