Αρχική > Στήλες > Ιατρικά > Τι είναι το τρίπλεξ καρδιάς;

Τι είναι το τρίπλεξ καρδιάς;

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Αν οι καρδιολόγοι μέσω ΕΟΠΠΥ σας συστήνουν να κλείσετε ραντεβού για εξέταση τρίπλεξ καρδιάς δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε γιατί πολύ απλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα το τρίπλεξ καρδιάς:

Η καταγραφή του τρίπλεξ καρδιάς ή αλλιώς υπερηχοκαρδιογραφήματος, γίνεται από το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα με τη βοήθεια του μορφοτροπέα που παράγει και ταυτόχρονα ανιχνεύει υπερήχους και είναι συνδεδεμένος μέσω καλωδίου με τον υπερηχοκαρδιογράφο (διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα).

Ποια είναι η διαγνωστική αξία του τρίπλεξ καρδιάς μέσω ΕΟΠΠΥ;

Με το τρίπλεξ καρδιάς μπορούμε να γνωρίζουμε τις διαστάσεις των κοιλοτήτων στη συστολή και διαστολή, την καρδιακή απόδοση, τυχόν ακινητικές ή υποκινητικές μυοκαρδιακές περιοχές, τα πάχη των τοιχωμάτων, την παρουσία διαστολικής δυσλειτουργίας, την ακεραιότητα ή βλάβη των βαλβίδων και υποβαλβιδικών μηχανισμών, την ύπαρξη και την ποσότητα περικαρδικού υγρού, την ύπαρξη μεσοκολπικού ή μεσοκοιλιακού ελλείμματος και άλλων συγγενών καρδιοπαθειών, και ακόμη ενδοκοιλοτικών θρόμβων, και τοιχωματικών ή ενδοκοιλωτικών όγκων.

Επιπλέον πληροφορίες λαμβάνονται από τα μεγάλα αγγεία που ξεκινούν ή καταλήγουν στην καρδιά. Η περιοδική σύγκριση με παλαιότερο υπερηχοκαρδιογράφημα ανά τακτά διαστήματα, που προσδιορίζονται ανάλογα με την πάθηση, δίνουν το βαθμό της εξέλιξης ή σταθερότητας και προκαλούν κατάλληλες θεραπευτικές ενέργειες.

Εξετάσεις που προτείνουν οι καρδιολόγοι συμβεβλημένοι με ΕΟΠΠΥ:

  • Stress-echo:

Ορισμένες διαταραχές της καρδιάς δεν εμφανίζονται στην ηρεμία αλλά όταν χρειαστεί να αυξήσει την παροχή αίματος. Στο δυναμικό υπερηχοκαρδιογράφημα ή αλλοιώς stress echo εξαναγκάζουμε την καρδιά σε αυξημένο έργο και εν συνεχεία μεσούσης της κατάστασης stress λαμβάνεται υπερηχοκαρδιογράφημα.

Το δυναμικό υπερηχοκαρδιογράφημα έχει υψηλή αξιοπιστία. Αν υπάρχει σοβαρή στεφανιαία νόσος μπορεί να τη διαγνώσει σε ποσοστό 85% αν δεν υπάρχει μπορεί να την αποκλείσει σε ποσοστό 90%.

  • Doppler:

Όταν μία δέσμη υπερήχων προσκρούει σε κινούμενη επιφάνεια, όπως τέτοια είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, η ανακλώμενη δέσμη έχει διαφορετική συχνότητα από την αρχική. Η μεταβολή της συχνότητας εξαρτάται και από τη φορά κίνησης της επιφάνειας. Εκμεταλλευόμενοι το φαινόμενο Doppler και την κίνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορούμε να ανιχνεύσουμε ανωμαλίες ροής στο επίπεδο των βαλβίδων και να διαγνώσουμε με αυτό τον τρόπο ανεπάρκειες και στενώσεις τους. Αν δώσουμε κόκκινο χρώμα στις συχνότητες που πλησιάζουν και μπλέ σε αυτές που απομακρύνονται διευκολυνόμαστε περισσότερο στην αναγνώριση παθολογικών ροών.

  • Triplex:

Είναι εμπορική ονομασία και σημαίνει μια εξέταση που περιλαμβάνει ταυτόχρονα 3 στοιχεία δηλαδή μονοδιάστατο και δισδιάστατο υπερηχοκαρδιογράφημα και Doppler.

Τώρα λοιπόν γνωρίζουμε τι είναι αυτές οι εξετάσεις στις οποίες συχνά μας παραπέμπουν οι καρδιολόγοι και πολύ περισσότερο κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η εξέταση τρίπλεξ καρδιάς, αφού με τον πιο απλό τρόπο μπορούμε να διαγνώσουμε τυχόν δυσλειτουργίες της καρδιάς και αν χρειαστεί να τις θεραπεύσουμε. Σε κάθε περίπτωση, ακούμε και ακολουθούμε προσεκτικά τις συμβουλές που μας δίνουν οι καρδιολόγοι.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Μοσχάρι Κοκκινιστό με Κρόκο Κοζάνης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Μοσχάρι Κοκκινιστό με Κρόκο Υλικά 1200g μοσχάρι σπάλα σε κύβους 4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες Αλάτι Πιπέρι 5 κ.σ. ...