Αρχική > Στήλες > Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι > Τέσσερα προσφυγόπουλα του Πόντου στις ένοπλες δυνάμεις Μητέρας Πατρίδας, το 1937 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 24/07/2019

Τέσσερα προσφυγόπουλα του Πόντου στις ένοπλες δυνάμεις Μητέρας Πατρίδας, το 1937 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 24/07/2019

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Επτά χρόνων παιδάκια ακολούθησαν το 1922 τους ξεριζωμένους γονείς τους, από τα πάτρια εδάφη του Πόντου, για να καταλήξουν στα Καϊλάρια ή κάπου στη Μακεδονία και σήμερα 25-3-1937 να φορούν την τιμημένη στολή του Έλληνα φαντάρου και να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της Μητέρας Πατρίδας.
Παρά τις κακουχίες, τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους συνεχίζουν τις παραδόσεις της “ράτσας”, ο κεμεντζές (λύρα) που έφερε ο πατέρας τους, από το μακρινό ταξίδι του ξεριζωμού, παραδόθηκε στο γιο με την παρακαταθήκη να παραδίδεται από γενιά, σε γενιά και οι απόγονοι τους τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια την παρακαταθήκη αυτή των γονιών τους.
Στη φώτο μας, τα τέσσερα αυτά φανταράκια, από τρις διαφορετικές περιοχές την Μακεδονίας μας, είναι:
Από αριστερά, ο λοχίας (τσολιάς), Μασμανίδης Χαράλαμπος, από την Κατερίνη, ο δεκανέας, Φιλικίδης Παναγιώτης, από το Καλοχώρι Καστοριάς, ο λοχίας, Γεωργιάδης Γεώργιος (με την κεμεντζέ), από τον Κόμανο Καϊλαρίων (Πτολεμαϊδας) και ο δεκανέας, Κοταλακίδης Πέτρος, από το Προάστιο Καϊλαρίων.
Και ο δεκανέας, Κοταλακίδης Πέτρος, συμπληρώνει, πίσω από τη φωτογραφία. “Οι βαθμοφόροι του 42 λόχου, διασκεδάζοντας βγήκαν φωτογραφία στις 25-3-1937, στην Αρνίσια”.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team