Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Τέλος εποχής για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας – Ασύμφορη για τη ΔΕΗ η επισκευή της 3ης μονάδας του σταθμού

Τέλος εποχής για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας – Ασύμφορη για τη ΔΕΗ η επισκευή της 3ης μονάδας του σταθμού

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

 

Στην απόφαση να μην προχωρήσει στην επένδυση αποκατάστασης των ζημιών που προξένησε στην 3η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2014 στην 4η μονάδα του σταθμού και κατέστρεψε ολοσχερώς το κοινό κοντρόλ με την 3η μονάδα, προσανατολίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια της επιχείρησης κρίνουν ότι πρόκειται για μια ασύμφορη επένδυση, που προσκρούει μάλιστα στο πρόγραμμα απόσυρσης των παλαιών ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ.

Για οριστική απόσυρση της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας κάνει λόγο και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της στις 18 Αυγούστου με τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ, Ιωάννη Κοπανάκη, χαρακτηρίζοντας «δεδομένο ότι κρίθηκε μη επισκευάσιμη μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Νοέμβριο του 2014.» Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει μάλιστα στο εν λόγω δελτίο Τύπου πως «σε ό,τι αφορά γενικότερα το πρόγραμμα απόσυρσης μονάδων, είναι γνωστό ότι 31/12/2015 λήγουν οι άδειες λειτουργίας των παλαιών πετρελαϊκών μονάδων και θα τεθούν εκτός λειτουργίας στο τέλος του χρόνου οι ακόλουθες: Αλιβέρι 3 και 4, Λαύριο 1, Πτολεμαΐδα 3 ενώ είναι γνωστό ότι για την 4η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας έχει ήδη αποφασιστεί (κατόπιν πορισμάτων που εκδόθηκαν από τις συσταθείσες επιτροπές διερεύνησης.)»

ADAMIDIS GIORGOS 2Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε ότι «στη συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ με τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ ο κ. Κοπανάκης αναφερόμενος στην τύχη της μονάδας 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας δεν είπε ευθέως ότι δεν πρόκειται να γίνει η επένδυση και η επαναλειτουργία της 3ης μονάδας. Αρκέστηκε να πει ότι “περιμένουμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Ελληνικής Δημοκρατίας για παράταση ζωής της εν λόγω μονάδας”, που υπέβαλε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»

Ο κ. Αδαμίδης δήλωσε εξάλλου ότι «μπορεί η ΔΕΗ να μην έχει πάρει οριστική απόφαση για το θέμα επαναλειτουργίας της 3ης μονάδας, αλλά είναι πανθομολογούμενο ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η επένδυση αυτή, γιατί είναι ασύμφορη για την επιχείρηση» και πρόσθεσε πως εκτός από το κόστος «απαιτείται χρόνος για την αδειοδότηση του έργου, χώρια που για να επισκευαστεί θα χρειαζόταν 6 μήνες περίπου, ενώ δεν υπάρχει ακόμη καμία απάντηση από την Ε.Ε. στην επιστολή Λαφαζάνη για παράταση ζωής της μονάδας.» Τόνισε δε ότι «ουδέποτε εξετάστηκε στα σοβαρά το ενδεχόμενο αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της 3ης μονάδας από τη ΔΕΗ. Οτιδήποτε άλλο ακούστηκε εντάσσεται στο μικροπολιτικό παιχνίδι πολιτικών παραγόντων και προσδοκιών που καλλιεργούσαν φορείς της περιοχής και εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.»

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανέφερε τέλος ότι «αυτή τη στιγμή αυτό που ενδιαφέρει τη ΔΕΗ είναι η έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V» και που σύμφωνα με τον κ. Κοπανάκη βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαδικασιών, δηλαδή λίγο πριν την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την ανάδοχο εταιρεία έτσι ώστε να ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη οι εργασίες κατασκευής της.»

karaleyteris 2

«Δεν ήρθε επίσημα θέμα συζήτησης στο Δ.Σ. της ΔΕΗ για την μονάδα 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, διότι εκκρεμεί και η απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα Λαφαζάνη για παράταση ζωής της μονάδας. Επίσημα δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση, αλλά αυτό που γνωρίζω από συζητήσεις με στελέχη της Διεύθυνσης Παραγωγής της επιχείρησης είναι πως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η μονάδα 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας δεν μπορεί να επισκευαστεί για να επαναλειτουργήσει, ότι δεν μπορεί και δεν συμφέρει να επισκευαστεί.» Τα παραπάνω δήλωσε στον «Π» το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ- εκπρόσωπος των εργαζομένων- Παντελής Καραλευθέρης.

Ο κ. Καραλευθέρης αναγνωρίζοντας μάλιστα το πρόβλημα που δημιουργείται με την τροφοδοσία θερμικής ενέργειας της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας λέει ότι «υπάρχουν διάφορες προτάσεις για να εξασφαλιστεί θερμική επάρκεια για το δίκτυο τηλεθέρμανσης και μια τέτοια λύση είναι η σύνδεση με τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Διότι, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορεί να τροφοδοτείται η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας για πολλά χρόνια ακόμα από τον ΑΗΣ Καρδιάς.»

tsilfidis tasosΤην ίδια εικόνα, ότι η ΔΕΗ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποκατάστασης της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας αποκόμισε και το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας στη συνάντηση που είχε αρχές Αυγούστου με το νέο Πρόεδρο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη. «Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ είχαμε κουβεντιάσει για την 3η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και αυτό που αποκομίσαμε ήταν ότι έχει σβήσει κάθε ελπίδα για αποκατάσταση και επαναλειτουργία της μονάδας. Είναι απίθανο να επισκευαστεί και να επαναλειτουργήσει η μονάδα 3, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί στην επάρκεια θερμικής ενέργειας της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας», όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, Αναστάσιος Τσιλφίδης.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου πάντως επισήμανε ότι στη συνάντηση αυτή ενημερώθηκαν από τον κ. Παναγιωτάκη για την κατασκευή της 5ης μονάδας στην Πτολεμαΐδα και τούς διαβεβαίωσε ότι «όλα προχωρούν κανονικά, απλά λόγω της δυσλειτουργίας των τραπεζών υπάρχει ένα πρόβλημα στην έκδοση της εγγυητικής το οποίο αναμένεται να λυθεί άμεσα ώστε να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή συζήτηση για το πρόγραμμα των 40εκ. ευρώ- Κασαπίδης: «Νιώθω τον πόνο και την αγωνία σας, παίρνω δύναμη να διεκδικήσω περισσότερα πράγματα»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail «Νιώθω τον πόνο και την αγωνία σας, θα είμαι μπροστά στα αιτήματά μας. Παίρνω δύναμη από εσάς για ...