Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > ΤΑΙΠΕΔ: Τον Νοέμβριο η διαγωνιστική διαδικασία για την ΔΕΠΑ Εμπορίας – Δρομολογούνται τα υπόλοιπα ενεργειακά assets

ΤΑΙΠΕΔ: Τον Νοέμβριο η διαγωνιστική διαδικασία για την ΔΕΠΑ Εμπορίας – Δρομολογούνται τα υπόλοιπα ενεργειακά assets

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email







Έγκρίθηκε με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ το εγκεκριμένο ήδη από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan/ADP), με αναλυτικές πληροφορίες για την πορεία αποκρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών όπως και των υπολοίπων κρατικών στοιχείων που βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιωτικοποίησης. 

ΔΕΣΦΑ

Ειδικότερα, για τον ΔΕΣΦΑ, μετά την ανακήρυξη της κοινοπραξίας Snam S.p.A, Enagas Inernacional S.L.U. Και Fluxys S.A ως προτιμητέο επενδυτή για το 66% του ΔΕΣΦΑ, ο εν λόγω φάκελος της συναλλαγής υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση, πράγμα που εκκρεμεί ακόμη. Τα επόμενα βήματα της έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι η υπογραφή Σύμβασης Αγοροπωλησίας Μετοχών και Σύμβασης Μετόχων, η λήψη εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ και Αρχές Ανταγωνισμού) και τέλος η μεταβίβαση των μετοχών και το οικονομικό κλείσιμο, σύμφωνα με το ADP του ΤΑΙΠΕΔ.

ΕΛΠΕ

Μια άλλη αποκρατικοποίηση – ορόσημο για τα ενεργειακά δεδομένα της χώρας είναι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, της κορυφαίας εταιρείας διύλισης και εμπορίας πετρελαίου στην Ελλάδα, όντας ταυτόχρονα σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας της Νοτιονατολικής Ενέργειας.

Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, βρίσκομαστε στην φάση προεπιλογής Υπουψήφιων Επενδυτών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έναρξη της β΄ Φάσης του Διαγωνισμού (due diligence) και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Να θυμίσουμε πως το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35.5% των μετοχών των ΕΛΠΕ και έχει ξεκινήσει την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% με το έτερο στρατηγικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, Paneuropean Oil and Industrial Holdings.

ΔΕΗ

Όσον αφορά την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης. Να σημειώσουμε, επίσης ότι εν εξελίξει βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο οποίος εκκίνησε με την δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος στις 31.05.2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ…

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Ηλεκτροπαραγωγή και άρδευση απ’ τα ΜΑΒΕ, όχι Χωματερή Αποβλήτων Αμιάντου – Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail *Χρήστος Ι. Κολοβός Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ...