Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Σινεμά > Τα βραβεία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Γράφει ο Φάνης Τοψαχαλίδης

Τα βραβεία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Γράφει ο Φάνης Τοψαχαλίδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Δέκα, ηµέρες, 214 ταινίες, 1500 + καλεσµένοι, περισσότεροι από 70.000 θεατές, πολλές συναντήσεις από τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς στην Αγορά, για νέες συνεργασίες κ.α. Αυτό που κρατάω πάντα από τα φεστιβάλ είναι οι διαφορετικές µατιές των δηµιουργών αλλά και των θεατών. Για την ίδια ταινία ένας συνοµιλητής µου έλεγε πόσο τον εντυπωσίασε και λίγα µέτρα πιο κάτω όταν συνοµίλησα µε έναν άλλο φίλο µου έλεγε ότι την «σιχάθηκε». That’s cinema!

Τα βραβεία του 57 Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης (13/11/16):

Στην ταινία µε τίτλο «Δολοφονικά αµαξίδια» του 45χρονου Ούγγρου τηλεοπτικού σταρ Ατίλα Τιλ, απονεµήθηκε απόψε ο «Χρυσός Αλέξανδρος»- Θόδωρος Αγγελόπουλος. Η ταινία είναι µια κωµωδία δράσης για µια συµµορία δολοφόνων που είναι καθηλωµένοι σε αναπηρικά αµαξίδια.

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής– «Αργυρός Αλέξανδρος» δόθηκε στην ταινία: «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδµουντουρ Άρναρ Γκούδµουντσον από την Ισλανδία, ενώ το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία– Χάλκινος Αλέξανδρος απονεµήθηκε στην ταινία: «Ο σπορέας» του Γιόσουκε Τακέουτσι, από την Ιαπωνία.

Βραβείο Ανδρικής Ερµηνείας  δόθηκε στους: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και

Άνταµ Φέκετε για τις ερµηνείες τους στην ταινία του πρώτου βραβείου- «Δολοφονικά αµαξίδια» του Αττίλα Τιλ από την Ουγγαρία. Βραβείο Γυναικείας Ερµηνείας έλαβαν εξ ηµισείας οι: Δήµητρα Βλαγκοπούλου, για την ερµηνεία της στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου (Ελλάδα– Πολωνία) και Σουζούνο Τακενάκα για την ερµηνεία της στην ταινία «Ο σπορέας» (του Αργυρού Αλέξανδρου) και του Γιόσουκε Τακέουτσι από την Ιαπωνία.

foto1

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης δόθηκε στην ταινία: «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Έλληνα Στέργιου Πάσχου, ενώ ειδική Μνεία δόθηκε στους ηθοποιούς: Βασίλη Κουκαλάνι για την ερµηνεία του στην ελληνική ταινία «Πλατεία Αµερικής» του Γιάννη Σακαρίδη και Χάρη Φραγκούλη για την ερµηνεία του στην ταινία: «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέγιου Πάσχου. Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Οµοσπονδίας των Κριτικών Κινηµατογράφου (FIPRESCI) απένειµε τα εξής βραβεία: Για το Διαγωνιστικό Τµήµα στην ταινία: «ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΜΠΕΘ» του Ουίλιαµ Όλντροϊντ, από τη Μ. Βρετανία. Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηµατογράφου 2016 (πρεµιέρα) στην ταινία: «Πλατεία Αµερικής» του Γιάννη Σακαρίδη (Ελλάδα- Μεγάλη Βρετανία- Γερµανία, 2016). Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηµατογράφου απονέµει το βραβείο της στην ταινία: «90 χρόνια ΠΑΟΚ- Νοσταλγώντας το µέλλον» του πρόσφατα χαµένου Νίκου Τριανταφυλλίδη.

foto2

Το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» του τηλεοπτικού σταθµού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), δόθηκε στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τµήµατος: «Το αίµα των Σάµι» της Αµάντα Κέρνελ (Σουηδία– Δανία- Νορβηγία, 2016). ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ H ΕΡΤ απονέµει -για πρώτη φορά φέτος- βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε µια ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηµατογράφου 2016 (ενότητα «Επίσηµη Πρώτη») στην ταινία: «Park» της Σοφίας Εξάρχο.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Τα «Βραβεία νεότητας» απονεµήθηκαν στις ταινίες: «Έτερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια (καλύτερης ταινίας) και Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στην ταινία «Πλατεία Αµερικής» του Γιάννη Σακαρίδη. Το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 57ου Φεστιβάλ

Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, απονεµήθηκε στην ταινία «Στην ηλικία µου ακόµα κρύβοµαι για να καπνίσω» της Ριάνα (Γαλλία– Ελλάδα– Αλγερία) η οποία γυρίστηκε στο µεγαλύτερο µέρος της στη Θεσσαλονίκη. Για το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας– Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηµατογράφου 2016 (πρεµιέρα) του 57ου Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε από το κοινό η ταινία: «Έτερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια.

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τµήµατος Ματιές στα Βαλκάνια του 57ου Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, δόθηκε στην ταινία: «Ραούφ» των Μπαρίς Καγιά και Σονέρ Τζανέρ από την Τουρκία, ενώ το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τµήµατος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 57ου Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, στην ταινία «Ο επιφανής πολίτης» του Γκαστόν Ντουπράτ (Αργεντινή- Ισπανία, 2016).

foto3

Η τελετή πραγµατοποιήθηκε από τις 7 το απόγευµα στον κινηµατογράφο «Ολύµπιον» ενώ

ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Η χορεύτρια» παρουσία της σκηνοθέτιδας αλλά και της πρωταγωνίστριας της- των Γαλλίδων Στεφανί ντι Τζουστό και Σοκό.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Φάνης Τοψαχαλίδης