Αρχική > Slider > Συνέντευξη Γιάννη Θεοφύλακτου στο «e-ptolemeos.gr» – Έληξε το θέμα μετεγκατάστασης των Αναργύρων & Ακρινής – Πολύ σημαντικό το άνοιγμα του Κέντρου Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Κοζάνη

Συνέντευξη Γιάννη Θεοφύλακτου στο «e-ptolemeos.gr» – Έληξε το θέμα μετεγκατάστασης των Αναργύρων & Ακρινής – Πολύ σημαντικό το άνοιγμα του Κέντρου Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Κοζάνη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Την ικανοποίησή του για την πορεία των μετεγκαταστάσεων των Αναργύρων και της Ακρινής εξέφρασε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεοφύλακτος ΣΥΡΙΖΑ, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο «e-ptolemeos.gr».

Ο κ. Θεοφύλακτος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Κέντρου Δανειοληπτών στην Κοζάνη χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό» το άνοιγμά του καθώς εξυπηρετεί ήδη δανειολήπτες του Ν. Κοζάνης και της Δ. Μακεδονίας. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τονίζει ότι η Ελλάδα αναγορεύεται σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αναφέρεται  και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την ταυτότητα φύλου.

  • Πως αποτιμάτε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ;

Θετικά την αποτιμά ο διεθνής τύπος και η διεθνής κοινή γνώμη, όχι μόνο εγώ.

Μου δίδετε, όμως, την ευκαιρία να διασαφηνίσουμε “τι αποκομίσαμε” από τη συνάντηση αυτή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Αντιπρόεδρο, αξιωματούχους, καθώς και με την Πρόεδρο του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ:

α) γεωπολιτική ισχύ και σταθερότητα, στοιχείο απαραίτητο για οικονομική ανάπτυξη,

β) στήριξη της οικονομικής προσπάθειας που κάνει η χώρα μας με τόνωση της σχετικής ‘ψυχολογίας’, αλλά και με συγκεκριμένες συζητήσεις με επενδυτές  και

γ) ενίσχυση της πάγιας προσπάθειας της χώρας μας για να οριστούν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους.

Όλοι, νομίζω, μπορούν να διακρίνουν την θεσμική διάσταση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό από τις πολιτικές διαφωνίες μας με τον συγκεκριμένο πολιτικό άνδρα.

  • Η λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Κοζάνη, πιστεύετε ότι θα έχει πρακτικά αποτελέσματα και θα βοηθήσει τους δανειολήπτες;

Φτιάχτηκαν για τον σκοπό αυτό, για να ενημερώνουν και να υποστηρίζουν τους δανειολήπτες, οι οποίοι πάσχουν από ‘παραπληροφόρηση’ και ‘υπερπληροφόρηση’ (λόγω τηλεόρασης και ίντερνετ) και, βεβαίως, ‘πυροβολούνται’ τηλεφωνικώς ανηλεώς από τις εισπρακτικές εταιρείες.

Ο σχεδιασμός της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι σωστός, συγκροτημένος και φιλόδοξος, καθώς η δομή αυτή (τα Κέντρα Δανειοληπτών) θα εξυπηρετούν και θα ενημερώνουν τους δανειολήπτες σε όλη την χώρα.

Πιστέψτε με ότι παρακολουθώ την προσπάθεια εν τη γενέσει της και σε όλη την εξέλιξή της και, ας το γνωρίζουν οι δανειολήπτες της περιοχής μας, θα είμαι δίπλα στο Κέντρο Δανειοληπτών Δ. Μακεδονίας που ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Κοζάνη, αλλά και στα Γραφεία Δανειοληπτών που θα λειτουργήσουν σε όλη τη Δ. Μακεδονία.

  • Μήπως όμως πρόκειται για «μισή» προσπάθεια και υπήρξε βιασύνη για μια τέτοια δομή, αφού δεν είναι στελεχωμένη και οι πληροφορίες λένε ότι θα προκηρυχτούν οι θέσεις για στελέχωση με ειδικούς (δικηγόρους κ.λ.π.) και οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, οπότε θα καθυστερήσουν; 

Ήταν πολύ σημαντικό που άνοιξε το Κέντρο Δανειοληπτών στην Κοζάνη και εξυπηρετεί ήδη δανειολήπτες του Ν. Κοζάνης και της Δ. Μακεδονίας. Όντως θα ακολουθήσουν προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων (νομικών και οικονομολόγων), που λόγω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, θα χρειαστεί λίγο χρόνο. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η αρχή που είναι ‘το ήμισυ του παντός’ έγινε με την λειτουργία του ΚΕΥΔ στην Κοζάνη με δύο υπαλλήλους και θα ακολουθήσει και η πλήρης στελέχωσή του για πληρέστερη και αρτιότερη ενημέρωση των δανειοληπτών.

  • Στους Ανάργυρους και κυρίως στην Ακρινή υπάρχει έντονη ανησυχία στους κατοίκους για την τύχη της μετεγκατάστασης, παρά την πρόσφατη θετική εξέλιξη. Μπορείτε να τους διαβεβαιώσετε ότι θα γίνει η μετεγκατάσταση και πότε θα συμβεί αυτό;

Με τους Αναργύρους το θέμα έληξε οριστικά με την ψήφιση στη Βουλή του άρθρου 147 στο νόμο για το δομημένο περιβάλλον και τα αυθαίρετα, την Τετάρτη 18-10-17. Έχουμε ανάληψη του κόστους 100% από το Δημόσιο (λόγω της κατολίσθησης) και συγκεκριμένο και ‘σφιχτό’ χρονοδιάγραμμα. Η αντίδραση της Κυβέρνησης μετά την κατολίσθηση ήταν άμεση και καθοριστική και ήδη οι κάτοικοι εξέδωσαν ευχαριστήρια ανακοίνωση.

Με την Ακρινή έγινε ένα συγκεκριμένο πρώτο βήμα για τη διαδικασία μετεγκατάστασης και απαλλοτρίωσης, όπως το ζήτησαν οι κάτοικοι στη λαϊκή τους Συνέλευση, το ανέφερα επανειλημμένως στις ομιλίες μου στη Βουλή για το άρθρο 147 (τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια) και τελικά το αποδέχθηκε ο Υπουργός κ. Σταθάκης, καθώς ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία (η 30η Απριλίου 2018), μέχρις ότου το αργότερο η ΔΕΗ θα ολοκληρώσει το σχέδιο του Π.Δ. για την μετεγκατάσταση και την απαλλοτρίωση της Ακρινής. Κατόπιν, το Υπουργείο θα το αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι η διαδικασία θα πάρει τον δρόμο της.

Στην Ακρινή παραμένει το 50-50 ανάληψης του κόστους από ΔΕΗ και Υπουργείο, όπως είχε οριστεί με το νόμο του 2011. Όμως το ‘συντομότερο δυνατό’ που υπήρχε και στο νόμο του 2011 και έως τώρα κράτησε … έξι ολόκληρα χρόνια, τώρα πλέον αντικαθίσταται από μία συγκεκριμένη ημερομηνία (30-4-2018), οπότε τα πράγματα παίρνουν τον (συγκεκριμένο) δρόμο τους και για την Ακρινή. Μία πρώτη νίκη έγινε για την Ακρινή, θα ακολουθήσουν όμως και άλλες μάχες, στις οποίες δεσμεύομαι να είμαι δίπλα στους κατοίκους.

  • Τι έχετε να πείτε για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την ταυτότητα φύλου;

Πολύ κωδικοποιημένα, γιατί υπάρχει για το θέμα αυτό μεγάλη παραπληροφόρηση:

  1. Η αλλαγή ταυτότητας φύλου ισχύει εδώ και 40 χρόνια στην Ελλάδα, καθώς ψηφίστηκε σχετικός νόμος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1976. Εμείς τώρα απλώς καταργούμε την υποχρέωση χειρουργείου (ακρωτηριασμού), που έχει κριθεί ότι είναι βασανιστήριο.
  2. Αναφορικά με τους 15χρονους τώρα: βάλαμε τόσες πολλές προϋποθέσεις, δηλ. α) να το θέλει ο ίδιος, β) να συμφωνούν και οι δύο γονείς, γ) να συμφωνεί ιατρικό συμβούλιο δημόσιου Νοσοκομείου και δ) να το εγκρίνει το Δικαστήριο, ώστε θα αφορά μόνο κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Πάντως και εμείς αρχικώς είχαμε διαφορετική γνώμη, όμως η παρουσία γονέων που αντιμετωπίζουν τέτοιο ζήτημα, μας κάνανε να το ξανασκεφτούμε, αφού βάλαμε όλες τις παραπάνω ‘δικλείδες ασφαλείας’.
Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας