Αρχική > Ενέργεια > Σύγκρουση στη Βουλή για την ΔΕΗ

Σύγκρουση στη Βουλή για την ΔΕΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Σταθάκης για ΔΕΗ: Τώρα θυμήθηκε το θέμα η ΝΔ. Σκρέκας: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ σε συστημικό κίνδυνο για την Οικονομία. ΔΕΗ: Στρατηγική η απόφαση για την εξαγορά της EDS.

Κόκκινο χτύπησε η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για την εξαγορά της EDS από την ΔΕΗ. 

«Η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια. Η στρατηγική αυτή, συζητήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας. Απορώ γιατί η Ν.Δ. θυμήθηκε, τώρα, το θέμα», επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του αναφορικά με την εξαγορά από τη ΔΕΗ της εταιρίας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EDS, με έδρα τα Σκόπια.

«Μετά τη διπλωματία του… καφέ σε επιμέλεια Μαρίας Σπυράκη, η ΝΔ, με υποβολέα της τον κύριο Μανιάτη, επιχειρεί τώρα να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας βουτιά στη ναφθαλίνη» προσθέτει ο υπουργός.

Σκρέκας: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ σε συστημικό κίνδυνο για την Οικονομία

Με επίκαιρη επερώτηση προς τον Γιώργο Σταθάκη ζητά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και εξηγήσεις για την εξαγορά «υψηλού ρίσκου και με σκοτεινά σημεία» της Σκοπιανής εταιρίας EDS συμφερόντων του Αντιπροέδρου του Ζόραν Ζάεφ, ενώ τον καλεί να προσκομίσει τους ισολογισμούς 5ετίας της EDS στη Βουλή.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το σφυροκόπημα της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, με αφορμή την εξαγορά από τη ΔΕΗ της εταιρίαςEDS του Σκοπιανού Αντιπροέδρου.

Με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, κατηγορεί τον ίδιο και την κυβέρνηση ότι μετέτρεψαν τη ΔΕΗ «από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία», ζητώντας στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας που κατά τον ίδιο είναι οριακή, καθώς και εξηγήσεις αναφορικά με τις αποκαλύψεις για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 84%, το λειτουργικό περιθώριό της κατά 64%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν, ενώ το 2017 η εταιρία είχε καθαρό χρέος 7,5 φορές το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA), πράγμα που όπως επισημαίνει, αποδεικνύει ότι η εταιρεία έχει περάσει σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τη βιωσιμότητά της.

«Αλλά η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει επιβάλει επιπλέον στη ΔΕΗ να χάσει το 40% του κύκλου εργασιών της, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Προχωρά επίσης στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας χωρίς να ορίζει ελάχιστο τίμημα. Και δεν εξηγεί πώς η ΔΕΗ, που σήμερα με 5 δις τζίρο παρουσιάζει ζημιές, θα επιβιώσει όταν ο τζίρος της εταιρείας προσεγγίσει τα 3 δις ευρώ, όπως ο ίδιος κ. Σταθάκης έχει αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του», σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΗ εντείνεται από την «επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία», αγοράζοντας ενεργειακή εμπορική εταιρεία του Σκοπιανού αντιπροέδρου, Κότσο Ανγκιούσεφ, έναντι 4,8 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με δημοσιεύματα και παρότι αυτή έχει αρνητικά κεφάλαια, 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου.

Η ΝΔ και ο Κώστας Σκρέκας καλούν τον Γιώργο Σταθάκη να καταθέσει στη Βουλή τους ισολογισμούς της EDS για την τελευταία 5ετία, καθώς και την μελέτη του ανεξάρτητου εκτιμητή που προσδιόρισε το εύλογο τίμημα για την εξαγορά.

«Ποιος τελικά λέει αλήθεια για το επιχειρησιακό πλάνο του στρατηγικού συμβούλου, με βάση το οποίο οι τράπεζες δάνεισαν τη ΔΕΗ. Ο υπουργός, που υπόσχεται πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ή ο διορισμένος από αυτόν πρόεδρος και δ/νων Σύμβουλος που δηλώνει το αντίθετο», διερωτάται επιπλέον.

Καλεί, δε, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ξεκαθαρίσει κατά πόσο σχεδιάζεται πράγματι να δοθεί επιπλέον «προίκα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μέσω ΑΔΙ) στις λιγνιτικές μονάδες που πωλούνται και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος, σχετικά με το οικονομικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 και τελικά τι προτίθεται να κάνει για τη διάσωση της ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Στρατηγική η απόφαση για την εξαγορά της EDS – Με πλήρη διαφάνεια η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς

Σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα, η ΔΕΗ χαρακτηρίζει την εξαγορά ως στρατηγική απόφαση με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι η εταιρία ήταν κερδοφόρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αναλυτικά, με αφορμή όπως επισημαίνει νέα δημοσιεύματα και πολιτικές παρεμβάσεις για το θέμα της εξαγοράς της εταιρείας EDS στην ΠΓΔΜ, η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:
1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ΄αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής :

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκατ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων.

Πηγήwww.skai.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team