Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Στον τρόπο με τον οποίο “εξαφανίστηκαν” οι προσωπικές εγγυήσεις εστιάστηκαν οι ερωτήσεις του Γιάννη Θεοφύλακτου προς τον Θεμιστοκλή Αλαφούζο, της Καθημερινής Α.Ε.

Στον τρόπο με τον οποίο “εξαφανίστηκαν” οι προσωπικές εγγυήσεις εστιάστηκαν οι ερωτήσεις του Γιάννη Θεοφύλακτου προς τον Θεμιστοκλή Αλαφούζο, της Καθημερινής Α.Ε.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Στον τρόπο με τον οποίο “εξαφανίστηκαν” οι προσωπικές εγγυήσεις δανεισμού εστιάστηκαν οι ερωτήσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης Γιάννη Θεοφύλακτου προς τον Θεμιστοκλή Αλαφούζο, της Καθημερινής Α.Ε., στην εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολίτικων κόμματων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χωράς.

Παρατίθεται το πρακτικό της συνεδρίασης:
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Θεοφύλακτος για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Αλαφούζο, είπατε πολλές φορές –και χαιρόμαστε γι” αυτό- ότι είναι πεντακόσια άτομα οι μισθωτοί σας, τους πληρώνετε κανονικά και τηρείτε τις άλλες υποχρεώσεις σας. Πόσους απασχολείτε με μπλοκάκι, σε συμβάσεις;
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν το γνωρίζω αυτήν την στιγμή. Έχουμε πολλούς συνεργάτες και δεν έχω εικόνα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι πέντε, εκατό ή είναι διακόσιοι;
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν έχω εικόνα γιατί έχουμε συνεργάτες, έχουμε πολλές εκδόσεις, έχουμε, όπως σας είπα …
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Με αυτούς να γνωρίζετε αν έχετε …
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σας παρακαλώ, συνεχίστε.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Έχουμε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται με περιοδικές εκδόσεις, αυτά τα έντυπα, που σας έλεγα, τα τουριστικά, τα μουσεία …
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Έχετε πολλούς και δεν γνωρίζετε τον ακριβή αριθμό.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Εμείς έχουμε περίπου πεντακόσια άτομα προσωπικό, στο οποίο ανελλιπώς τηρούμε όλες μας τις υποχρεώσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αυτούς, τους υπόλοιπους …
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Έχουμε συνεργάτες, έχουμε εταιρείες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, και δεν μπορώ…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Με τους υπόλοιπους, που είναι με μπλοκάκια, έχετε ζητήματα καθυστερήσεων;
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν έχω ιδέα. Δεν ξέρω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν γνωρίζετε. Γιατί η πληροφόρηση είναι ότι δεν είναι η ίδια τακτική όπως με τους μισθωτούς.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν γνωρίζω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πιστεύετε ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από τους ανταγωνιστές σας, οι οποίοι είναι γνωστό ότι δεν είναι τόσο εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχει θέμα για εσάς σε αυτό, στο πώς λειτουργεί ο χώρος της δημοσιογραφίας και των μέσων ενημέρωσης;
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Το μόνο που θεωρώ ότι είναι αθέμιτο, που δεν μπορώ να κρίνω χωρίς να γνωρίζω τι συμβαίνει, χωρίς να έχω στοιχεία είναι το εξής: Βασικό στοιχείο για όλες τις επιχειρήσεις και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ότι πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες, δηλαδή να μην έχουν υποχρεώσεις ληξιπρόθεσμες, να πληρώνουν το προσωπικό τους, να μην χρωστάνε στο ΙΚΑ, να μην χρωστούν ΦΠΑ, εφορία. Αυτό θεωρώ …
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Απλώς επειδή …
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω.
Πιστεύω ότι είναι αθέμιτο όχι μόνο για τα μέσα, αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις και δυστυχώς συμβαίνει κατά κόρον, δηλαδή να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να χρησιμοποιούν την ρευστότητα του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών ή της μισθοδοσίας για προσωπικούς ή για άλλους σκοπούς και παράλληλα να έρχονται και να παρέχουν υπηρεσίες φθηνότερες, άλλης ποιότητας από αυτές που παρέχουν οι επιχειρήσεις που τηρούμε. Αυτό είναι που πρέπει η Πολιτεία με τους μηχανισμούς, που έχει, να φροντίσει να τηρήσει. Είναι αθέμιτο να πληρώνει κάποιος ΦΠΑ, τους φόρους του, τις υποχρεώσεις του και να επιτρέπεται να γίνονται συνεχείς ρυθμίσεις των δόσεων για όλες τις υποχρεώσεις. Αυτό είναι αθέμιτο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αυτό είναι κατανοητό και συμφωνούμε και αυτό είναι και το έργο μας. Όμως, για να χαριτολογήσω, θα ήθελα να πω ότι είναι θεμιτό από τη μεριά μου κάποτε να σας διακόπτω, γιατί ο χρόνος είναι συγκεκριμένος.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως, εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον χρόνο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Θα παρακαλούσα, όταν σας λέω «ευχαριστώ για την απάντηση» να ολοκληρώνετε.
Πείτε μου λίγο, εσείς είχατε μπει ως εγγυητής το 2009, στα δάνεια που υπήρχαν και έτσι αντικαταστήσατε τον Αριστείδη Αλαφούζο, δηλαδή έφυγε από εγγυητής ο Αριστείδης και μπήκατε εσείς. Τώρα που λάβατε τα 36 εκατομμύρια, τον Ιανουάριο του 2015, λίγο πριν λίγο μετά τις εκλογές, μπήκε η μητρική εταιρεία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε. ως εγγυητής στα δάνεια και βγήκατε εσείς. Τελικά, με αυτόν τον τρόπο δεν είναι κανένας μέτοχος από την οικογένεια, που ήσασταν ως εγγυητές στα δάνεια αυτά με προσωπική εγγύηση και δεν ευθύνεστε προσωπικά για τα χρέη της εταιρείας.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Να σας απαντήσω;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δηλαδή, βγήκε ο πατέρας και μπήκατε εσείς. Μπήκε η εταιρεία, βγήκατε εσείς. Τελικά, βγήκατε και οι δύο και μπήκε η εταιρεία. Γιατί;
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Να σας απαντήσω;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Να ολοκληρώσω την ερώτησή μου και θα απαντήσετε.
Είναι τυχαίο ότι αυτά γίνονται λίγο πριν, λίγο μετά τις εκλογές; Επειδή το κλίμα…
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Πολύ γρήγορα. Είναι τυχαίο, γιατί εμείς ξεκινάμε και όταν κάνουμε το 2014 …
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ναι, αλλά η Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων συνεδριάζει στις 27-1-2015.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Εγώ τι φταίω;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ωραία, απαντήστε μου στην άλλη ερώτηση.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Λοιπόν, κοιτάχτε να δείτε. Καταρχήν…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πώς και γιατί έγινε αυτό και βγήκατε από εγγυητές;
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Να σας εξηγήσω, παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ακούμε.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Καταρχήν, ξέρετε τι σημαίνει «προσωπική εγγύηση»;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πολύ καλά. Δικηγόρος είμαι.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν σημαίνει τίποτα. Θα σας εξηγήσω γιατί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Άλλα είπε ο αδερφός σας.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ο αδερφός το αντίθετο είπε.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ορίστε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το αντίθετο ακριβώς είπε ο αδερφός σας.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω τι είπε ο αδερφός μου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ε, πώς;
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Αφήστε με να ολοκληρώσω. Η προσωπική εγγύηση για μένα δεν λέει τίποτα. Θα σας πω γιατί. Πραγματικά, στο δάνειο της Εθνικής, που ήταν ένα δάνειο πολύ παλιό, το οποίο ήταν και αλληλόχρεος λογαριασμός…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Της Εθνικής;
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Της Εθνικής. Μόνο εκεί υπήρχε. Δεν υπήρχε πουθενά αλλού. Ήταν αλληλόχρεος λογαριασμός, ο οποίος δεν είχε εγγυήσεις. Είχε μόνο προσωπική εγγύηση. Τι σημαίνει αυτό; Ο πατέρας μου λόγω της ηλικίας του, λοιπόν -γιατί αυτή τη στιγμή είναι ενενήντα τριών ετών- αποχώρησε και τον αντικατέστησα εγώ.
Προσωπική εγγύηση, όμως, είναι άλλη του πατέρα μου, άλλη η δικιά μου, άλλη σήμερα, άλλη αύριο το πρωί. Η προσωπική εγγύηση δεν απαγορεύει την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων. Άρα, πρακτικά, προσωπική εγγύηση είναι μια καλή βούληση και θέληση του δανειολήπτη να πληρώσει. Πάμε παρακάτω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Τώρα, το παρουσιάζετε από τη μία πλευρά. Όταν εγγυάστε εσείς, κάτι σημαίνει αυτό.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Να ολοκληρώσω, παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ναι, λίγο σύντομα, όμως, γιατί ο χρόνος τρέχει.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Σύντομα. Προσπαθώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Θεοφύλακτε, παρακαλώ. Τον χρόνο θα τον δω εγώ.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ο Πρόεδρος θα βοηθήσει. Δεν έχω πρόβλημα χρόνου, όπως σας είπα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Έχω εγώ, όμως.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Όταν, λοιπόν, στην Εθνική Τράπεζα μπήκαμε μέσα στο ΚΟΔ, ήρθε…
Καταρχήν, προσωπικές εγγυήσεις σε ΚΟΔ δεν υπάρχουν και δεν υπάρχουν και σε εισηγμένες εταιρίες. Απλώς, βάζω μια μικρή παρένθεση, γιατί είναι πολυμετοχικό, αλλά πάμε παρακάτω. Και αυτό ήταν ένα παλιό δάνειο.
Πήρε εμπράγματες ασφάλειες ρευστοποιήσιμες. Πήρε, επίσης, την εγγύηση -που η περιουσία μου εμένα είναι οι μετοχές μου, πρακτικά- της μητρικής εταιρίας, που δεν την είχε. Πήρε ακίνητα, πήρε υποθήκες. Έχει εξασφαλιστεί σε πραγματικές σημερινές αξίες 130%, σε ρευστοποιήσιμες αξίες, όχι σε άυλες αξίες, που και αυτές έχουν μεγάλη αξία. Επίσης, έχει πάρει και την εγγύηση της μητρικής εταιρίας, η οποία σήμερα έχει μια καθαρή θέση 85 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Μπήκαν όντως εγγυήσεις. Δεν το αμφισβητούμε αυτό. Απλώς, βλέπω ότι…
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ναι, εγώ σας εξηγώ και σας λέω ότι αυτού του είδους τα δάνεια δεν έχουν προσωπικές εγγυήσεις. Ένα δάνειο προσωπικό ή ενός αλληλόχρεου λογαριασμού, ειδικά στο παρελθόν, όπου σας είπα και νωρίτερα ότι ήταν εύκολα τα πράγματα, ήταν εύκολο μια τράπεζα να το δώσει. Εγώ θεωρώ ότι οι δανεισμοί με προσωπικές εγγυήσεις είναι χειρότεροι από τους…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ανάλογα ποιος εγγυάται. Συμφωνώ, όταν οι εξασφαλίσεις είναι εμπράγματες και άμεσα ρευστοποιήσιμες, σίγουρα είναι καλύτερες, αλλά και όταν εγγυάται προσωπικά με το σύνολο της περιουσίας του ένα αξιόπιστο και φερέγγυο άτομο είναι εξίσου θετικό για τη διασφάλιση του δανείου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό για τις εμπράγματες δεν έχει αποδειχτεί. Έχουμε πει ότι κρατάμε επιφυλάξεις.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, κύριε Λοβέρδο.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Εγώ σας λέω ένα παράδειγμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πηγαίνω στην τελευταία ερώτηση.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Πολύ γρήγορα να σας πω ένα παράδειγμα. Έχω μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Αύριο το πρωί η γυναίκα μου αποφασίζει να με χωρίσει. Εκείνη τη στιγμή η προσωπική μου εγγύηση μοιράζεται στα δύο. Γιατί παίρνει ένα κομμάτι και φεύγει η σύζυγός μου με τα παιδιά.
Θέλω να σας πω ότι είναι πολύ θεωρητικό το κομμάτι της προσωπικής εγγύησης. Είναι σημαντικό, αλλά είναι πιο σημαντική για εμάς η εγγύηση της εταιρίας, που έχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Έχει 65 εκατομμύρια ευρώ καθαρή θέση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Η μητρική που εγγυήθηκε.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ε, βέβαια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πείτε μου λίγο το εξής. Περνάω στην τελευταία ερώτηση. Απλώνονται αρκετά οι απαντήσεις, ενώ θα μπορούσατε και πιο σύντομα.
Το 2011 υπήρχαν υποχρεώσεις στη μητρική, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΕ 60 εκατομμύρια ευρώ και βλέπουμε ότι αυτά στον ισολογισμό εξαφανίζονται και μεταφέρονται στους ισολογισμούς της θυγατρικής, αυτών που αποσχίστηκαν τέλος πάντων, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ.
Τελικά, γιατί έγινε αυτό; Γιατί; Για καλύτερη οργάνωση της εταιρίας ή για να έχει μηδενικό χρέος η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΕ;
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Όχι, θα σας το εξηγήσω. Είναι πολύ απλό. Γιατί, όπως σας είπα και νωρίτερα, εμείς κάναμε μια εταιρία, τη holding εταιρία. Η holding τι έχει; Έχει μετοχές, δεν έχει δραστηριότητα. Και έχεις τις θυγατρικές -τις «κόρες» που λέμε- από κάτω με τα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, έχεις την εκδοτική δραστηριότητα, η οποία είναι προικοδοτημένη και με το βιομηχανικό κομμάτι. Είναι, λοιπόν, μια σαφής δραστηριότητα. Την ενισχύεις και την κρατάς ζωντανή. Είναι σαφές.
Μέσα στη μητρική εταιρία είχες ένα θολό περιβάλλον. Γιατί είχες έσοδα-έξοδα, άλλες δραστηριότητες. Η κάθε δραστηριότητα είναι σαφής. Ξέρεις πού βρίσκεται, ξέρεις τα έσοδά της, ξέρεις τα κέρδη της, ξέρεις τις ζημίες της. Κι έτσι λειτουργείς σωστά. Έχεις την κάθε δραστηριότητα απομονωμένη. Λες εδώ πάμε καλά. Έχουμε κέρδη. Εδώ έχουμε κάποιες ζημίες. Έλα εδώ να φτιάξουμε αυτό, να ενισχύσουμε εκείνο. Το άλλο ήταν λίγο μπερδεμένο, σούπα, όλα μέσα. Κι έτσι τα χωρίζεις, τα ελέγχεις. Πρακτικά δεν αλλάζει τίποτα, γιατί είναι το ίδιο σχήμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής, γιατί απαντήσατε και στον κ. Λάππα, ότι δεν είχατε θέμα με ληξιπρόθεσμα δάνεια, με τόκους, με πληρωμή τόκων, όταν πήρατε τον Γενάρη του 2015 το ΚΟΔ.
Παρ” όλα αυτά, όμως, η Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων αναφέρει επί λέξει στο Πρακτικό της ότι «Εγκρίνει την παράταση καταβολής τόκων Β΄ εξαμήνου του 2014, που ήταν 730.000 ευρώ μέχρι τις 31-3-2015» κι όπως επί λέξει αναφέρεται «μέχρι την εκταμίευση της δεύτερης σειράς του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου». Και πώς έγινε αυτό;
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Γιατί το αρνηθήκατε, αλλά αλλιώς είναι τα Πρακτικά της Ανώτατης Επιτροπής Πιστοδοτήσεων.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Θα σας εξηγήσω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Και είναι κάτι που δεν είναι νόμιμο…
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν νομίζω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: …ένα καινούριο δάνειο να αποπληρώνει υφιστάμενους τόκους.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Να ολοκληρώσω;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Να ολοκληρώσετε.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Κοιτάχτε να δείτε, δεν είμαι σίγουρος ακριβώς για ποιο κομμάτι μιλάτε, αλλά μπορώ να σας δώσω μια σαφή απάντηση.
Το κοινοπρακτικό δάνειο ξεκίνησε και μπήκαν υποθήκες. Κάποια δάνεια σταμάτησαν, κάποια άλλα προχώρησαν. Μέσα στο χρονικό διάστημα της δημιουργίας του κοινοπρακτικού δανείου –και δεν ξέρω για ποιο διάστημα ακριβώς είναι αυτό- έγινε μια αναδιοργάνωση των υποχρεώσεων. Όταν ξεκινήσαμε τη γραφειοκρατία, άρχισαν τα κομμάτια να τακτοποιούνται σε ένα ενιαίο δάνειο. Αυτό πιθανόν να είναι για την περίοδο αυτή. Για ποια περίοδο κουβεντιάζετε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Απλώς η τακτοποίηση αυτή είχε μέσα και τόκους.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Για ποια περίοδο κουβεντιάζετε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι οι τόκοι Β΄ εξαμήνου 2014.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ε, ναι, ακριβώς αυτό σας λέω. Το ίδιο πράγμα λέμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πληρώθηκαν με το ΚΟΔ, δηλαδή.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αυτή, όμως, δεν είναι νόμιμη πρακτική, ασχέτως των διασφαλίσεων κ.λπ. που μας απαντήσατε. Εδώ έχουμε τα στοιχεία, αλλά η αποπληρωμή με το ΚΟΔ υφιστάμενων τόκων δεν είναι κάτι σύνηθες.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Προσέξτε λίγο, το τεχνικό κομμάτι, όπως σας είπα, δεν το γνωρίζω. Εγώ γνωρίζω ότι όλες μας οι υποχρεώσεις, αφού μπήκαμε στη διαδικασία σε συζητήσεις με τις τέσσερις τράπεζες -χρονοβόρος και επίπονη διαδικασία με πολλές συμβάσεις κ.ο.κ.- ενοποιήθηκαν και έγιναν ένα ενιαίο πακέτο. Μέσα στη διαδικασία είναι αυτονόητο ότι υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις στη διάρκεια, οι οποίες μπορεί να είναι κάποιων μηνών. Θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό.
Σας επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι τεχνικός.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Αλαφούζο.

Το βίντεο και τα πρακτικά από τη σχετική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής:

https://www.youtube.com/watch?v=UizSDmHv1-s

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team