Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Εκδηλώσεις > ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ: Πόλος έλξης οι καβαλάρηδες της Βλάστης

ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ: Πόλος έλξης οι καβαλάρηδες της Βλάστης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

IMG_2121

Εντυπωσιακό θέαμα προσέφεραν οι καβαλάρηδες της Βλάστης στο μεγάλο πλήθος που ανηφόρισε την Κυριακή στην πανέμορφη Βλάστη για να δει από κοντά το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα και τους καβαλάρηδες προσκυνητές του ομώνυμου μοναστηριού του αγίου στο όρος Μουρικίου.

Νωρίς το πρωί νέα παιδιά, αλλά και κορίτσια της Βλάστης, καθώς επίσης πλήθος καβαλάρηδων από τις γύρω περιοχές, όπως το Εμπόριο, την Εράτυρα, από τον Ιππικό Όμιλο Γαλατινής, ακόμα και από τον Σοχό, και βέβαια από τον Ιππικό Σύλλογο Εορδαίας “Βελιστίχη», ανηφόρισαν με τα στολισμένα άλογά τους από μονοπάτι στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στην κορυφή του Μουρικίου.

Αφού παρακολούθησαν την πανηγυρική θεία λειτουργία

IMG_2115και προσκύνησαν την εικόνα του εορτάζοντα αγίου επέστρεψαν στη Βλάστη και έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους και τους επισκέπτες που τους ανέμεναν κι αφού γύρισαν τις γειτονιές του χωριού δεχόμενοι κεράσματα, παρέλασαν από την κεντρική πλατεία.

IMG_2120 IMG_2123 IMG_2121

Κάποιοι θεριακλήδες μάλιστα μπήκαν καβάλα στ’ άλογα σε καφενεία καφετερίες του ωριού για να κεραστούν από τους ιδιοκτήτες τους, γεγονός που ξάφνιασε όσους έτυχε να παραβρεθούν για πρώτη φορά στο πανηγύρι της Βλάστης.

Το απόγευμα οι βλατσιώτες έπιασαν στα λιβάδια του χωριού τον Τρανό Χορό, ο οποίος εντυπωσιάζει τους επισκέπτες για το γεγονός ότι χορεύουν τραγουδώντας χωρίς συνοδεία μουσικής παραδοσιακά τραγούδια με κρυφά μηνύματα με τα οποία επικοινωνούσαν την περίοδο της τουρκοκρατίας, αλλά και τραγούδια της αγάπης.

IMG_2128 IMG_2159 IMG_2143 IMG_2130

 

gakis

Αισιόδοξος ότι οι βλατσιώτες θα καταφέρουν να κρατήσουν και στο μέλλον ζωντανά τα πανηγύρια του χωριού τους δήλωσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βλάστης Μηνάς Δαλακιούρης.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Δήμος Γρεβενών: Δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ στην Κεντρική Πλατεία Αιμιλιανού την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με τον Δήμο Γρεβενών, θα πραγματοποιήσει δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο ταχείας ανίχνευσης ...