Αρχική > Slider > Στην τελική ευθεία η επένδυση: Μεταλλεία εξόρυξης και εργοστάσιο κατεργασίας χρωμίτη στα όρια Κοζάνης – Γρεβενών – Μικρή χρονική μετάθεση της λειτουργίας λόγω καθυστέρησης σύνδεσης του ρεύματος

Στην τελική ευθεία η επένδυση: Μεταλλεία εξόρυξης και εργοστάσιο κατεργασίας χρωμίτη στα όρια Κοζάνης – Γρεβενών – Μικρή χρονική μετάθεση της λειτουργίας λόγω καθυστέρησης σύνδεσης του ρεύματος

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Στην τελική ευθεία για την έναρξη λειτουργίας βρίσκεται η επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρωμίτη που ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς στα όρια Κοζάνης – Γρεβενών, λίγο μετά το Χρώμιο.

Την κατασκευή εργοστασίου και μεταλλείων είχε αποκαλύψει ο «e-ptolemeos» στις 17 Μαρτίου, με τους αρμόδιους να δηλώνουν τότε ότι η λειτουργία ξεκινά τον Μάιο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αυτό δεν έγινε και μετατέθηκε χρονικά, καθώς καθυστέρησε την τροφοδοσία ρεύματος στο νέο εργοστάσιο ο ΔΕΔΔΗΕ. «Σε έναν μήνα από την παροχή ρεύματος, εμείς μπορούμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία», δηλώνουν τώρα οι επενδυτές. Οπότε, αν συνδεθεί το ρεύμα εντός του Ιουνίου, πράγμα που είναι εφικτό, εργοστάσιο και μεταλλεία αρχίζουν να λειτουργούν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά αν σημειωθεί περαιτέρω καθυστέρηση, η έναρξη παραπέμπεται από Σεπτέμβριο.

Το εργοστάσιο κατεργασίας χρωμίτη έχει κόστος περίπου 5.000.000 ευρώ και βρίσκεται στη θέση «Βεγγίστρες» στην Τοπική Κοινότητα Βάρης του δήμου Γρεβενών, στο δρόμο που οδηγεί από το Χρώμιο προς τα Γρεβενά. Τα μεταλλεία εκτείνονται σε μια έκταση 200.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Μπούρινου, όπου θα γίνεται υπόγεια εκμετάλλευση με υπόγειες στοές.  Στις προθέσεις της εταιρίας είναι να επεκτείνει τις εξορυκτικές δραστηριότητες και στο νότιο Μπούρινο, όπου υπάρχουν πολύ πλουσιότερα κοιτάσματα χρωμίτη. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία τα βεβαιωμένα κοιτάσματα χρωμίτη σε ολόκληρο τον Μπούρινο ανέρχονται σε 5.000.000 τόνους. Στην εξορυκτική δραστηριότητα του χρωμίτη και στη  κατεργασία του θα απασχοληθούν περί τα 100 άτομα, εκ των οποίων 20 στο εργοστάσιο και 80 στο μεταλλείο. Απαραίτητες ειδικότητες είναι υπογείτες, γομωτές, πυροδότες, συντηρητές μηχανημάτων υπογείων έργων, ηλεκτροτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες και εργατικό προσωπικό. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας θα προτιμηθεί ντόπιο εργατικό δυναμικό, καθώς προτεραιότητα στις προσλήψεις θα δοθεί σε εργαζόμενους με καταγωγή από την περιοχή. Στην Αιανή λειτουργεί γραφείο το οποίο δέχεται αιτήσεις για  πρόσληψη προσωπικού.

Ιδιοκτήτρια του εργοστασίου είναι η μεταλλευτική εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Α.Ε. (ΕΛΛΗΜΕΤ). Το παραγόμενο συμπύκνωμα χρωμίου θα εξάγεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κίνα. Εδώ να σημειωθεί ότι το τελικό προϊόν είναι το σιδηροχρώμιο, το οποίο στα χρόνια λειτουργίας των ΕΛΣΙ και των μεταλλείων Σκούμτσας παραγόταν στον Αλμυρό Μαγνησίας, αλλά μετά το κλείσιμο της Σκούμτσας έκλεισε και το εργοστάσιο του Αλμυρού. Η παραγωγή σιδηροχρωμίου είναι στα σχέδια της ΕΛΛΗΜΕΤ, αλλά στο απώτερο μέλλον. Το σιδηροχρώμιο μαζί με το σιδηρονικέλαιο που παράγεται στη ΛΑΡΚΟ αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή του ανοξείδωτου χάλυβα, ο οποίος έχει ευρύτατη χρήση στη βιομηχανία. Όμως, ανοξείδωτο χάλυβα η χώρα μας δεν παρήγαγε ποτέ, αν και είχε τις δύο βασικές πρώτες ύλες, αντιθέτως έκλεισαν τα εργοστάσια στη Σκούμτσα και στον Αλμυρό, ενώ κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Με βάση τα παραπάνω η δραστηριοποίηση της ΕΛΛΗΜΕΤ στην εξόρυξη και κατεργασία Χρωμίτη είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Στα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρίας είναι η καθετοποίηση για την παραγωγή σιδηροχρωμίου.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας