Αρχική > Slider > Στα ύψη η αέρια ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο – Λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Στα ύψη η αέρια ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο – Λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Σημαντική αύξηση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα παρατηρείται στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας – Κοζάνης- Φλώρινας καθώς εκτός την έκλυση ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της δραστηριότητας των σταθμών και ορυχείων της ΔΕΗ, την κατάσταση επιδεινώνει η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, λόγω των νοτιάδων που επικρατούν.

Το φαινόμενο κατέγραψαν και οι σταθμοί μέτρησης της ποιότητας του αέρα που έχουν εγκατεστημένους στην περιοχή το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα κόκκινο χτύπησαν οι δείκτες μέτρησης της αέριας ρύπανσης στον Οικισμό της ΔΕΗ έξω από την Πτολεμαΐδα από το πρωί της Δευτέρας, με τους δείκτες των αιωρούμενων σωματιδίων να δείχνουν 10/10, οι οποίοι έμειναν καθηλωμένοι στις ίδιες τιμές με 57μg/m3 έως και το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αύξηση της αέριας ρύπανσης παρατηρείται σε ολόκληρο το ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Φλώρινας, καθώς αυξήθηκαν παντού οι δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αν και λίγο καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Για παράδειγμα την ίδια ώρα οι δείκτες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων στην Ποντοκώμη και στην πόλη της Πτολεμαΐδας έδειχναν 5/10, ενώ οι τιμές στο Καρυοχώρι Εορδαίας και στον Φιλώτα Αμυνταίου έδειχναν 4/10.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Περιβάλλοντος, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, η υπερβάλλουσα αύξηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δείχνει ο σταθμός μέτρησης της ατμόσφαιρας στον Οικισμό της ΔΕΗ «οφείλεται στο ότι η περιοχή επηρεάζεται και από τις τοπικές πηγές ρύπων, λόγω δηλαδή της εγγύτητας με ορυχεία της ΔΕΗ.»

Το δυστύχημα, είναι ότι μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα έχουμε στην περιοχή και τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί από την ερχόμενη Πέμπτη, όπως σημείωσε ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη