Αρχική > Στήλες > PTOLEMEOS_MEDIA_LAB > «Σκακιστάκος»: Ακαδημία παγκοσμίου επιπέδου – Του Βασίλη Παμπόρη

«Σκακιστάκος»: Ακαδημία παγκοσμίου επιπέδου – Του Βασίλη Παμπόρη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Είναι αμέτρητες οι έρευνες που δείχνουν ότι το σκάκι, όταν διδάσκεται σε μικρά παιδιά, βελτιώνει σημαντικά τις γνωστικές αλλά και τις συμπεριφορικές τους ικανότητες. Είναι επίσης εμφανής, πλέον, η αγάπη αρκετών Ελλήνων για το σκάκι. Το μεγάλο άλμα έγινε με τη Σκακιστική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1984. Περίπου 30 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα μετρά περισσότερους από 100 συλλόγους και σχεδόν 40.000 εγγεγραμμένους αθλητές κάθε ηλικίας στο σκάκι.
Όσοι έχουν ασχοληθεί με το σκάκι ξέρουν ότι πρόκειται για παιχνίδι που συνδυάζει την τέχνη, την επιστήμη και το παιχνίδι. Επομένως η διάδρασή του με το άτομο είναι πολυσήμαντη καθώς δρα απευθείας στον ψυχισμό του, μαθαίνοντάς το να βάζει στόχους και να βρίσκει τρόπο για να τους πετύχει, Επιπλέον, να είναι οργανωτικό, μεθοδικό, να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του, να είναι ήρεμο, συγκεντρωμένο, αποφασιστικό, να μην ενεργεί επιπόλαια, να είναι αντικειμενικό, ομαδικό, να αποδέχεται την ήττα και να στηρίζεται στις δυνάμεις τους. Επίσης, το σκάκι καλλιεργεί τη φαντασία, βελτιώνει τις μνημονικές ικανότητες, αναπτύσσει τον τρόπο σκέψης και απορροφά μέρος από την επιθετικότητα. Συνοψίζοντας, αντιλαμβανόμαστε ότι το σκάκι συμβάλλει ουσιαστικά στο χτίσιμο της προσωπικότητας, στη χειραφέτηση από το περιβάλλον και τέλος στην ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών καταπολεμώντας τον «ωχαδερφισμό» που οδηγεί σε παθητικότητα και αδράνεια.
Στην Πτολεμαΐδα λειτουργεί η Σκακιστική Ακαδημία «Σκακιστάκος» η οποία ξεκίνησε ως σύλλογος το 1979, για να μετουσιωθεί -πολλά χρονιά αργότερα- σε Ακαδημία με συγκεκριμένη δομή και δράση, έχοντας σήμερα τρεις ομάδες τον «Πτολεμαίο» τον «Σκακιστάκο» που ιδρύθηκε το 1998 και τον «Δούρειο Ίππο» που ιδρύθηκε το 2008.
Το 2014 η σκακιστική ακαδημία της Πτολεμαΐδας αναγνωρίζεται παγκοσμίως από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) ως μια από τις δέκα (10) καλύτερες ακαδημίες που έχουν αναγνωρισθεί παγκοσμίως μετά από μεγαθήρια στο σκακιστικό στερέωμα, όπως η Μόσχα, το Λος Άντζελες, το Βερολίνο και άλλες πόλεις με παγκόσμιους πρωταθλητές και τεράστια παράδοση στο σκάκι. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του πρωτεργάτη και παλαιού σκακιστή Κώστα Αλεξίου, «φέτος έχει δημιουργηθεί και υλικό εκπαίδευσης στην Πτολεμαΐδα», το οποίο έχει αναγνωρισθεί από την ομοσπονδία, δίνοντας έτσι την δυνατότητα παραπέρα ανάπτυξης του σκακιού στην περιοχή.

Ταυτόχρονα η έδρα της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Ε.Σ.Σ.ΚΕ.ΔΥ.Μ.) βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα έχοντας στο μητρώο της τους κάτωθι συλλόγους:
• ΛΠ Φλώρινας
• ΣΟ Πτολεμαΐδας “Ο Πτολεμαίος”
• ΣΟ Κατερίνης
• ΣΑ Πτολεμαΐδας “Ο Σκακιστάκος”
• ΟΣ Γιαννιτσών
• ΣΣ Καστοριάς
• ΣΟ Πτολεμαΐδας “Δούρειος Ίππος”
• ΣΛ Φλώρινας
• ΠΑΣ Εδεσσαίων Σκακιστών 8×8
• ΣΟ Βέροιας
• ΣΟ ΠΚΔ Κατερίνης
• ΓΣ Ποντοκώμης
• ΦΣ “Αριστοτέλης” Φλώρινας

Φυσικό επακόλουθο αυτής της επίπονης προσπάθειας ήταν ο «Πτολεμαίος» να ανέβει αρκετές φορές στην Α΄ Εθνική κατηγορία και μια φορά επίσης κατάφερε να ανέβει και ο Σκακιστάκος έχοντας έτσι η Πτολεμαΐδα δύο ομάδες ταυτοχρόνως στην Α΄ εθνική .
Το 2015 σε μια κίνηση εξωστρέφειας και θεωρώντας ότι οι συλλογικότητες πρέπει να είναι και να δρουν αποκεντρωμένες, αποφασίζει να μοιραστεί αυτές τις κατακτήσεις – της παγκόσμιας αναγνώρισης και των επιτυχιών- «ανοίγοντας» το σκάκι στις έδρες των δύο Καποδιστριακών δήμων του Μουρικίου με έδρα το Εμπόριο και του Βερμίου με έδρα τα Κομνηνά. Μάλιστα, τα Κομνηνά στην παρθενική τους εμφάνιση σημειώνουν τεράστια επιτυχία προκρινόμενα στα τελικά του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος, μέσα από αγώνες στους οποίους συμμετείχαν συνολικά 180 μαθητές και μαθήτριες από 28 δημοτικά σχολεία και 8 Γυμνάσια- Λύκεια 9 νομών της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Ταυτοχρόνως η Πτολεμαΐδα παραιτείται από την διοργάνωση των Grand Prix, τα οποία διεξάγονται πλέον στις κοινότητες Κομνηνών και Εμπορίου.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Με λαμπαδηδρομία ξεκίνησαν απόψε οι εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – VIDEO

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με λαμπαδηδρομία Εθελοντικής Αιμοδοσίας ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης από το δημαρχείο Εορδαίας, οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή ...