Αρχική > Slider > Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών όμορων χωρών στην Πρέσπα ζητά Ο Θ. Καρυπίδης από τον Ν. Κοτζιά -Σειρά επαφών του περιφερειάρχη με υπουργούς σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών όμορων χωρών στην Πρέσπα ζητά Ο Θ. Καρυπίδης από τον Ν. Κοτζιά -Σειρά επαφών του περιφερειάρχη με υπουργούς σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Διήμερο επαφών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ξεκινά σήμερα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κύκλος των συναντήσεων ανοίγει με τον Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο ο Θεόδωρος Καρυπίδης θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ (σ.σ. είναι πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ), με θέμα «Η Ελλάδα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει», στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Αιμ. Ριάδης της HELEXPO – ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Τόσκας, με τον οποίο επίσης θα συναντηθεί ο περιφερειάρχης.

Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει εγκαινιάσει μία περίοδο διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας με τις γείτονες χώρες σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. Επίκειται μάλιστα ο χρονικός προσδιορισμός για την διεξαγωγή μεγάλης διακρατικής άσκησης της Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα πάρουν μέρος η Δυτική Μακεδονία, η Αλβανία και ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο περιφερειάρχης θα προσκαλέσει τον υπουργό Εξωτερικών, να παραβρεθεί στη διακρατική άσκηση της Πολιτικής Προστασίας, ενώ με την ευκαιρία αυτή θα ζητήσει την διεξαγωγή μιας συνάντησης υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, με αντζέντα θέματα διασυνοριακής διακρατικής συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών προτείνεται να γίνει στην Πρέσπα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θ. Καρυπίδης είχε προτείνει μία τέτοια συνάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος κατ’ αρχήν ήταν θετικός. Κατά τη σημερινή επαφή των δύο ανδρών στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται η οριστική απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, καθώς και ο καθορισμός ορισμένων λεπτομερειών.

Στην προαναφερόμενη άσκηση θεωρείται δεδομένη η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού προστασίας του Πολίτη, ως αρμόδιος υπουργός, με τον οποίο επίσης θα συναντηθεί ο περιφερειάρχης. Με τον Ν. Τόσκα θα συζητήσουν το θέμα της Σχολής Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα, εν’ όψει της έναρξης λειτουργίας τον προσεχή Ιανουάριο. Στα εγκαίνια της Σχολής που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, θα προσκληθούν τόσο ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών.

Με Σταθάκη – Αντωνοπούλου

Την Πέμπτη 24 τρέχοντος ο περιφερειάρχης θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με την αναπληρώτρια υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ουρανία Αντωνοπούλου, ενώ ενδέχεται να συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Ο Θ. Καρυπίδης θα ενημερώσει τον νέο υπουργό Ενέργειας, για τον ρόλο που διαδραματίζει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και για τις θέσεις της Περιφέρειας πάνω στα ενεργειακά ζητήματα, κυρίως σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την περιοχή. Επιπλέον θα θέσει υπόψη του νέου υπουργού, ζητήματα που είχαν συμφωνηθεί με τον προκάτοχό του, Πάνο Σκουρλέτη, τα οποία αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως η μη πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει ο ΤΑΙΠΕΔ, η κατάργηση του φόρου λιγνίτη κ.λ.π.

Με την αναπληρώτρια υπουργό Καταπολέμησης της Ανεργίας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας θα συζητήσει θέματα απασχόλησης σε σχέση με το ΕΣΠΑ, καθώς και το θέμα των προσλήψεων στη μονάδα «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5». Ειδικότερα ο Θ. Καρυπίδης θα ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου, ώστε οι προσλήψεις να γίνονται μέσα από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά και μέσα από το ταμείο Φτώχειας. Τέλος, ο περιφερειάρχης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΤΑΠ, του αγωγού φυσικού αερίου, με τον οποίο θα συζητηθούν αιτήματα και προβλήματα των κατοίκων της Καστοριάς, τα οποία προκύπτουν από την διέλευση του αγωγού.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας